Открийте ни и в

Здраве

Хората с очила изложени на три пъти по-малък риск от заразяване с COVID-19

Ето каква е причината

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Хората, които носят очила постоянно, имат три пъти по-нисък риск от зараза с коронавирус в сравнение с тези, които не носят, установи ново проучване.

Пипането на лицето, носа, устата и очите са един от начините да влезем в контакт с вируса и да се разболеем, но хората, които носят очила пипат лицето си по-малко, твърдят индийски учени.

В проучването са участвали 304 души – 223 мъже и 81 жени, на възраст от 10 до 80 години, като всички са имали симптоми на коронавирус. Участниците попълнили анкетни карти за зрението си и имат ли навика да носят очила.

Около 19% от анкетираните посочили, че носят през по-голямата част от време.

В обичайни условия, хората имат навика да пипат лицето си средно 23 пъти в рамките на един час, а очите си – три пъти за 60 минути. При хората с очила, обаче, това е много по-рядко.

Според екипа хората, които носят очила повече от осем часа на ден са с по-нисък риск от зараза. От пипането на очите, вирусните частици преминават през слъзните канали и оттам в носната кухина, където започват да се размножават.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните Балкани

Мръсният въздух допринася за намаляване на средната продължителност на живота между 0,4 и 1,3 г. в региона

публикувано

на

Виж цялата статия

Замърсяването на въздуха в Западните Балкани причинява редица преждевременни смъртни случаи с последици, включително по-кратък живот и влошаване на общественото здраве. Ето защо е необходимо спешно да се подобри качеството на въздуха и общественото здраве чрез надграждане на здравните системи, предупреди Европейският фонд за Балканите по време на изпълнението на този месец на третата фаза от кампанията „Обединени Балкани за чист въздух“ с партньори в региона.

Целта на този етап от кампанията, както се посочва, е да информира гражданите за последиците от замърсяването върху смъртността и здравето в Западните Балкани и да ги покани да се включат в борбата за подобряване качеството на въздуха и удължаване нашия живот.

Според последните данни на Европейската агенция по околна среда лошото качество на въздуха в региона причинява над 30 000 преждевременни смъртни случаи, а Съвместният изследователски център на ЕС посочва факта, че замърсяването на въздуха допринася за намаляване на средната продължителност на живота между 0,4 и 1,3 години в Западните Балкани.

Проучванията показват, че само електроцентралите на въглища в Западните Балкани причиняват икономически щети, вариращи между 1,2 милиарда и 3,4 милиарда евро годишно като разходи за здравеопазване.

Изискванията на кампанията „Балкани обединени за чист въздух“ са следните:

Задайте намаляването на замърсяването на въздуха като национален, регионален и международен приоритет и го интегрирайте във всички процеси на планиране.

Увеличаване на бюджетните средства за контрол на замърсяването и създаване на системи за мониторинг на замърсяването и неговото въздействие върху здравето.

Трябва да се изградят многосекторни партньорства на местно, национално и регионално ниво, за да се подобри контролът на замърсителите и качеството на въздуха.

Превенцията на незаразните болести в резултат на лошо качество на въздуха трябва да бъде интегрирана в приоритетите на политиката за околната среда и здравето.

За да удължите живота си, присъединете се към борбата на гражданите на Западните Балкани в солидарност и станете част от кампанията „Обединени Балкани за чист въздух“.

Кампанията „Обединени Балкани за чист въздух“ е инициирана от Европейския фонд за Балканите в партньорство със следните организации:

Еко форум от Зеница, Институт за управление на териториалната околна среда от Тирана, Sbunker и Balkan Green Foundation от Прищина, AirCare / MojVoz OZON от Подгорица, Института за регулиране на възобновяемите ресурси и околната среда и Белградското отворено училище от Белград.

Провежда се за втора поредна година, с цел повишаване на информираността на гражданите в региона за причините и последствията от замърсяването, възможните начини за подобряване на качеството на въздуха и борбата за по-здравословна околна среда.

„Обединени Балкани за чист въздух“ подчертава необходимостта от регионално сътрудничество за трансформиране на енергийната индустрия и системата за опазване на околната среда, което би подобрило както икономиката, така и общественото здраве.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Зимни опасности: На човек с измръзване не трябва да се дава кафе и алкохол

Силният студ може да доведе до замръзване на роговицата на окото

публикувано

на

Виж цялата статия

Минусовите температури и вятърът, особено през зимата, са опасна комбинация за човешкото тяло. Нашето тяло не е предназначено за силен студ и престоят в такива условия без защита може да предизвика наистина ужасни последици, при които думата „замръзване“ придобива съвсем буквален смисъл.

Разходките през зимата безспорно са полезни. Както е безспорно това, че трябва да се обличаме топло. Специалистите твърдят, че измръзване на тялото може да настъпи дори при нулеви температури.

Заедно със студа настъпва и т.нар. повишена зимна смъртност. Повечето от тях не се дължат на студа и предизвиканите от него усложнения на здравето. Но дори в най-развитите страни с добре отоплени жилища и обществени сгради всяка зима много хора умират от измръзване.

Особено уязвими са възрастните, бебетата, болните хора и физически немощните. Както и всички здрави хора, изложени на свиреп студ. Но най-голямата опасност да измръзнат е за тези, които паднат в студена вода. Те хем бързо се преохлаждат, хем след това дрехите им са мокри, а това е смъртоносна комбинация.

През зимата мокър човек трябва колкото може по-бързо да бъде вкаран на топло, съблечен, подсушен и преоблечен.

Изследователи от Университета Принстън казват, че ако държите очите си отворени при силен вятър и студ без защита, силният студ може наистина да доведе до замръзване на роговицата на окото.

Затова ако сте скиор, обичате зимните спортове или просто се налага да прекарвате много време на открито на вятър, не пропускайте да си сложите очила. Редовното мигане също ще запази очите ви в добро състояние.

Специалистите препоръчват да затоплим замръзналите очи с ръка или с помощта на топли компреси, но това няма да помогне да се избегне краткотрайното замъгляване на зрението. Възможно е дори контактните лещи да замръзнат така, че да залепнат за очните ябълки.

Очите обикновено се размразяват с лекарска помощ и всяко увреждане обикновено може да се лекува с дни или седмици, а тежките случаи може да доведат до загуба на тъкан, изискваща възстановителна хирургия.

Ето защо си струва човек да познава симптомите на преохлаждането (хипотермия) и да знае какво да прави, ако ги усети сам или ги разпознае при свой близък.

Има три етапа на измръзване, като в някои случаи може да доведе до смърт на тъканите и отхвърляне на засегнатата област. Най-често измръзването засяга носа, ушите, коленете и пръстите, тъй като те са относително слабо кръвоснабдени, обясняват медици.

В случай на измръзване на човек абсолютно не трябва да се дава алкохол или кафе, категорични са специалистите.

За да помогнете на пострадалия, трябва да го заведете в топло помещение и да го увиете с одеяло. Можете да му дадете нещо топло за пиене, но не и кафе и алкохол.

По правило алкохолът и кафето водят до вазодилатация – разширяване на кръвоносните съдове. В случай на измръзване кръвоносните съдове на човек се стесняват, а упойващите напитки могат да доведат до тяхното разкъсване, вътрешни кръвоизливи и като цяло до нарушаване на сърцето.

Не можете да търкате кожата му със сняг или лед, нито да я затоплите с нагревателна подложка.

Рядко, но се случва хора, загинали от хипотермия, в последната си агония са свалили дрехите си. Сайт за катерене разказва истории за цели групи, намерени мъртви и напълно голи в планината, а дрехите им – сгънати прилежно наблизо.

LiveScience отбелязва, че понякога полицията погрешно взема такива случаи за грабеж. Има дори термин за това: „Парадоксално събличане“.

Германски учени от Freie Universitat Берлин разглеждат 69 смъртни случая на хипотермия от 1978 г. до 1994 г. Те са открили, че около 25% от жертвите са със свалени дрехи преди смъртта си.

Хипотермията намалява умствените способности и обърква мислите. В по-късни етапи тя забавя притока на кръв и кръвоносните съдове се разширяват, затова пострадалите се чувстват, че сякаш горят, но всъщност тялото им бързо губи топлина. Това усещане за топлина ги кара да се събличат и се обричат на гибел.

Първа помощ при измръзване

Първо се изолира човекът от ниската температура. При полеви условия в планината или на открито замръзналите пръсти най-често се поставят под мишниците, за да са на телесна температура. Разбира се, отстраняват се ръкавиците, като крайниците в никакъв случай не се затоплят с гореща вода или грейки.

Друга груба грешка са разтривките със сняг. Заради абразивното действие на снега може да се свали и кожата на засегнатото място. Затоплянето, ако все пак решим да е с вода, трябва тя да е с телесна температура 35-36 градуса, не повече, защото в противен случаи е силно болезнено, но и ще доведе до термично изгаряне на засегнатите части.

Добре е, както и при хипотермията, ако човекът е в съзнание, да се дават затоплени и подсладени течности, за да се повиши кръвната захар и организмът да възвърне част от силите си.

Не бива човекът да движи крайниците си, защото така се стимулира кръвотока, и тъй като студената кръв навлиза към сърцето и мозъка, така може да се стигне до шок и да ги увреди.

Това важи не само за хората, но също и за животните. За тях също зимата е труден сезон. Въпреки пухкавата им козина, крайниците на домашните ни любимци също са изложени на риск.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Международно проучване: Ваксината на Pfizer утроява риска от миокардит

Тенденцията е особено изразена сред младите хора, които са ваксинирани и с втората доза

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer утроява вероятността от развитие на различни форми на възпаление на сърдечната тъкан, но тези странични ефекти са изключително редки. Това сочи проучване на международен екип от учени, публикувано в Annals of Internal Medicine, съобщава БГНЕС.

Изследователите отбелязват, че жителите на Хонконг, които са получили една или две дози от препарата на Pfizer, са били около три пъти по-склонни да станат жертви на различни форми на миокардит, възпаление на сърдечната тъкан, отколкото хората от контролната група. Това не е типично за доброволците, получили Ваксина CoronaVac, пишат още те.

Миналата година лекари от Израел установиха, че Pfizer и Moderna в изключително редки случаи причиняват миокардит-  възпалително заболяване на сърдечния мускул, чиито усложнения могат да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност или внезапен сърдечен арест. По-късно учените установяват, че най-често миокардитът се развива след ваксинация при деца и юноши.

Директор на Pfizer: Годишните ваксини срещу Covid биха били по-добри от честите бустери

Група британски и китайски лекари, ръководени от Иън Вон, професор в Университетския колеж в Лондон, са провели проучване за това колко често ваксината Pfizer причинява миокардит и други възпалителни заболявания на всички видове сърдечна тъкан.

Те са анализирали медицинските досиета на над 160 пациенти в клиники в Хонконг, приети в болницата с подобни форми на сърдечна дисфункция. Част от тях са били ваксинирани с Pfizer, а други – с тази на CoronaVac.

Въз основа на тези данни учените са изчислили типичната честота на сърдечно възпаление сред пациенти, които са получили и двете ваксини, както и сред други жители на Хонконг на подобна възраст и пол, които са имали кардит по други причини.

Установено е, че всички форми на възпаление на сърдечната тъкан се срещат много рядко при имунизирани. Ваксината на Pfizer обаче увеличава риска от появата им с около три пъти, което не е типично за CoronaVac.

Тенденцията е особено изразена сред младите хора, които са ваксинирани и с втората доза.

Според изследователския екип тази особеност на РНК ваксината трябва да се вземе предвид при определяне на приоритетите за ваксинация сред различните групи от населението. Същевременно учените подчертават, че всички ваксини срещу коронавирус неколкократно намаляват риска от смърт на пациенти с развитие на тежки форми на инфекция, поради което отказът им би бил изключително неразумен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА