Открийте ни и в

Здраве

Хормонът „живец“при жените (Втора част)

публикувано

на

И така, в продължение на статията от миналия брой, искам да отбележа, че науката за хормоните е необятна. Огромна част от това знание е все още непопулярно сред семейните лекари, които представляват първата инстанция, приемаща нашите здравословни оплаквания. Семейните лекари са тези, чиито напътствия и препоръки следваме ние, техните пациенти, на чиито знания разчитаме ние, непросветените.

Множество жени преминават през безброй тестове за хронична умора. Впоследствие те похарчват огромни суми за билки, лекарства и терапии, но почти никога не им се предлага тест за тестостерон и естрадиол. Тестването на тестостерон е важно поради функцията му при възстановяване и изграждане на мускулна тъкан. Той използва нашите мастни запаси за гориво при производството на мускулна тъкан. Проявява се като анаболен (изграждащ) хормон и при стимулирането на възстановяването и

растежа на костната тъкан

Наличието му в нормални количества автоматично означава положителна промяна в композицията на тялото ни, или това е съотношението мускулна тъкан – мазнина.

Тестостеронът, хормонът “живец” при жените!

Според д-р Влиет “тестостеронът притежава важни функции за поддържането на енергийните ни нива, силата ни и издръжливостта”. Без него ние бихме били като автомобил с празен резервоар, който дори ако бутаме, никога няма да запалим, за да функционира така, че да ни служи.

С функцията си на изграждащ хормон той участва във възстановяването на тялото, което се осъществява, докато спим. Ниските му нива и невъзможността му да взаимодейства с други хормони, отговорни за спокойния ни сън, се отразяват на глобалните възстановителни процеса на тялото ни. Прекалено високите му нива също водят до неспокоен сън и нарушен възстановителен процес. Когато не успеем да възстановим напълно енергийните си нива през нощта, ние изпитваме непрекъснат глад за въглехидрати – бързо усвоима енергия. Така храненето ни губи баланса си, а ние формата си.

Освен важната задача на тестостерона да активира тези части на мозъка ни, които са свързани със сексуалните ни желания, с помощта на естрадиола той играе и

ролята на антидепресант

 Тестостеронът подпомага увеличаването нивата на норепинефрин, чийто повишаване целят и предписваните от лекарите антидепресанти.

Тестостеронът, в комбинация с естрадиол, играе решаваща роля при овлажняване на очите например. Тестостеронът подпомага производството на овлажняващи очни секрети от мейбомиевата жлеза.

Всички потенциални здравословни проблеми започват да стават очевиден факт по време на пременопаузата или ако сме преживели хистеректомия след нея.

Поради факта, че по време на менопауза яйчниците губят способността да произвеждат тестостерон и естрадиол, ние, жените, преживяваме по-драматично стареене в сравнение с това при мъжете. Или телата ни се превръщат от източени антични амфори на добре оформени възрожденски гювечета само за година-две.

Въпреки моето очарование от способностите на тези микроскопични частици, мисля, че е редно да вмъкна и официалното предупреждение на държавните здравословни уебсайтове, с цел да ви предупредя, че подборът и

работата със специалист по хормонална терапия

е много отговорна задача и от ваша страна.

В www.healthlinkbc.ca се казва, че “биоидентичните хормони се произвеждат в лаборатории и предимно от соя и диви картофи от типа “yam”. Фармацевтите имат право да ни продават собствено произведени хормонални продукти, но тези продукти не са тествани за чистота и потентност, както биоидентичните хормони, произведени в комерсиална лаборатория.

Ортодоксалната наука твърди, че все още не се знае достатъчно за рисковете при поемането на биоидентични хормони, тъй като няма достатъчно направени проучвания. Затова аз бих ви препоръчала да се обърнете към специалисти, които не само имат знанията и времето да се ровят в резултатите от последните проучвания, но имат и достатъчно практика с клиенти в тази сфера зад гърба си.

Видът специалисти, които могат да ви консултират и да ви напътстват по отношение на вашите нужди за постигане на оптимален хормонален баланс, са ортодоксалните доктори като д-р Влиет и натуропатите, специализирани в хормонални терапии.

Вниманието към нуждите на вашата персона трябва да е задължително персонализирано. Когато става въпрос за хормонална терапия, общите теоретични знания по отношение интерпретирането на резултатите от изследванията не са достатъчни за прилагането на терапията върху вас – уникалното човешко същество с

единствено по рода си нужди

Терапевтът трябва да вземе предвид вашите лични здравословни рискове като тези от сърдечни заболявания, рак на гърдата и яйчниците, образуване на кръвни съсиреци и др. Аз винаги казвам на моите клиенти и ще го подчертая отново и на вас – ако имаме 7.5 милиарда жители на планетата, то ние имаме 7.5 милиарда медицински, психологични и духовни случая за разрешаване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Учени: Два витамина могат неусетно да ни докарат рак

Приемането на прекомерно количество В12 увеличава риска от рак на белия дроб с 30%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американски лекари са открили връзка между употребата на два витамина и повишения риск от рак на белия дроб.

Става дума за В6 и В12. Витамините от група В помагат при повишена умора, замъглено зрение, депресия или нарушения на нервната система.

Както отбелязват изследователите обаче, те са способни да причинят рак, като са особено опасни за пушещите мъже.

Тези, които приемат витаминни добавки, имат два пъти по-голям риск от разболяване, а тези, които пушат – от три до четири пъти.

Един от авторите на изследването, изследователят и асистент в Държавния университет в Охайо Теодор Браски, обяснява, че учените са анализирали данни от 77 хиляди души.

Те са стигнали до заключението, че приемането на прекомерно количество В12 увеличава риска от рак на белия дроб с 30%, докато при тези, които използват В6, той се увеличава с 40 на сто.

„Мъжете, които са приемали повече от 55 микрограма витамин В12 на ден, са имали 98 процента по-висок риск от рак на белия дроб в сравнение с мъжете, които не са приемали витамини от група В“, казва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Пчелната отрова – лек срещу 800 болести и COVID-19

С помощта й може да се повлияе на хепатит, плексит, радикулит и др.

публикувано

на

Пчелната отрова – лек срещу 800 болести и COVID-19 Виж цялата статия

Д-р Пламен Енчев е специалист по вътрешни болести и в същото време е сред малцината български лекари, които практикуват апитерапия – лечение с пчелни продукти. Той умее да си служи в практиката и с пчелна отрова чрез контролирано ужилване на болния на определени акупунктурни точки. Обяснява, че апитерапията лекува около 800 заболявания. Сред по-масовите са стомашно-чревните, всички хронични хепатити, камъни в жлъчката и простуди

Д-р Пламен Енчев

„Пчелната отрова помага при болести с дегенеративен характер като остеоартрит, както и при плексит, невралгия и радикулит. Медните продукти са полезни при пародонтоза, кожни заболявания, неврози, безсъние, леки степени на депресия, нарушения в мастната обмяна, както и трудно заздравяващи рани“, обяснява д-р Енчев.

Станах пчелар през 1992 г., припомня си апитерапевтът. Докато работел в САЩ през 1998-2006 г., д-р Енчев е лекувал пациенти

 с трудно заздравяващи рани

по домовете им. Опитът там му е помогнал да изобрети, когато се завърнал в Родината, свой мехлем, съставен от пчелни продукти, за подобни рани.

„Пчелите притежават усета да жилят на места, на които трябва да жилят“, споделя пчеларят. Пример за това е бащата на модерната апитерапия д-р Филип Търч. Историята му е много интересна. Минавайки покрай кошери, страдащият от тежки ставни проблеми д-р Търч

 бил нажилен от голям брой пчели

 След токсичния синдром обаче той почувствал рязко подобрение и започнал активно да се интересува от дейността на Лукомски – руснак, който е работил по същото време с пчелни продукти.

Филип Търч започва динамично да прилага пчелна отрова, като е стигал до 2-3 хиляди ужилвания на пациент за година-две. Лекувал е хора с тежки форми на ревматизъм и ревматоиден артрит. Тогава не е имало никаква друга алтернатива за лечение на ревматизма.

„Оказва се, че пчелната отрова, както и останалите пчелни продукти, могат да се използват превантивно срещу различни вируси и здравословни неразположения, включително и срещу COVID-19“, обясни д-р Енчев.

В китайско изследване, което включва близо 5000 пчелари в епицентъра на заразата от коронавирус в Ухан, се докладва, че няма нито един заболял или

 развил симптомите пчелар

 То е проведено в началото на март, като от около 5000 души 723 са били в Ухан, и никой от тях не се е разболял.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Ваксината на Pfizer дава 90% ефективна защита срещу варианта Делта при подрастващите

Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 има 90% ефективност за предотвратяване на инфекцията от разновидността Делта при подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., сочи израелско проучване.

Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта, обяви говорител на израелската здравна застрахователна компания „Клалит“.

Анализирана е информация от 94 354 подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., на които са поставени две дози от ваксината на Pfizer. В проучването са участвали и изследователи от Харвардския университет.

Данните са сравнени с тези на подобен брой младежи без поставен препарат срещу новия коронавирус.

FDA може да одобри ваксината на Pfizer за деца под 11г. чак през ноември

Изследването е направено от 8 юни до 14 септември. Точно в този период Израел беше обхванат от четвъртата вълна на Ковид-19, при която доминиращ беше вариантът Делта.

В страната се използва почти изцяло ваксината на Pfizer.

Израелските здравни власти започнаха ваксинационна кампания сред децата на и над 12 години в началото на юни.

Според Министерството на здравеопазването около 61 процента от наброяващото 9,4 милиона души население на Израел са с поставени две дози от ваксината срещу Ковид-19. При децата на възраст между 12 г. и 15 г. имунизирани са 45%, а при тези между 16 г. и 19 г. ваксина е поставена на 75%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА