Открийте ни и в

СВЯТ

Хонконг осъди 7 души за участие в незаконни събирания

Сред осъдените са медиен магнат и 82-годишният активисг.

bgvoice

публикувано

на

Седем продемократични активисти бяха осъдени в Хонконг за организиране и участие в незаконни събирания по време на масовите антиправителствени демонстрации през 2019 г.

Сред осъдените са медийният магнат Джими Лай и 82-годишният активист Мартин Лий.

Седмината бяха осъдени заради участието си в демонстрация на 18 август 2019 г. срещу законопроекта, създаващ възможност за екстрадиране на хора от Хонконг в Китай. Организаторите на протестната проява твърдят, че в нея са взели участие около 1,7 милиона души.

Преди провеждането на съдебното заседание поддръжници на обвиняемите се събраха пред сградата на съда, за да изразят недоволството си, като скандираха лозунги от сорта на „Да се противопоставим на политическото преследване“.

В Хонконг през втората половина на 2019 г. имаше сериозни демонстрации, предизвикани от намерението на китайските власти да наложат на Хонконг ново законодателство за екстрадицията. Властите в крайна сметка се отказаха от законопроекта, но демонстрациите продължиха, като понякога прерастваха в насилие между демонстранти и силите на реда.

Впоследствие Пекин възприе по-твърд подход и наложи на Хонконг закон за националната сигурност, а също така и промени в изборното законодателство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Израел огласи амбициозен план за намаляване на въглеродните си емисии

Израел, подписал през 2015 г. Парижкото споразумение за климата, досега се ангажираше да запази стабилни въглеродните си емисии до 2030 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Израелското правителство обяви план за намаляване на въглеродните си емисии до 2050 г. и за преминаване към незамърсяваща околната среда икономика. Очаква се той да бъде представен в парламента в неделя.

Планът предвижда съкращаване с 85 процента на въглеродните емисии до 2050 г. спрямо 2015 г., с междинна цел за намаляването им с 27 процента до 2030 г., показва общо комюнике на премиера Нафтали Бенет и няколко министерства.
За първи път израелското правителство определя общи национални цели за намаляване не въглеродните емисии и обявява национална стратегия за ориентиране към незамърсяваща, ефикасна и конкурентоспособна икономика, отбелязва комюникето.

Този план ще нареди Израел до другите развити страни в световната борба срещу климатичната криза, която заплашва цялото човечество, се казва още в документа, който в неделя ще бъде предложен за гласуване в Кнесета.
В съставеното миналия месец правителство влизат няколко души, превърнали опазването на околната среда в един от приоритетите си. Сред тях са министърката на транспорта Мерав Михаели и министърката на защитата на околната среда Тамар Зандберг.

Израел удари военно летище в Сирия

Израел, подписал през 2015 г. Парижкото споразумение за климата, досега се ангажираше да запази стабилни въглеродните си емисии до 2030 г. – цел, смятана за недостатъчна от защитниците на околната среда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Мобилните оператори в Германия ще уведомяват със СМС за природни бедствия

Технологията съществува отдавна, но досега властите не се решаваха да се прилагат масово

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Германия ще даде възможност на мобилните оператори да уведомяват с текстови съобщения клиентите си в определени географски райони за природни бедствия.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви, че предупреждения към хората трябва да има по всички възможни канали за комуникация, за да се избегнат трагедии като неотдавнашните наводнения, при които загинаха най-малко 180 души.

Технологията съществува отдавна, но досега властите не се решаваха да се прилагат масово, поради съображения за сигурност и ненамеса в личния живот на гражданите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Беларус засилва репресиите срещу гражданското общество

Въпреки санкциите от ЕС и САЩ, в цялата страна се провежда тотална чистка, включваща политически преследвания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко засилва репресиите си срещу гражданското общество, като премахва десетки групи, предупреди Центърът за правата на човека „Вясна“.

Въпреки санкциите от ЕС и САЩ, в цялата страна се провежда тотална чистка, включваща политически преследвания, съобщи водещата белоруска правозащитна група. Тя посочи над 40 неправителствени организации, включително хуманитарни и предоставящи юридическа помощ, които са били разпуснати от Министерството на правосъдието. Писатели и журналисти също са станали обект на репресии, както и опозиционни фигури и активисти.

Беларуските власти обявиха вчера разпускането на 15 неправителствени организации. Сред групите, на които е наредено да спрат работа като част от мащабните репресии срещу гражданското общество, са правозащитният център „Хюман константа“, благотворителната организация „Имена“, групата за борба със СПИН „БелСетка“ и организация, подпомагаща хората с увреждания. Общо са заплашени със закриване над 50 неправителствени организации, включително Беларуската асоциация на журналистите и асоциация на писателите, ръководена от Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература за 2015 г.

Обискират в Беларус офиси и домове на адвокати противници на Лукашенко  

Лукашенко често бива определян като „последния диктатор в Европа“. Той заяви вчера, че ще продължи мерките си срещу активисти на гражданското общество, които определи като „престъпници и бандити“. Репресиите срещу организациите на гражданското общество се засилиха, след като през август миналата година в Беларус се проведоха президентски избори, резултатите от които бяха смятани от мнозина за фалшифицирани с цел да бъде преизбран Лукашенко. Това предизвика масови протести, в които участваха стотици хиляди. Десетки хиляди бяха временно задържани, стотици бяха ранени, а няколко – убити.

„Хюман константа“ посочи в изявление, че властите не са обяснили защо са решили да спрат дейността на групата, добавяйки, че това отразява „нарастващия натиск върху гражданското общество в Беларус“. Под заплаха е и организацията „Прес-клуб“, която предлага образователни програми за журналисти. Нейният ръководител Юлия

Слуцкая и още трима служители остават в ареста след задържането им през декември миналата година. „Амнести интернешънъл“ осъди разпускането на беларуските неправителствени организации и призова за „силен международен отговор, за да се гарантира, че беларуските власти незабавно ще прекратят своите жестоки репресии срещу гражданското общество“.

„Днес е поредният мрачен ден, който ще влезе в историята на Беларус“, заяви вчера в изявление директорката на „Амнести Интернешънъл“ за Източна Европа и Централна Азия Мари Струтърс. „Беларуските власти продължават необезпокоявани безпрецедентната си и все по-брутална атака срещу гражданското пространство, всички форми на опозиция или мирно несъгласие“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Кирилов: Ваксината Спутник V може да бъде одобрена от ЕМА най-рано през май

През април в България се очакват около 700 хил. дози ваксини, като 350 хил. дози ще бъдат иРНК.

Затвори