Открийте ни и в

Здраве

Хормонът „живец“при жените (Втора част)

Тестостеронът е отговорен за здравето на костите, психиката и много други
Мария Танева

публикувано

на

И така, в продължение на статията от миналия брой, искам да отбележа, че науката за хормоните е необятна. Огромна част от това знание е все още непопулярно сред семейните лекари, които представляват първата инстанция, приемаща нашите здравословни оплаквания. Семейните лекари са тези, чиито напътствия и препоръки следваме ние, техните пациенти, на чиито знания разчитаме ние, непросветените.

Множество жени преминават през безброй тестове за хронична умора. Впоследствие те похарчват огромни суми за билки, лекарства и терапии, но почти никога не им се предлага тест за тестостерон и естрадиол. Тестването на тестостерон е важно поради функцията му при възстановяване и изграждане на мускулна тъкан. Той използва нашите мастни запаси за гориво при производството на мускулна тъкан. Проявява се като анаболен (изграждащ) хормон и при стимулирането на възстановяването и

растежа на костната тъкан

Наличието му в нормални количества автоматично означава положителна промяна в композицията на тялото ни, или това е съотношението мускулна тъкан – мазнина.

Тестостеронът, хормонът “живец” при жените!

Според д-р Влиет “тестостеронът притежава важни функции за поддържането на енергийните ни нива, силата ни и издръжливостта”. Без него ние бихме били като автомобил с празен резервоар, който дори ако бутаме, никога няма да запалим, за да функционира така, че да ни служи.

С функцията си на изграждащ хормон той участва във възстановяването на тялото, което се осъществява, докато спим. Ниските му нива и невъзможността му да взаимодейства с други хормони, отговорни за спокойния ни сън, се отразяват на глобалните възстановителни процеса на тялото ни. Прекалено високите му нива също водят до неспокоен сън и нарушен възстановителен процес. Когато не успеем да възстановим напълно енергийните си нива през нощта, ние изпитваме непрекъснат глад за въглехидрати – бързо усвоима енергия. Така храненето ни губи баланса си, а ние формата си.

Освен важната задача на тестостерона да активира тези части на мозъка ни, които са свързани със сексуалните ни желания, с помощта на естрадиола той играе и

ролята на антидепресант

 Тестостеронът подпомага увеличаването нивата на норепинефрин, чийто повишаване целят и предписваните от лекарите антидепресанти.

Тестостеронът, в комбинация с естрадиол, играе решаваща роля при овлажняване на очите например. Тестостеронът подпомага производството на овлажняващи очни секрети от мейбомиевата жлеза.

Всички потенциални здравословни проблеми започват да стават очевиден факт по време на пременопаузата или ако сме преживели хистеректомия след нея.

Поради факта, че по време на менопауза яйчниците губят способността да произвеждат тестостерон и естрадиол, ние, жените, преживяваме по-драматично стареене в сравнение с това при мъжете. Или телата ни се превръщат от източени антични амфори на добре оформени възрожденски гювечета само за година-две.

Въпреки моето очарование от способностите на тези микроскопични частици, мисля, че е редно да вмъкна и официалното предупреждение на държавните здравословни уебсайтове, с цел да ви предупредя, че подборът и

работата със специалист по хормонална терапия

е много отговорна задача и от ваша страна.

В www.healthlinkbc.ca се казва, че “биоидентичните хормони се произвеждат в лаборатории и предимно от соя и диви картофи от типа “yam”. Фармацевтите имат право да ни продават собствено произведени хормонални продукти, но тези продукти не са тествани за чистота и потентност, както биоидентичните хормони, произведени в комерсиална лаборатория.

Ортодоксалната наука твърди, че все още не се знае достатъчно за рисковете при поемането на биоидентични хормони, тъй като няма достатъчно направени проучвания. Затова аз бих ви препоръчала да се обърнете към специалисти, които не само имат знанията и времето да се ровят в резултатите от последните проучвания, но имат и достатъчно практика с клиенти в тази сфера зад гърба си.

Видът специалисти, които могат да ви консултират и да ви напътстват по отношение на вашите нужди за постигане на оптимален хормонален баланс, са ортодоксалните доктори като д-р Влиет и натуропатите, специализирани в хормонални терапии.

Вниманието към нуждите на вашата персона трябва да е задължително персонализирано. Когато става въпрос за хормонална терапия, общите теоретични знания по отношение интерпретирането на резултатите от изследванията не са достатъчни за прилагането на терапията върху вас – уникалното човешко същество с

единствено по рода си нужди

Терапевтът трябва да вземе предвид вашите лични здравословни рискове като тези от сърдечни заболявания, рак на гърдата и яйчниците, образуване на кръвни съсиреци и др. Аз винаги казвам на моите клиенти и ще го подчертая отново и на вас – ако имаме 7.5 милиарда жители на планетата, то ние имаме 7.5 милиарда медицински, психологични и духовни случая за разрешаване.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Здраве

43-ма души в света имат „златна“ кръвна група

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Освен познатите ни кръвни групи (А+, А-, В+, В-, АВ+, АВ-, О+ и О-) съществува и т.нар. златна кръв, която тече във вените на по-малко от 50 души в света. Нейното научно название е нулев Rh фактор и не съдържа близо 99% от антигените, характерни за останалите хора. Тази кръвна група е открита за първи път през 1961 г. в жена от аборигенско племе. Оттогава в цял свят са известни само 43 случая на хора с нулев Rh фактор. Нарича се „златна кръв“, защото може да бъде прелята на всеки с рядка кръвна групи в Rh системата или с Rh отрицателен фактор, но тъй като съществуват едва 9 активни донори, се прилага само в крайни случаи.

Макар че съхраняваната в банките кръв е анонимна, са познати случаи, в които учените се опитват да проследят донорите, за да поискат кръвни проби за своите изследвания поради чисто научен интерес към редкостта на този феномен.

Тези хора не могат обаче да получават кръв от другите кръвни групи, затова често даряват като резерв за самите себе си.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Есента – да заредим духа и тялото си със сила за зимата

Мария Танева

публикувано

на

Виж цялата статия

Есен е. Благоуханно въздухът се разстила над поля и долини, разнасяйки прохлада, свежест и целомъдрие. Грациозно падащите листа ни напомнят, че есента е сезонът за очистване от тези натоварващи емоции, които задръстват съзнанието и затлачват физическото ни тяло.

Не, това не е увертюра към детоксифицираща диета с цел тотално изцеждане на енергията ви.

Това е въведение към процеса на изграждане на емоционална сила и устойчивост, физическа издръжливост и работоспособност, качества, които ще ни послужат по-късно да преживеем сезона на меланхолия и заземяване – зимата.

В китайската медицина есента се асоциира с въздуха. В този ред на мисли, аз ви препоръчвам да прекарвате повечко време в парка, планината или край морето и реката.

Чистотата на въздуха и свежестта на вятъра

 ще ви помогнат да се отърсите от емоционалния стрес, мускулното напрежение и притесненията. Дълбоките вдишвания и дългите издишвания на открито ще улеснят мисловния ви процес.

Ако решите да се задълбочите във вашите духовни практики за вглъбяване, най-горещо ви препоръчвам медитация с ваша собствена мантра.

Изработването на собствена мантра е много кратък и интересен процес.

Първо, сдобийте се с хронометър, после се настанете удобно в поза лотус. Ако не можете да седнете в лотус, седнете на стол. В този случай не кръстосвайте краката, нито ръцете.

Следват няколко дълги вдишвания и същите по дълготрайност издишвания. “Наблюдавайте” се отстрани. Похвалете се за това колко добре се справяте!

Затворете очи, за да не се разсейвате.

А сега внимавайте – открийте сърцето си за вселената. Това е най-прекрасното, което имате. Това сте вие. Благодарете на мислите си, които ентусиазирано ще окупират съзнанието ви.

Опитайте се да си се представите така, както се виждате в мечтите си. Бъдете смели. Постарайте се да задържите този образ, докато чуете

хронометърът да отброява 15 минути

Вземете лист хартия и изпишете първите думи, които ви идват наум. Повторете процедурата в три поредни дни. Така ще откриете вашата лична мантра, която може да бъде дума, словосъчетание, изречение, поезия. Не е нужно да я споделяте или казвате на глас. Просто си я повтаряйте по време на медитация или когато искате да се съсредоточите върху този човек, с когото си мечтаете да бъдете.

Ще ви дам най-простичкия пример, който може да промени живота ви от усещане за прозаичност към преобразяване в магия.

Нека да приемем, че мантрата ви е една дума – “красота”. Вие си повтаряте наум или тихичко думата през целия ден. Подготвяте вечерята – “красота”. Подреждате красиво масата и поканвате цялото семейство да я сподели с вас. Наслаждавате се на факта, че всички са забелязали или букетът красиво аранжирани цветя на масата, или цветните салфетки, декорирани с пролетни цветя, или красиво подредените прибори, или подходящата за случая музика. Така ентусиазирате всички около вас и намалявате не само личния ви стрес, но и на любимите ви.

Мислите за приятеля си Петър, който живее далече от вас. “Красота”! Купувате картичка и собственоръчно я надписвате и изпращате на Петър. Така създавате красив момент не само за Петър, но и за вас самите. Какво пък?! Петър може да ви изпрати бутилка вино с картичка. Ок, шегувам се.

Никога не очаквайте нищо от другите

 На работа сте – “красота”! Просто се усмихвате искрено и общувате оживено с колегите. Излъчвате енергичност и ентусиазъм. Вие сте разпространител на красота.

Вашата мантра ви превръща в “даятел” (който дава) на красота. Животът винаги ще ви отговори на ниво. Само следвайте мантрата си.

Ако пък не сте любител на медитацията, ще ви предложа един традиционен есенен чай, който ще подхрани и стимулира въображението ви за прекрасни изживявания през този мистериозен сезон.

В малка купа разбърквате 1 с.л. куркума, 1 чаена лъжица захар (от фурми) и 1 с.л. гореща вода. В малка тенджерка добавяте половин чаша кокосово мляко, 1 чаша топла вода, парче джинджифил, щипка черен пипер и сместа от купата. Разбъркайте и като заври, намалете котлона. Оставете да ври на тих огън 7 минути. Махнете го от огъня и го оставете за още 7-10 минути. Прецедете го и сервирайте топъл. Добавете мед и още една щипка черен пипер за гарнитура. Седнете до прозереца и наблюдавайте как

 

“гонят се в златната есен

лист подир лист от дървята…” *

 

Красота!

 

* Из стихотворението “Есен“, Иван Вазов

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

2,6 млн. души умират от лекарски грешки всяка година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

2,6 милиона души умират всяка година в света поради медицински грешки. Това сочи доклад на Световната здравна организация. Починалите пациенти са най-вече в страните със средни и ниски доходи.

„Никой не трябва да получи увреждания, докато получава здравни грижи. И все пак в световен мащаб поне петима пациенти умират всяка минута заради опасни медицински действия или бездействия“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес.

Докладът, публикуван от СЗО, показва, че 4 от 10 пациенти са били обект на лекарски грешки, докато са получавали спешна помощ или са били подложени на извънболнично лечение. Грешките обикновено са по отношение на диагнозата и предписаното лечение. Според доклада

предписването на грешни лекарства

възлиза на 42 милиарда долара всяка година, а хирургичните процедури, които се считат за опасни, водят до смъртта на 1 милион души годишно. СЗО посочва, че ако се подобри безопасността на пациентите, това ще доведе до значителни финансови спестявания в страните със средни и ниски доходи.

Изследванията показват, че близо 1 на 5 пациенти в напреднала възраст са пострадали по някакъв начин от медицински грижи в САЩ, а смъртността при тези, които са станали жертва на медицинска грешка, е почти двойно по-висока в сравнение с тези, които получават правилно лечение.

Световната здравна организация е разработила свои официални контролни списъци, които могат да бъдат изтеглени безплатно. Ако любим човек е в болницата, разпечатайте съответния списък и го носете със себе си, тъй като това може да ви помогне да предпазите болния от предотвратими грешки в грижите, съветват от СЗО.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada