Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Хиляди българи ще пострадат от визовите забрани на Тръмп

С указа си Тръмп блокира издаването на визи за широк кръг трудови дейности.

Президентът използва пандемията като предтекст за антиимигрантската си политика

публикувано

на

В поредния си ход, насочен срещу легалната имиграция, Доналд Тръмп спря издаването на серия работни визи от категориите H, L и J, както и удължи забраната за нови зелени карти. Хиляди българи ще бъдат засегнати от новите ограничения.

Засега те важат до края на 2020 г., но указът може да бъде удължен, и ако Тръмп спечели нов мандат, това вероятно ще стане. 

От момента на обявяването на кандидатурата си за Белия дом, Тръмп е яростен противник на всякаква имиграция – легална или нелегална. Като президент действията му са насочени както към ограничаването на новите имигранти, така и на техните права. Този път Тръмп използва като предтекст пандемията с коронавируса, която доведе до огромна безработица в САЩ – над 40 милиона души са подали молби за помощ от март насам. Критиците на президента казват обаче, че това е само извинение Тръмп и обкръжението му да продължат да прокарват антиимигрантските си политики. 

С указа си Тръмп блокира издаването на визи за широк кръг трудови дейности, включително за компютърни програмисти и други висококвалифицирани работници, които влизат в страната с виза Н-1В, както и за сезонни работници в хотелиерството и други индустрии (Н-2В), студенти на летни програми за следване и работа и домашни прислужници, идващи на J-1 визи.

Заповедта също така ограничава способността на американски фирми в други страни и на международни компании с клонове в САЩ да прехвърлят свои чуждестранни служители в САЩ – на L-1 визи. Тя освен това блокира идването на брачни партньори на чужденци, които работят във фирми в САЩ.

Всяка година около 

7 хиляди български  студенти идват на летни бригади

по програмата Work and travel с J-1 визи. Много от тях тази година не успяха да заминат заради ограниченията с  полетите или защото не успяха да минат интервюта за виза след одобрена работна петиция.

“Едва около 10% от студентите успяха да вземат визи за САЩ. По-малка част от тях успяха да заминат, а някои се готвят в следващата седмица да го направят”, каза пред bTV Станимир Найденов, мениджър в агенция “Интеграл”, която предлага програмата Work&Travel.

Още на 13 март американското посолство спря визовите интервюта и оттогава насам не са провеждани нови.

„Като агенция вече започнахме да възстановяваме сумите в цялост на студентите, които са се отказали от началото на извънредното положение насам. Ще продължим да го правим“, обясни Найденов.

По думите му има възможност да не им бъде възстановена цялата сума. Средно цената на програмата Work&Travel е между 700 и 1200 долара.

Някои от късметлиите, които са изкарали визи преди 13 март, вече са влезли в САЩ, съобщиха от другата голяма агенция USIT Colors.

Стотици българи всяка година се възползват от програмата за високовалифицирани и сезонни работници – визите Н1-В и Н2-В. Много повече кандидатстват, но Конгресът е ограничил общия брой на тези визи до 65 000 на година (плюс 20 000 за завършващи в САЩ). Много от тях са наши сънародници, завършили в САЩ и получили предложения за работа тук.

За фискалната 2016 година 509 българи са получили H-визи според данни на Държавния департамент. Това включва както наетите служители с Н1-В, така и техните съпрузи и деца, както и сезонните визи Н2-В. 

С указа Тръмп нарежда да се намери и промяна на начина, по който се разпределят визите за високи специалисти.

Традиционно квотата на Н1-В визите се запълва още в първите няколко дни след началото на приемния срок и имиграционните служби организират лотария измежду получените петиции. Администрацията на Тръмп вероятно ще премахне лотарията, а ще дава одобрения на тези петиции за Н1-В визите с най-високи заплати.

Между 700 и 1000 български семейства пък печелят зелени карти всяка година от лотарията. Интервютата обикновено се провеждат през месеците март, април и май. Не е ясно каква ще бъде тяхната съдба, защото има срокове, в които тези хора трябва да получат имигрантската си виза и да влезнат в САЩ.

Според Белия дом спирането на работните визи в съчетание с разширените ограничения върху издаването на нови зелени карти ще 

спре влизането на 525 000 чужденци в САЩ 

до края на годината.

Съветникът в Белия дом Стивън Милър, който е архитектът на имиграционната политика на Тръмп, от години настоява за ограничаване или премахване на работните визи с аргумента, че те пречат на американците да си намерят добра работа. През последните месеци Милър заявява, че причинените от коронавируса икономически затруднения още повече налагат да „се спре кранчето“.

Бизнес лидери обаче яростно се противопоставят на тази заповед и заявяват, че тя ще блокира възможността им да наемат критично необходими работници от чужбина за трудови дейности, които американците не искат да поемат или не са способни да извършват.

Сегашната забрана разширява обхвата на предишни ограничения, включвайки работните визи, които много фирми ползват, особено в технологичния сектор, лесовъдството, градинарството и парковата поддръжка. Тя не важи за земеделски работници, медици, които участват в борбата с коронавируса, и работници в хранителния обслужващ сектор, както и някои други срочни работници.

Мерките ще важат само за кандидати, които искат да дойдат в страната, а не за работници, които вече се намират в САЩ.

Критици на новия указ казват, че президентът използва сегашната здравна криза, за да приложи дълго 

исканите от Тръмп затваряне на границите

и реформи на имиграционната система, което му дава възможност да изтъква тези мерки в кампанията за преизбирането си. През последните месеци Тръмп въведе сурови мерки по границата с Мексико и забрани влизането на пътници от Китай и редица европейски страни с тежки епидемични огнища от коронавирус.

Издаването на визи в консулствата на САЩ в чужбина вече бележи рязък спад. Статистиката за визите в Държавния департамент показва, че броят на неимигрантски визи е намалял с над 90 процента от февруари насам. Миналия месец САЩ са издали едва малко над 40 000 неимигрантски визи, в които влизат туристическите визи и визите за кратък престой, спрямо 670 000 през януари.

Указът на Тръмп е в унисон с предизборните му обещания, в които той нападаше програмата за работни визи, независимо че неговата компания Trump Organization често използва именно такива визи, за да запълва позиции в различните си бизнеси – като курорта Мар-а-лаго и винарната на Тръмп.

5 Comments

 1. Анонимен

  юни 24, 2020 at 5:39 pm

  viva TRUMP

  • Koy

   юни 25, 2020 at 12:57 am

   Тръмп за лумпени

 2. Хю

  юни 24, 2020 at 11:16 pm

  И кво? Кат са влезли някой та кво? Всичко е затворено. Работа няма.
  Какво ще правят като дойдат? Ма Дончо много лош бреййй.

 3. Детето

  юни 25, 2020 at 12:31 pm

  Да не идват повече тука да мърсат, идат разни мацки от бегето, дето преди тва са били с турци, с араби са им пръскали гъзувети в Софее по разни бърдаци, да върват по добре в Холандее, а и сига тука в щатите шса представат за света вода ненапита и ша изгорат неко нивино мумче, а иначе бегвестник чее парцал нема дума Тръмп на есен, за да е живота песен

 4. Фери

  юни 25, 2020 at 6:44 pm

  Престани да пишеш глупости Яско , много добре че ги спира тия визи няма работа , протести , хората са изнервени сега остава и студенти да дойдат тука дето по принцип плюят по Америка а иначе идват да бачкат и после в Америка е лошо ей там да ходят в Европа да видят как се печели !!!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Още по-бавна обработка на петициите – USCIS съкращава служители

Заради пандемията и недостиг на пари агенцията ще освободи 70% от служителите си

публикувано

на

Виж цялата статия

Американската агенция, отговаряща за обработката на имиграционните молби обяви, че се готви да съкрати близо 70% от служителите си, освен ако не получи ново финансиране от държавата. Това означава, че и без това бавното обработване на петиции за визи, зелени карти и гражданство, ще се забави още повече. А от това ще пострадат хиляди българи, които чакат документи.

Службата за гражданство и имиграция в САЩ (USCIS) е на самоиздръжка и зависи от внесените такси за молби от гражданите. Говорител на USCIS каза в изявление, че агенцията наблюдава 50% спад на приходите от внесени молби в периода от март досега, тъй като влизането на чужденци беше ограничено, а издаването на повечето визи спряно.

Още през финансовата 2018 г. са били получени повече от 1 милион по-малко петиции за имиграция в сравнение с предходната година, което доведе до спад от 152 млн. долара в бюджета на имиграционната служба. Петициите леко се увеличиха през февруари 2019 г., но тези с най-високи такси продължиха да намаляват. В резултат на това

постъпленията отново паднаха

Доналд Тръмп превърна намаляването на легалната и нелегална имиграция в основна точка от кампанията си за преизбиране през 2020 г. Новите имиграционни разпоредби, президентските укази, които той издаде, заедно с ограниченията за пътуване, въведени в отговор на пандемията от коронавируса, драстично намалиха броя на имигрантите, идващи в Съединените щати.

Противоречивото правило на Тръмп за хората на помощи (public charge rule), обявено миналото лято от директора на USCIS, е една от основните причини за спада на броя на молбите за визи и гражданство. Правилото гласи, че на имигрантите може да се откаже зелена карта, а оттам и гражданство, ако се счете, че е вероятно те да взимат обезщетения от държавата или ако се установи, че са взимали такива помощи. Според Тръмп правилото има за цел да елиминира имигрантите, които са на издръжка на държавата.

Въпросните помощи включват купони за храна, ваучери за плащане на жилищен наем, здравна застраховка Обамакеър и други.

Много имигранти

не посмяха да кандидатстват за гражданство

или друга промяна на статута, тъй като са получавали един или друг вид помощи, но не биха се определили като издържани от държавата, тъй като си плащат данъците и другите налози.
Правилото за хората на помощи беше удар по имигрантите, но и по агенцията за имиграция, защото заради него имигрантите, които я издържат, бяха подплашени да си покажат дори и носа пред имиграционните и не внасяха така нужните пари за разглеждане на молби. „За някои от молбите се плаща по 2 хиляди долара и повече“, казва Кристина Крилчев, имиграционен адвокат във Вегас. Но не беше само това.

Тестът за гражданство стана по-сложен,

проверките за визи и за гражданство станаха по-сериозни

и имигрантите не смееха да подават документи и рискуват парите и бъдещето си. Отделно пандемията с коронавируса доведе до пълно спиране на постъпленията за агенцията по имиграцията. Така че сега тя е принудена да взема мерки като всеки един друг бизнес – да намалява броя на работниците, за да спести пари. Но на карта пак е бъдещето на имигрантите, които няма да получат бързо обслужване за издаване на документи, ще трябва да чакат с месеци, а в някои случаи чакането може да се проточи с години. И същите тези хора ще страдат от това, че не могат да си намерят по-добра работа, да си купят жилище или да учат, а също и да пътуват спокойно до родните си страни.

Заради коронавируса имиграционните спряха работа на 18 март. Хиляди петиции останаха неразгледани и за много имигранти не бе възможно да подадат документи за смяна на статут или гражданство. На 4 юни офисите на агенцията бяха отворени, но не на пълни обороти. „Възобнови се разглеждането на молби за гражданство и за одобрение за явяване за клетва за гражданство“, казва адвокат Крилчев. „Провеждат се и церемонии за гражданство, което означава, че всички други петиции, и по-специално за смяна на статут, са оставени на заден план. Все още

не са започнали да насрочват интервюта за зелени карти

и не се знае кога ще стане това. Тези, които са имали някакъв час за интервю, което не е за гражданство и което е било отложено, също чакат и никой не се занимава да пренасрочва и тези интервюта“, допълва българката.
USCIS поиска 1,2 милиарда долара от Конгреса, за да избегне прогнозираното съкращение на персонал. Тези пари представляват 25% от настоящия бюджет за финансовата 2020 година. Освен това агенцията иска

ново 10% увеличение на таксите за всички петиции

Миналия ноември USCIS предложи увеличение на таксите, включително скок от 83% за молбите за натурализация, което да влезе в сила през 2020 г. Това щеше да елиминира недостиг на бюджет в размер само на на 1,26 милиарда долара. Но и този ход няма да закърпи дупката във финансите, при все че увеличението не е влязло още в сила и молбите за имиграция тази година ще бъдат с 61% по-малко. От агенцията казват, че са замразили повишаването на заплатите и са намалили разходите до минимум, но и че това също няма да спаси положението.

„На или преди 2 юли приблизително 13 400 служители на USCIS ще получат известие, че ако USCIS пристъпва към съкращения, те ще бъдат освободени от работа от 3 август или по-късно“, се казва в изявлението на говорител на USCIS.

От агенцията признават, че забавянията в обработката на всички документи в момента са огромни. Съкращенията само ще влошат ситуацията, казват служители, които не искат да бъдат цитирани с имена. „Аз говорих със имиграционен служител от Лас Вегас и той потвърди, че всеки ден идва на работа с очакването да види съобщение за съкращение. Повече от

50% от служителите ще бъдат съкратени

Още не се знае дали ще е по старшинство или в зависимост от това какви документи разглеждат“.

Служителите на отдела за бежанците, убежищата и международните операции на USCIS са били информирани в имейл, че на 24 и 25 юни са изпратени известия за съкращения до приблизително 1500 служители от общо 2200 души от персонала в това звено.

Тези, които остават, ще бъдат минимален екип, който да „държи лампите светнати“, се казва в имейла.

В USCIS има общо около 19 000 служители. Изглежда, че няма шанс те да бъдат оставени на работа, за да се организира по-добре преглеждането на имиграционните молби. „Конгресът няма намерение да одобри финансиране за тази агенция, защото според него парите могат да отидат за по-добри цели. В очите на конгресмените има много по-важни проблеми, а това, че имигрантите ще чакат, не е приоритет за решаване“, коментира Крилчев.

„Всичко това е в унисон с изказването на Тръмп, което той направи още с встъпването си на власт – да намали имиграцията, включително и легалната имиграция“, казва тя.

Тръмп подписа указ, забраняващ влизането в САЩ на няколко категории притежатели на временни визи и разшири забраната за някои кандидати за зелени карти. Администрацията заяви, че този ход ще помогне за откриването на повече работни места за безработни американци. Според критиците

мерките ще навредят на икономиката

Адвокат Кристина Крилчев съветва българите, които трябва да решат имиграционен въпрос, първо да проверят дали попадат под някоя от забраните за издаване на визи или зелени карти или под някоя забрана в президентските укази. „Ако не попадат под никоя от забраните и се квалифицират да подадат документи за статут или гражданство, да го направят възможно най-бързо“, настоява Крилчев. „В противен случай рискуват утре да има нова забрана и вече да не се квалифицират. А ако са подали документи, обикновено забраните не важат за вече подадените молби“, разяснява адвокатката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Според последното преброяване: Все по-малко бели младежи в САЩ

Бялото население намалява заради по-ниска раждаемост, азиатците са се увеличили с 30%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Преброяването в САЩ, което се прави на всеки десет години Census 2020 показва, че в страната има все по-малко бели младежи. За първи път данните показват преобладаващо „небяло население“ и латиноси в групата до 16 години.

В същото време, латиноамериканците в САЩ намаляват през последното десетилетие, тъй като смъртността им надминава ражданията.

От 2010 г. броят на белите, които не са латиноси, е намалял с повече от 16 600 души. Но спадът ескалира през последните три години, като броят на хората, които не са латиноси спадна с повече от половин милион души от 2016 до 2019 г.

През 2019 г. малко под 40% от общото население на САЩ е било „небяло“ или латиноси. Очаква се тези, които не са латиноамериканци да бъдат малцинство след около 25 години.

Намалението на смъртните случаи, превишаващи ражданията, плюс забавяне на имиграцията в САЩ, допринесе за спада на населението от 2010 г. на хора, коите не са латиноси, чиято средна възраст от 43,7 през миналата година е била най-високата от всяка демографска група.

Ако тези цифри са в сила за преброяването през 2020 г., което се провежда в момента, за първи път от 1790 г. насам ще има национален спад на бялото население.

Намаляването на раждаемостта сред тази демографска група доведе до понижаване на броя на хората под 18 години през последното десетилетие.

От последното преброяване азиатците имат най-голям темп на растеж на всяка демографска група, увеличавайки се с почти 30%. Почти две трети от този растеж се дължи на международната миграция.

Бройката на чернокожите младежи нараства с почти 12% през десетилетието, докато бялото население нараства с 4,3%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Върховния съд подкрепи Тръмп за депортациите на имигрантите, търсещи убежище

Имигрантите, минаващи границата на САЩ, са изправени пред бързи депортации, освен ако не докажат пред служител за даване на убежище, че имат основателна причина да се страхуват от преследване

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Върховният съд в постанови, че имигрантите, за които има задействани бързи процедури за депортиране, не могат да обжалват отказз за убежище във федералнен съд, като констатират, че бързата депортация не им гарантира правото да минат през всички съдебни инстанции и не им сигурява конституционна защита срещу незаконно задържане и депортиране.

Със решение 7 срещу 2 гласа съдът заяви, че лицата, търсещи убежище, които правителството се опитва да депортира по бързата процедура, нямат право да търсят правото да се явят пред съдия, който да постанови дали задържането им и отстраняването им от страната са законни

Имигрантите, минаващи границата на САЩ, са изправени пред бързи депортации, освен ако не докажат пред служител за даване на убежище, че имат основателна причина да се страхуват от преследване или измъчване в техните страни.

Ако се установи, че търсещият убежище се страхува с основание да не бъде наранен, той е изправен пред продължително производство пред съдия по имиграцията. В такъв случай на този имигрант се разрешава да поиска освобождаване от депортиране и да кандидатства за убежище. Ако констатацията за достоверния страх е отрицателна, мигрантите могат да подадат жалба пред имиграционния съдия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено