Открийте ни и в

България

Хора с инфекции и имунни заболявания да не се ваксинират срещу COVID-19

Преболедувалите коронавирус могат също да се ваксинират след петия месец, смята проф. Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб

публикувано

на

Ваксината срещу COVID-19 не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и с текущи инфекции. Това каза проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив. Според нея риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни заболявания.

В очакване на ваксината по света, Агенцията за лекарства на Съединените щати огласи първия документ, в който са описани страничните ефекти от ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех”, тествана сред 43 хиляди доброволци с различен здравен статус. Сред тях са зачервяване на мястото на инжекцията, лека отпадналост, главоболие, болка в мускулите и в редки случаи изтръпвания, болки в ставите и температура.

С наближаването на ваксината: половината американци не искат да се имунизират

Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други ваксини и не правят ваксината срещу коронавирус опасна, тя е иновативна и ефикасна, каза проф. Мурджева, пред bTV.

Тя обаче смята, че ваксината не е панацея, а средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен.

„Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило“, каза Мурджева.

Шестима души са починали при изпитванията на ваксината на Pfizer

Тя коментира и ситуация, в която човек вече се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап. „Това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти. Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск. Ваксините са регистрирани, преминали са тестове – ползата неимоверно е по-голяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите“, каза още професорът.

Според нея преболедувалите коронавирус могат също да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено