Открийте ни и в

Здраве

Хората над 60 години понасят най-добре изолацията

публикувано

на

сн. АП/БТА

Британски учени установиха, че хората над 60 години се справят най-добре със забраната за излизане, а 30 до 59-годишните се притесняват най-много да не се заразят, съобщи в. „Дейли мейл“.

Изследването на учените от Лондонския университетски колеж за физическото състояние и психично здраве на хората по време на изолацията е започнало преди три седмици. Те са обхванали 60 000 души.

Откакто беше въведен режимът за социална изолация преди две седмици, наблюдаваме промяна в тревогите на хората, каза ръководителят на изследването епидемиолог Дейзи Фанкорт.

Притесненията за финансите и храната са намалели. Сега хората най-много се безпокоят да не се заразят с новия коронавирус или да не се разболеят сериозно от него.

Депресиите малко са се увеличили, както и тревожността.

Откакто е въведена забраната за излизане притесненията от зараза са намалели. Това показва, че изолацията помага на хората да се чувстват в безопасност.

Хората над 60 години са най-доволни от живота си през последните три седмици. Те дават оценки между 6 и 6,5 в сравнение с 4 – 4,5 за възрастовата група от 16 до 24 години.

Средното ниво на този показател за март 2019 г. е 7,5 във Великобритания по данни на Националната статистическа служба.

„Хипотезата ми е, че пенсионерите изпитват по-малко стрес от тази ситуация“ – каза д-р Фанкорт. Тя обясни, че по-възрастните може по-малко да се притесняват за доходи, ако имат пенсия Те не трябва да обучават деца у дома или да работят с деца наоколо. Може също да са свикнали повече да си стоят у дома, да имат хобита, с които да запълват времето.

Самотата е най-голяма сред младите, сред живеещите самостоятелно, сред тези с ниски доходи или с психични заболявания.

10 Comments

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Здраве

Имате хълцане или диария? Не е изключено да е COVID-19

Един от 10 пациенти ще развие храносмилателни проблеми като гадене и диария, загуба на апетит или повръщане

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Много е изписано за симптомите, които предизвиква COVID-19, болестта, причинената от новия коронавирус. Най-общите сред тях са треска, суха кашлица и умора. Други симптоми включват затруднено дишане, болки в мускулите, зачервено гърло, главоболие или болка в гърдите.

Пациенти обаче все по-често съобщават за симптоми, които едва ли очаквате да се дължат на COVID-19.

Един от 10 пациенти ще развие храносмилателни проблеми като гадене и диария, загуба на апетит или повръщане. Тези симптоми може да траят едва ден.

Един от 10 пациенти с COVID-19 изпитва храносмилателни проблеми. сн. Pixabay

Изследване на „Лансет“ съобщава, че само 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация.

Новите изследвания сочат, че броят може да е по-голям, отколкото се смяташе досега, и

до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането заедно с респираторните симптоми

Обикновено тези пациенти също скоро развиват по-често срещаните симптоми като затруднено дишане, повишена температура или кашлица – само около 3% от изследваните случаи са само с храносмилателни симптоми, казват изследователите.

Загубата на обоняние или вкус е друг все по-често срещан симптом на COVID-19. Този симптом обикновено се изпитва в рамките на 9 до 14 дни след заразяване. Според някои изследвания именно този симптом може да е ранен предвестник на инфекцията с коронавирус.

Зачервените очи може също да са причинени от коронавирусаCOVID-19

Въпреки че не е често срещано, младите хора могат да развият и болезнени червени лезии върху кожата на ръцете и стъпалата си. Симптомът вече е наречен „COVID пръсти“. Неговата продължителност е около 12 дни. Други изследователи обаче продължават да отричат този симптом, обяснявайки го с обикновено раздразнение на кожата в момент, когато все повече хора започват да възвръщат обичайните си нива на движение след месеци оставане вкъщи.

Учените все още не са категорични дали „COVID пръстите“ e симптом на коронавирусна инфекция. сн. YouTube

При възрастни хора, заразени с COVID-19, пък е забелязвано объркване. Симптомът е наблюдаван най-често, когато заболяването навлезе в острата си фаза.

Не е изключена и появата на очни проблеми. Увеличени зеници, зачервени очи, вдлъбнати очни ябълки и повишено сълзене. Всичко това може да е причинено от коронавируса. Инфекцията може да доведе до повишена чувствителност на светлина и дразнене. Тези симптоми не са наблюдавани самостоятелно, а само при тежки усложнения от COVID-19.

Но най-необичайното.

Честото или продължително хълцане може да се окаже един от симптомите на коронавирусна инфекция

 Това сочат резултатите от проучване на американски лекари, публикувано в The American Journal of Emergency Medicine.

Изненадващо продължителното хълцане също може да се окаже симптом на COVID-19.

Лекарите стигат до това заключение след преглед на 62-годишен пациент от Чикаго, който не проявява типичните симптоми на COVID-19 – кашлица, треска или болки в гърдите. В същото време мъжът страда от хълцане в продължение на четири дни.

Тестовете му за коронавирус дават положителен резултат, впоследствие се установява и потъмняване в белите му дробове. Мъжът е имал съпътстващи хронични заболявания.

Както отбелязват лекарите, това е първият официално регистриран случай, когато пациент с коронавирус се оплаква от такъв проблем. В тази връзка лекарите призовават, ако човек хълца продължително или кратко, но често, да си направят тест за COVID-19.

След като коронавирусът все още не е проучен в детайли, лекарите съветват да се обърне внимание на всяка нетипична проява на вирусна инфекция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Дистанцирането и по-малката физическа активност причиняват стрес

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия, съобщи ЮПИ, позовавайки се на две изследвания в САЩ.

Според едното от тях, публикувано в PLOS One, 42 процента от наблюдаваните еднояйчни близнаци са съобщили, че по-малко са се движели през март, когато започна изолацията заради новия коронавирус. Това, заедно с някои генетични фактори и въздействието на околната среда, може да е допринесло за увеличения стрес. Нарасналата тревожност обаче не може да бъде приписана пряко на намалялата физическа активност.

За изследването специалисти от университета на Вашингтон са анкетирали в интернет почти 4000 близнаци.

Във второто изследване, направено от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, 41 процента от участниците са съобщили за поне едно нежелано психично или поведенческо състояние, свързано с пандемията от Ковид-19. В него са участвали 5500 души.

И двете изследвания свързват увеличаването на психичните проблеми със социалната изолация заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани през пандемията

Термометрите, които се използват за проверка за симптоми за коронавирус, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква често

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани, като не бъдат допускани в ресторанти или на закрити места, където се мери дистанционно температура като мярка срещу пандемията от новия коронавирус, съобщи „Дейли мейл“, като се позовава на експерти.

Термометрите, които се използват за дистанционно отчитане на температурата, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква за кратко при настъпването на „гореща вълна“. В такива случаи обаче като цяло телесната температура не е повишена, както се случва при възпалителен процес.

„Изключително важно е да се въведат мерки, които ще осигурят на жените в менопауза непредубедено отношение на места като летища например, защото тъкмо там те биха изпитали физиологична реакция“, казва д-р Орнела Капелари от платформата за женско здраве МегсМенопоз.

Учени твърдят, че дистанционните термометри, използвани масово за проверка на температурата при пандемията при влизане в затворени помещения не са надежден инструмент за засичане на коронвируса. Те не мерят температурата точно и дават само обща представа. Освен това много хора са заразени, но не проявяват симптоми и те биха преминали през проверките с термометър, въпреки че са носители на инфекцията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Великобритания, възрастни хора, изолация, мерки
Борис Джонсън е изведен от интензивното отделение

Британският премиер Борис Джонсън е излязъл от интензивното отделение, съобщи "Ройтерс". "Премиерът бе преведен тази вечер от интензивното отделение обратно...

Затвори