Открийте ни и в

Вашето здраве

Хората с високо кръвно налягане по света са се увеличили почти двойно за 30 години

Жителите на страни с ниски и средни доходи страдат от високо кръвно налягане по-често

публикувано

на

Сн.: Архив

Броят на хората с високо кръвно налягане (хипертония) в света почти се е удвоил през последните 30 години – от 650 милиона на 1,28 милиарда. Около половината от тях не са наясно със състоянието си, известно като “тихия убиец”, съобщават световните агенции, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Първият “цялостен глобален анализ на тенденциите, откриването, лечението и контрола на хипертонията”, е публикуван от СЗО и лондонския Импириъл колидж в медицинското списание “Лансет”.

За целите на изследването авторите му са анализирали данни от измерванията на кръвното налягане на повече от 100 милиона души на възраст между 30 и 79 години в 184 страни. Учените са стигнали до извода, че от 1990 до 2019 г. броят на хората с артериална хипертония “се е увеличил от 650 милиона на 1,28 милиарда”.

Кафето е полезно срещу диабет, високо кръвно и сърдечносъдови заболявания

От СЗО отбелязват, че високото кръвно налягане “значително увеличава риска от сърдечни, мозъчни и бъбречни болести и е една от водещите причини за смърт и заболявания в света”. Състоянието се идентифицира лесно чрез измерване на кръвното налягане и може да бъде лекувано ефективно с евтини лекарства.

Освен това жителите на страни с ниски и средни доходи страдат от високо кръвно налягане по-често, докато в богатите страни делът на пациентите с хипертония е намалял.

През 2019 г. този дял е бил най-нисък в Канада, Перу и Швейцария и най-висок сред жените в Доминиканската република, Ямайка и Парагвай, и сред мъжете в Унгария, Парагвай и Полша. Повече от милиард души с високо кръвно налягане (82 процента от световното население) живеят в страни с ниски и средни доходи на глава от населението.

Учени изясниха защо хората със сърдечносъдови заболявания са по-уязвими към COVID-19

Около 17,9 милиона души, съставляващи една трета от смъртните случаи в световен мащаб, са починали от сърдечносъдови заболявания, като хипертонията е основен рисков фактор.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено