Открийте ни и в

САЩ

Хората в САЩ живеят все по-кратко

Спадът в продължителността на живота най-голям след Втората световна война

публикувано

на

Хората в Америка живеят все по-кратко. Това показват данните на Националния център за здравна статистика в САЩ. Резултатите от проведено наскоро проучване сочат, че продължителността на живота в страната е намаляла с цяла година през първата половина на 2020 г., което е най-големият спад след Втората световна война.

Очакваната продължителност на живота при раждането намалява до 77.8 години от 78.8 години през 2019 г., става ясно още от цифрите.

Докладът показва и нарастващите различия по расова и полова линия. При тъмнокожите се наблюдава спад в продължителността на живота с три години, докато разликата между половете нараства до 5.4 години – най-много от повече от две десетилетия, съобщи Bloomberg.

Цифрите отразяват въздействието на пандемията, която е пряко отговорна за почти

половин милион смъртни случая

в САЩ. В изследователска статия наскоро беше посочен, че общата статистика може да бъде дори по-стряскаща, след като се вземат под внимание косвените ефекти от пандемията, включително хората, които са починали, защото са забавили търсенето на лечение за други състояния.

Продължителността на живота в Америка вече показа признаци на забавяне в годините преди коронавируса, след като се повишаваше стабилно през по-голямата част от периода след Втората световна война. Възможните обяснения включват по-висок процент на самоубийства и нарастване на смъртните случаи, свързани с наркотици, с разпространението на опиати – и има сигнали, че пандемията може да е влошила и двата проблема.

През 2020 г. някои дългосрочни тенденции в смъртността се обърнаха. Расовите различия постепенно се стесняват от началото на 90-те години. Но миналата година продължителността на живота на тъмнокожите американци спадна до 72 години, а разликата с белите им съграждани се увеличи до 6 години – най-много от 1998 г. насам.

Изследването също така установява нарастваща разлика между мъжете – чиято продължителност на живота спада до 75,1 години от 76,3 – и жените, които са претърпели малко по-малък спад до 80,5 години от 81,4. Към 85-годишна възраст

разликата между половете

в продължителността на живота намалява до около шест месеца.

От Националния център за здравна статистика все пак предупреждават, че данните са предварителни за първата половина на годината, така че те няма да уловят пълните ефекти на пандемията и не са коригирани със сезонни модели, при които обикновено се наблюдават повече смъртни случаи през зимните месеци, отколкото през лятото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА