Открийте ни и в

САЩ

Хиляди работници в САЩ може да загубят работата си с въвеждането на задължителна ваксинация

Около 77 процента от американците, имащите право на ваксинация, са получили поне една доза ваксина

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Хиляди неваксинирани работници в Съединените щати са под заплаха да загубят работата си, след като все повече щати, градове и частни компании започват да налагат задължителна ваксинация срещу COVID-19.

Най-новият пример, който привлече голямо внимание, беше свързан с Вашингтонския щатски университет, където в понеделник бяха уволнени старши треньорът по американски футбол и четирима от помощниците му за това, че не са изпълнили изискването на щата за ваксинация. По-рано този месец треньорът Ник Ролович беше поискал да бъде освободен от изискването по религиозни причини.

Хиляди полицаи и пожарникари в градове като Чикаго и Балтимор също са застрашени да загубят работата си в идните дни заради изискване, което ги задължава да съобщават ваксинационния си статут или да се подлагат на редовно тестване за коронавирус.

Ню Йорк ще задължи всички общински служители да се ваксинират срещу коронавируса

Макар да са противоречиви, тези изисквания успяват да убедят много от колебаещите се работници да се ваксинират срещу вируса, отнел живота на над 700 000 души в Съединените щати. Около 77 процента от американците, имащите право на ваксинация, са получили поне една доза ваксина, каза пред репортери миналата седмица координаторът на Белия дом за справяне с COVID-19 Джеф Зайнц.

В Чикаго кметицата Лори Лайтфут води битка с полицейския синдикат, който се обяви против задължителната ваксинация на общинските служители. Близо една трета от общо 12 770 полицейски служители в града пропуснаха крайния срок в петък, до който трябваше да докладват ваксинационния си статут, а някои полицаи са оставени без заплащане.

“По същество всичко това се прави, за да бъдат спасени животи. Прави се, за да може максимално да се повиши възможността за създаване на безопасна работна среда”, каза Лайтфут в понеделник, обвинявайки синдиката, че се опитва да “предизвика бунт”, като се противопоставя на изискването.

Президентът на синдиката “Братски орден на полицията” в Чикаго Джон Катанзара не отговори на запитване за коментар.

Белият дом към губернаторите: Гответе се да започнете ваксинирате деца

Белият дом, който обяви широкообхватни изисквания за ваксинация с цел да намали рязкото увеличение на свързаните с COVID-19 хоспитализации и смъртни случаи, причинени от силно заразния вариант Делта на коронавируса, е водещата сила, стояща зад ваксинационните усилия.

В петък около 200 работници на “Боинг” и други хора участваха в протест заради изискването на самолетостроителната компания за ваксиниране на 125 000 работници до 8 декември съгласно указа, издаден от президента Джо Байдън за фирмите, имащи договори с федералното правителство.

Скоро се очаква да бъдат готови правилата на друг указ, отнасящ се до частните компании с персонал от поне 100 души.

Освен работещите в държавния апарат и компаниите, имащи договори с правителството, ваксинационните изисквания на Байдън ще засягат близо 100 милиона души – около две трети от работната сила в САЩ.

Белият дом провежда срещи с ръководителите на няколко големи компании, за да обсъди ваксинационния план на Байдън в частния сектор.

В неделя лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър изрази тревога, че евентуален недостиг на служители в Управлението за безопасност на транспорта може да създаде затруднения за въздушните пътувания по време на празничния период в края на годината. Като се има предвид, че 40 процента от персонала на агенцията още не е ваксиниран, а до Деня на благодарността остава малко повече от месец, Шумър намекна, че може да бъдат добавени обучени кучета, които да помогнат за компенсиране на евентуален недостиг.

Лос Анджелис ще задължи всички да се ваксинират, ако искат да ходят на ресторант или бар

“ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ ПОМАГА ЗА МОТИВИРАНЕ НА ХОРАТА”

Вълна от съкращения вече заля здравния сектор, в който задължителната ваксинация беше наложена по-бързо, отколкото в други сфери, предвид повишения риск за пациентите и персонала от заразяване с COVID-19.

Медицински сестри и други здравни работници, предпочели да напуснат работата си, отколкото да бъдат ваксинирани, наскоро заявиха пред Reuters, че не са могли да загърбят опасенията си във връзка с липсата на дългосрочни данни за трите ваксини, налични в Съединените щати.

Въпреки че ваксините получиха одобрение за извънредна употреба от Управлението по храните и лекарствата за по-малко от година, медицински специалисти в значителна степен потвърждават тяхната безопасност, като се позовават на продължили години проучвания, големи клинични изпитания и реални данни след ваксинацията на стотици милиони хора по света.

Подобно на Ролович от Вашингтонския щатски университет, много неваксинирани работници, които се опитват да избегнат ваксинацията, правят това, търсейки да бъдат освободени по религиозни причини – основания, подложени на проверка в няколко съдилища.

Университетски ръководители казаха, че изискването има за цел да осигури безопасността на преподавателския състав и персонала.

“Опитът показва, че задължителната ваксинация помага за мотивиране на хората да завършат ваксинационния процес”, каза в изявление председателката на управителния съвет на Вашингтонския щатски университет Марти Дикинсън.

Учители от Ню Йорк искат Върховният съд да блокира заповедта, която ги задължава да се ваксинират срещу COVID

Изискванията пораждат тревога във връзка с попълването на персонала в различни отрасли, а някои компании предприемат стъпки за успокояване на работниците, че ще се отнесат сериозно към молбите им за освобождаване от ваксинация по медицински или религиозни причини.

В петък “Southwest Airlines” каза на своите служители, че ще позволи на неваксинираните да продължат да работят, а няма да ги праща в неплатен отпуск, ако молбите им не са разгледани до крайния срок на 8 декември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА