Открийте ни и в

ЧИКАГО

Хората масово напускат Илинойс, щатът губи пари

Къде отиват тези хора и техните пари?

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

През 2019г. Илинойс е загубил 6 милиарда долара, тъй като над 80 000 души са напуснали щата, показват данните на IRS. Илинойс, Западна Вирджиния и Мисисипи са единствените щати, които губят население през последното десетилетие.

Къде отиват тези хора и техните пари? Отговорът е: Флорида, Тексас и Аризона.

През 2019г. приходите на Флорида са били почти 18 млрд. долара.

Ню Йорк губи едно място в Конгреса след преброяване на населението

Според експертите отливът на хора от Илинойс ще продължи.

„От десетилетия Илинойс е принуден да се справи с много трудна ситуация – да балансира приходите и разходите в бюджета, и същевременно да изплаща дълга си и да привлича инвестиции“, каза пред FOX губернаторът Дж. Б. Прицкер.

Населението на щата толкова е намаляло през последните години, че Илинойс загуби едно място в Конгреса след последното преброяване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Култура

19 арестувани на тазгодишното издание на фестивала „Лолапалуза“ в Чикаго (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Деветнадесет души бяха задържани на четиридневния музикален фестивал „Лолапалуза“ в Грант Парк, според данни от градските власти на Чикаго, публикувани в понеделник.

Службата за комуникации и управление на извънредни ситуации съобщи, че са издадени и седем съдебни призовки и 102 пъти е ползван транспорт за медицинска помощ.

Повечето от арестите са за опит за проникване, когато хората се опитвали да преминат огради, за да получат достъп до концерта, или по друг начин пробвали да влязат безплатно, каза първият заместник -началник на полицията в Чикаго Ерик Картър на пресконференция.

Част от арестите са за кражба и побой.

„Това беше едно от най -безопасните издания на „Лолапалуза“, което сме правили през последните години“, каза Картър.

Най -големият брой арести е 12 в петък. Един човек бе арестуван в четвъртък, шест в събота и нито един в неделя. През 2019 г. е имало 31 арести, а през 2018 – само 12. През 2020 г. поради пандемията от COVID-19 фестивалът не се проведе.

Пожарната служба на Чикаго е транспортирала 22 души до болници, докато частните линейки са провели останалите 80 превоза, каза Мери Мей, говорител на Чикагската служба за комуникации и управление на извънредни ситуации.

116 превоза за медицинска помощ е имало през 2019 г., а 160 – през 2018 г.

Организаторът на фестивала C3 Presents заяви, че посещаемостта е била около 100 000 души на ден. Това съвпада с данните от полицията, според които за 4 дни броят на посетителите е бил общо около 385 000.

Ози Озбърн преиздава "No More Tears" по случай30-годишнината на албума BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Окръг Кук препоръчва „всеобщо маскиране“ на закрито – за ваксинирани и неваксинирани

Към момента Чикаго отчита средно 190 нови случая на ден и това число пълзи нагоре

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравни служители на окръг Кук обявиха в петък, че официално препоръчват „всеобщо маскиране“ на закрито – носене на маски от всички, независимо от ваксинационния статус. Препоръката е в унисон с новите насоки на CDC, чийто данни показват „съществена“ степен на предаване на коронавируса заради варианта Делта.

Окръгът и щатът се борят да намалят дневната заболеваемост от коронавирус, защото тя се покачи до ниво, на което не е била от месеци.

За последните 7 дни средният брой случаи е 51-52 на 100 000 души и според критериите на CDC това ни очертава (окръг Кук – бел. ред.) като общност със значително разпространение на коронавируса“ – коментира д-р Рейчъл Рубин, старши медицински служител в Департамента за обществено здраве на окръга.

Здравните власти в Чикаго: Не отивайте на „Лолапалуза“, ако не се чувствате добре и нямате тест

Новите препоръки на здравната служба на окръга са всеки да носи маски на обществени места на закрито – в барове, ресторанти и магазини за продажба на дребно, независимо дали е ваксиниран. Същите препоръки важат и на открито, при струпване на хора.

Въпреки че мерките на започналият в четвъртък фестивал „Лолапалуза“ са в компетенциите на градската управа на Чикаго, здравната служба на окръг Кук препоръчва и там да се носят маски.

Към момента Чикаго отчита средно 190 нови случая на ден и това число пълзи нагоре
Надяваме се „Лолапалуза“ де не се превърне в „свръхразпространяващо“ коронавируса събитие“ – сподели д-р Рубин.

Тя изрази още надежда, че хората и бизнесът доброволно ще се съобразят с новите препоръки за носене на маски, породени от покачването на броя на случаите на COVID-19 заради индийския щам Делта, който е двойно по-заразен.

Чикаго преминава към изборно училищно настоятелство

Окръзите Кук, Декалб, Грънди, Кендъл, Ласал и Буун влязоха в списъка на Илинойс с окръзи, регистрирали „съществено“ ниво на предаване на коронавируса в общностите. В същата графа вече се намираха Дюпейдж, Макхендри и Уил.

Лекар „номер 1“ на Чикаго – д-р Алисън Аруади – е на мнение, че и градът скоро може да попадне в категорията на „същественото“ разпространение.

По думите й формалното съобщение за това може да дойде още в първата половина на следващата седмица.

„Свързано е с Делта варианта и с факта, че той е тук е се разпространява“ – каза тя.

Към момента Чикаго отчита средно 190 нови случая на ден и това число пълзи нагоре.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ЧИКАГО

Чикаго преминава към изборно училищно настоятелство

Родители, сдружения и активисти се бореха от десетилетия за изборен управителен орган, като твърдяха, че техните притеснения не са намирали отзвук в назначеното настоятелство.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Настоятелството на училищата в Чикаго вече няма да се назначава, а ще бъде изборен орган, след като губернаторът на Илинойс Джей Би Притцкър подписа закона за промяната. Тя постепенно ще замести сегашното настоятелство от 7 члена, назначавани от кмета, с ново, от 21 избрани члена.

Промяната трябва да бъде завършена до 2027 година и да вкара Чикаго в компанията на мнозинството американски градове, които имат изборна училищна управа.

Началото на реализация на мярката ще се сложи на изборите през ноември 2024 година, с 10 изборни члена и 11 назначени от кмета, включително председателя. След още 2 години гласоподавателите ще определят всичките 21 настоятели. Председателят на настоятелството ще бъде избиран общо, а останалите 20 члена ще представляват отделни райони, определени от законодателите.

Здравните власти в Чикаго: Не отивайте на „Лолапалуза“, ако не се чувствате добре и нямате тест
„Изборното училищно настоятелство ще помогне учениците и родителите им да имат по-силен глас в решенията, засягащи образователната система в Чикаго“ – казва Притцкър в свое изявление.

Родители, сдружения и активисти се бореха от десетилетия за изборен управителен орган, като твърдяха, че техните притеснения не са намирали отзвук в назначеното настоятелство.

Критиките към новия закон пък са заради времевата рамка и размера на управителния орган, който е тройно по-голям от средното настоятелство в национален мащаб, според проучване от 2018 г. на National School Boards Association.

Сред критиците е и кметът на Чикаго Лори Лайтфут, тъй като нейните правомощия се намаляват с нововъведението. Тя нарече новото 21-членно настоятелство „тромаво“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Върнаха Навални в затвора

Навални бе осъден на две години и половина затвор по дело за измама от 2014 г., което той определя като...

Затвори