Открийте ни и в

Вашето здраве

Хората, които спят по-малко от 6 часа, са 4 пъти по-склонни да се заразят с COVID

Недоспиването руши имунитета, докарва главоболие, гняв и депресия

публикувано

на

Общоизвестно е, че сънят е от съществено значение за здравето. Това е вярно за всички живи същества. Новите изследвания показват, че способността лесно да наваксате по-късно загубения сън е по-скоро мит, отколкото факт.

Много хора подценяват ефектите на малките часове сън и хроничното недоспиване върху психическото и физическото им здраве и вярват, че могат да компенсират загубения сън като спят по-дълго например през уикендите. Те не осъзнават как недостатъчният сън може да повлияе зле на здравето им. Недостатъчният сън може да увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт, рак, инфекции и деменция.

Подчертавайки, че има по-голяма нужда от силен имунитет и висока имунна система при пандемията от Covid-19, специалисти посочиха, че хората, които спят по-малко от 6 часа по време на пандемията на коронавирус и страдат от сънна апнея, са 4 пъти по-склонни да се заразят с вируса.

Специалисти смятат, че поддържането на имунната система силна с качествен сън е 4 пъти ефективно за предотвратяване на инфекции.

Хормонът мелатонин, който регулира цикъла сън-будност, който е важен за нашия имунитет, се активира между 23.00 и 02.00 часа през нощта и активирането на имунните клетки е по-високо при хората, които спят по това време, особено при хората, които спят в нощта, в сравнение с хората, които не могат да спят добре през нощта или спят повече часове през деня, обясняват специалистите.

Поради тази причина времето за сън през нощта не трябва да бъде по-малко от 6 часа.

Клетките на имунната система се размножават и регенерират по време на сън, както и нарушават кръвното налягане и баланса на захарта поради лошо качество на съня, като по този начин намаляват устойчивостта на организма към инфекции.

Хората могат да изпитват задух и хъркане по време на сън. Хъркането е един от най-честите симптоми на синдрома на обструктивна сънна апнея, заболяване, характеризиращо се с повтарящи се паузи в дишането по време на сън.

При хора със сънна апнея нивото на кислород в кръвта им намалява по време на паузи на дишане и има кратък период на будност, продължаващ секунди след всяка апнея.

Тъй като това причинява намаляване на имунната система на човека, състояния като събуждане уморено сутрин, сухота в устата, главоболие, прекомерна сънливост през деня, наддаване на тегло, депресия, забравяне, липса на внимание, лесен гняв, намаляване на работоспособността водят до лесно заразяване с коронавирус.

Безсънието, хъркането и сънната апнея имат отрицателен ефект върху здравето на човека, тези заболявания трябва да се лекува особено по време на пандемичния период.

Пациентите с хъркане трябва първо да бъдат изследвани за наличие на синдром на обструктивна сънна апнея и ако е необходимо, пациентът трябва да бъде подложен на тест за сън. Тук се определят параметри като хъркане, брой и продължителност на апнея, нива на кислород в кръвта и дълбочина на съня и на пациента се поставя окончателна диагноза.

Ако синдромът на сънна апнея не бъде открит при пациента, хъркането може да бъде лекувано с някои хирургични интервенции, обикновено извършвани от УНГ специалисти, и с методи като орален апарат, прилагани от зъболекари.

На първо място, ако се открият причините за стеноза в горните дихателни пътища, се извършва тяхното лечение. Увисването на небцето или увулата може да бъде коригирано чрез операция.

Ако хъркането е придружено от сънна апнея, подходите за лечение се променят напълно. Действайки в координация с пациента и лекаря, може да се постигне пълно лечение и да се подобри качеството на живот на пациента, обясняват още специалистите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено