Открийте ни и в

САЩ

Хеликоптер се заби в небостъргач в Манхатън и напомни за 9/11 (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

наХеликоптер се разби в покрива на небостъргач в Манхатън, пилотът му загина. При катастрофата е избухнал пожар, който бързо е потушен. Въпреки това хората от сградата са били евакуирани.

54-етажният небостъргач се е разтресъл при удара, разказаха очевидци.

Според Ню Ѝорк Таймс на покрива не е имало площадка за кацане на хеликоптери.

Властите в Ню Йорк се опитват да установят причините за инцидента. Небостъргачът, в който хеликоптерът се е разбил, се намира на „Седмо авеню”, на няколко пресечки северно от „Таймс скуеър”. Разследващите търсят отговор на въпроса, защо пилотът е летял над Манхатън в лошото време и при слаба видимост. Въпреки че полицията изключва версията за терористичен акт, за мнозина инцидентът е напомнил за атентатите от 11 септември 2001 г.

„Усетихме как всичко се разклати, хеликоптерът направо се беше разбил на покрива. Накараха ни да се евакуираме от сградата. Беше много страшно, когато ни казаха да излезем навън. Всички си спомнихме за 11 септември”, разказа един от очевидците.

Кой е пилотът?

Компанията „Америкън Континентъл Пропъртис“, използваща хеликоптера, заяви, че името на пилота е Тим Маккормак и че той е работел като пилот на компанията през последните пет години.

Компанията посочи в изявление, че „сърцата ни са с неговото семейство и приятели“.

Маккормак е получил разрешително за пилот през 2004 г., става ясно от базата данни на Федералното управление за авиация на САЩ. През миналата година е получил и разрешително за инструктор на пилоти.

Хеликоптерът се е възпламенил, докато е правел опит да се приземи върху сградата, заяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, който изключи възможността да става дума за терористично нападение. Според губернатора при катастрофата цялата сграда се е разтресла, но никой в нея не е бил ранен. Пожарът, който избухнал на покрива вследствие на катастрофата, бързо е бил овладян. 51-етажната сграда е евакуирана.

По време на катастрофата в Ню Йорк е имало силен дъжд и мъгла.

Президентът Доналд Тръмп бе информиран за случая. Тръмп похвали в Туитър работата на спасителните екипи.

„Феноменална работа на нашите страхотни спасители. Правителството на Тръмп е в готовност да ви окаже всякаква подкрепа“, написа президентът в социалната мрежа.Най-четено