Открийте ни и в

Български истории

Хиляди заглавия в първата българска онлайн книжарница зад граница

Българите в САЩ и Европа са сред най-редовните читатели

публикувано

на

Хиляди заглавия в първата българска онлайн книжарница зад граница.
Сн.: БТА

„Българска книга зад граница“ е първата онлайн книжарница, предназначена специално за сънародниците ни в чужбина. През платформата могат да бъдат поръчвани и учебници, календари, аксесоари за книги, знамена, игри, сувенири и дори чай, разказаха пред БТА нейните създатели – Цветелина и Стефан, брат и сестра на 27 и 23 години.

Мотивира ги най-вече

липсата на достъп

до българска литература. Мотото им е „Моята родина е там, където е библиотеката ми“.

„Мисията ни е да помогнем и предоставим на всички българи зад граница възможност за лесен и бюджетен достъп до книги на роден език“, казва Цветелина.

Хиляди заглавия в първата българска онлайн книжарница зад граница.

Сн.: БТА

В момента тя продължава да работи и да живеe в Берлин, докато Стефан е в България и подпомага работата на локално ниво.

Идеята за „Българска книга зад граница“ идва първо на Цветелина, която като студентка в Берлин изпитва затруднения да намира съвременни автори и заглавия зад граница, а доставката им от България се оказва по-висока от стойността на книгата. В онлайн книжарницата вече могат да бъдат намерени над 20 000 продукта. Книгите са голяма част от тях, но не единствената.

„Работим както с големи, така и с малки издателства, и дори директно с автори и издатели, които сами разпространяват произведенията си. Искаме да дадем възможност на всеки, независимо колко голям е тиражът му или колко книги е издал,

да разпространява чрез нас

на българи зад граница“, споделя Цветелина.

Хиляди заглавия в първата българска онлайн книжарница зад граница.

Сн.: БТА

Поръчки също не липсват. Най-много са те от наши сънародници, живеещи в Европа и САЩ. Работят и с повечето български училища в Германия, Испания, Белгия и Великобритания. Освен училища към тях се обръщат и държавни и университетски библиотеки от цял свят, които, предвид българите регистрирани/записани в общината или университета, имат желанието да създадат и българска колекция от заглавия.

„Българска книга зад граница“ е и спонсор на Междуучилищен конкурс по четене на български език за деца от 1-ви и 2-ри клас в чужбина.

След успеха на „Българска книга зад граница“ точно преди година Цветелина и Стефан създават и втората онлайн книжарница „БУКВА“, този път насочена към живеещите в България.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено