Открийте ни и в

Коронавирусът

Хиляди чернокожи и латиноамерикански пациенти с COVID-19 били в повишен риск

Причината е, че пулсовите оксиметри, с които се мери кислорода, даваш грешни показания при по-тъмна кожа

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Чернокожите и латиноамериканските пациенти са имали значителни забавяния при получаването на животоспасяващо лечение за Covid-19 поради популярно медицинско устройство, което неточно разчита по-тъмните тонове на кожата, показва проучване, публикувано миналата седмица в JAMA Internal Medicine.

Докладът показва, че пулсовите оксиметри, които се закрепват на върха на пръстите на човек и отчитат нивата на кислород, е по-вероятно да дадат неточни резултати при чернокожи, латиноамериканци и азиатци, отколкото при бели пациенти.

Устройството може да накара цветнокожите пациенти да изглеждат по-здрави, отколкото всъщност са, казаха изследователи. „Не само по-малко точен, но по-специално по-оптимистичен“, каза пред NBC News Тианши Дейвид Ву, съ-автор на изследването и асистент по белодробна медицина в Медицинския колеж Бейлор в Тексас.

„В това проучване открихме, че пациентите от малцинствата изглеждат по-здрави, отколкото в действителност са въз основа на това отклонение в пулсовата оксиметрия.”

Докладът посочва, че неточностите правят все по-трудно за цветнокожите пациенти да получат подходяща грижа за Covid-19 и могат да доведат до по-лоши резултати. Устройствата откриват нивата на кислород на човек по начина, по който светлината се абсорбира от кожата.

Според предишни проучвания по-тъмната кожа и дори тъмният лак за нокти могат да отхвърлят показанията. Новото проучване идва, тъй като чернокожите и латиноамериканците продължават да представляват огромна част от смъртните случаи от Covid-19.

Ашраф Фаузи, съавтор в изследването и професор по медицина в Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс в Балтимор, каза, че при цветнокожите пациенти „се разпознава нуждата от лечение по-късно в сравнение с белите пациенти“.

Медицинското устройство отдавна е изправено пред критики за расови пристрастия, като съобщенията за несъответствия датират от 90-те години на миналия век. Подобен доклад, публикуван през 2020 г., също установи, че устройството може да дава фалшиви показания на чернокожите по-често от белите пациенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА