Открийте ни и в

Коронавирусът

Хора с хранителни алергии могат да се ваксинират с препарата на AstraZeneca

Желателно е пациенти с отрицателна реакция към съставките на препарата да избягват имунизацията с него

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Хора с алергии към някои храни ще могат да бъдат имунизирани с ваксината на AstraZeneca , увериха експерти.

“Препоръчваме пациенти със специфична реакция към някои съставки на ваксината да не я правят, но онези, които реагират на лекарства и на някои храни спокойно могат да бъдат ваксинирани”, заяви професор Мунир Пирмохамед, председател на Комисията за хуманни лекарства, която следи ваксините срещу COVID-19.

От своя страна британската регулаторна Комисия за лекарства и здравни продукти също съобщи, че е преразгледала предишните си препоръки относно получаването на Pfizer ваксината.

"AstraZeneca": Ваксината ни дава 100% защита срещу тежките форми на COVID-19

След като бяха регистрирани два случая със здравни работници, които имаха реакция след прилагането на Pfizer имунизация, беше посъветвано хора, страдащи от алергии, да я избягват.

Но впоследствие д-р Джун Рейнър, изпълнителен директор на британската регулаторна комисия изтъкна, че след като са били ваксинирани 800 хиляди души във Великобритания и 1,5 милиона в САЩ, няма основания за допълнителни притеснения.

“Комисията за хуманни медикаменти препоръчва всички хора с хранителни и лекарствени алергии да се ваксинират без притеснения с препарата на Pfizer. Но е желателно пациенти с отрицателна реакция към съставките на препарата да избягват имунизацията с него”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено