Открийте ни и в

България

ХОРОСКОПЪТ ЗА 29 НОЕМВРИ: Близнаци, разрешавате проблем! Раци, ще търсите изход от ситуации!

Най-хубавото е, че звездните влияния ще ви подтикват да бъдете себе си

публикувано

на

ОВЕН
Какъвто и да е вашият проблем, точно сега събитията ще ви подтикнат да го забележите и да го разрешите. Това обаче не трябва да ви плаши – каквото и да се случва, не бива да се отчайвате, а да се съсредоточите върху проблема, да го анализирате, да помислите с какво сте допринесли за възникването му и да намерите решение, което до този момент ви е убягвало. Вие сте хора, които обикновено гледате позитивно на живота и виждате в препятствията възможности – ако и този път го направите, ще си помогнете сами и е много вероятно да излезете победители от ситуацията.

ТЕЛЕЦ
Ако сте имали прекалено големи очаквания или някой от вас не е бил доволен от нещо случващо ви се, сега вече ще трябва да се съобразявате с реалността. Може би ще трябва най-накрая да приемете нещо, на което досега сте се съпротивлявали, или да проявите инициатива и да промените дадена ситуация. Сигурно е обаче, че с негодувание и оплаквания едва ли ще постигнете нещо. Наяве ще излезе някаква несправедливост, проявила се във взаимоотношенията ви с партньора, но е възможно да става дума и за родител или работодател. Много от вас ще изявявате приключенския си дух пред близките си.

БЛИЗНАЦИ
Трудно е да се каже коя оценка ще е вярна – вашата или на другия човек, но при всички случаи наболял проблем ще излезе на повърхността и мислите ви ще бъдат заети с неговото разрешаване. Ако човекът до вас ви каже, че го пренебрегвате заради работата си или нещо друго не е наред във връзката ви, обърнете внимание – сега е моментът да поговорите искрено и всеки да сподели как се чувства. Ако пренебрегнете чувствата на партньора си – сякаш все едно нищо не е станало, рискувате тази тема пак да излезе на дневен ред – и това ще се случва отново и отново през следващите дни, докато проблемът не намери разрешение.

РАК
Притиснати от обстоятелствата, никак няма да е лесно да се разкриете, да говорите искрено и да позволите на други хора да направят същото. Бъдете честни и със себе си, и с другите – не разчитайте на успех, в случай че предварително сте решили да играете някаква роля или да се криете зад маска. Съобразно личните ви интереси и наклонности, може да пътувате, да пожелаете да учите нещо ново или да посетите курс по самоусъвършенстване. В по-практичен план, ще изпитвате нетърпимост към застоя, ще се стремите към подобрения и ще търсите изход от ситуации, които по някакъв начин ви ограничават.

ЛЪВ
Най-хубавото е, че звездните влияния ще ви подтикват да бъдете себе си и да превъзмогнете някои страхове и зависимости, които до този момент са ви тормозили. Що се отнася до взаимоотношенията ви с околните, ще проявявате много по-силна склонност, отколкото преди, да споделяте това, което мислите, да отстоявате вижданията си. Тези действия биха могли да ви вкарат в конфликт, но може и да ви донесат облекчение и усещане за свобода. Интуицията ви ще бъде силна и ще ви подсказва накъде е добре да вървите и какви разумни решения за бъдещето си да вземете.

ДЕВА
Може някакво решение да не ви се струва съвсем разумно, но ако сте в мир със себе си и усещате, че постъпвате правилно, по всяка вероятност сте на верния път. Към края на деня ще научите добри новини или ще имате приятно преживяване, свързано с общуване – ще се чувствате в свои води. Събития ще ви подтикнат да гледате реалистично на любовната си връзка или на взаимоотношенията си с друг човек. Любов, желание, страст – това са чудесни неща, но сега ще си припомните, че една връзка също означава взаимни отговорности и изпълнение на ангажиментите към другия.

ВЕЗНИ
Ако някой – вие или човекът до вас, не държите на ангажиментите и не се грижите за връзката си, нищо чудно това да предизвика ответна реакция. Ако имате воля за разбирателство, съществува голяма вероятност да успеете да го постигнете към средата на деня. Но за целта не трябва да се страхувате да участвате пълноценно в разговори и да бъдете искрени. Що се отнася до работата ви, възможно е днес да получите интересно работно предложение, неочаквано да научите вести или да вземете решение, което да има отношение към професионалното ви развитие.

СКОРПИОН
Мислете рационално и стратегически и гледайте позитивно на промените – за разлика от предишни дни, днес това ще ви се удава доста по-лесно. Продължавате своя успешен ход, както в професионален, така и в делови план. Многолик на емоции ще протече днешният ден за вас. Започват добри моменти в условията на много добри професионални и финансови дадености, които са здравата основа, върху която сте стъпили. За мнозина от знака се очертават главоболия поради случайно доловен разговор. Променените условия ще ускорят темпото ви на живот, провокирайки умението ви да организирате изпълнението на целите си.

СТРЕЛЕЦ
С разбиранията си за разумно и логично, е възможно да влезете в противоречие с нечии действия, също продиктувани от добри намерения. Онези от вас, които са достатъчно борбени и настойчиви, ще реализират цел, която отдавна представлява интерес за вас. Ако обаче се отпуснете, ще изпуснете шанса, което може да се случи и на крайно амбициозните, които предпочитат принудата и различните форми на заблуда и насилие. Пред вас ще излязат нови проблеми и ще ви изправят пред необходимостта от нови подходи. Не допускайте финансови затруднения да пречат на общуването ви с околния свят.

КОЗИРОГ
Благоприятен ден за реализация на плановете, чиито отличителни черти са личният успех и доброто изпълнение на планираното. Поради неочаквани промени в деловите обстоятелства, някои от вас ще се разминат с шанса за реализация на желана цел. Денят обаче носи напрежение, въпреки че е силно успешен, за това се пазете от недоброжелатели. Предстоят ви задачи, чийто срок не търпи отлагане. Залагате много на професионалната си работа и ще прецизирате действията си в старанието си да сведете до минимум пропуските. Твърде вероятно е някои от вас да сменят работата си.

ВОДОЛЕЙ
Каквито и да са ангажиментите ви – лични, делови или обществени, изпълнението им трябва предварително да е точно и подробно планирано, а стриктното изпълнение на плановете ще ви донесе успех. Душата ви ще се вълнува от силни чувства и желания. Потребността ви от чисто човешки взаимоотношения повече от всякога ще ви вълнува и ще ви кара да търсите контакти с любими хора. С култура и интелект, ще привличате интереса върху себе си, а вие ще има с кого да споделяте професионални и лични вълнения. Силният късмет ще е изразителна характеристика във всекидневието ви.

РИБИ
Със сигурност може де се каже, че онези, които са се насочили към значителна цел в личен или делови план, несъмнено ще я реализират. Към казаното трябва да се прибави, че започват и хубави лични промени. Всички дни и занапред ще са изключително сполучливи за реализиране на целите и за удовлетворителни печалби. Не всичко обаче ще се развива според желанията ви, но не правете драми от това. Бъдете праволинейни, съобразявайте се с добрите нрави и не се стремете към превъзходство пред хора, които нямат вашите амбиции. Ще успеете да реализирате целите, по осъществяването на които работите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Антоновден е! Св. Антоний предпазва от болести, помага на алкохолици и психично болни (СНИМКИ)

На този народен зимен празник гоним от дома си болестите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Антоновден е празник на ковачи, железари и ножари.

На 17 януари Православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики, роден около 250 година в Египет.

Според житиеписеца му Атанасий Александрийский светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.

На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Народът в България чества Антоновден на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун. В Разградско има обичай две медени питки да се дават на съседи, а третата остава на тавана за чумата. Пак за здраве жените избягват да работят.

Свети Антоний и свети Атанасий са били ковачи, изобретили са ковашките клещи

В народния календар се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”.

Причината се крие в това, че всички народни поверия, свързани с Антоновден, имат една цел: да се предпази семейството от болести. Затова се раздават медени питки – да се умилостиви чумата – събирателен образ на епидемиите. А както знаем, тя обичала сладичко.

Мъжете не трябва да впрягат добитъка.

Не трябва да преде и не се докосва вълна – тъй като се смята, че във вълната спи чумата.

На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкова повече ще пращите от здраве.

Само две църкви в Европа са наречени на св. Антоний, една от тях е мелнишката „Свети Антоний Велики“, построена през 1765 г. „Църквата на чудесата“ в Мелник помага на алкохолици и психично болни, куци прохождат.

В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които според легендата първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Ето как се случило това – работели те в ковачницата, желязото се било нагорещило в пещта, но Атанас нямало как да го извади с голи ръце. Хрумнало му да си помогне с две метални пръчки. Докато се чудел как да го стори, погледът му попаднал на лежащото наблизо куче и свитите му предни лапи.

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на св. Антоний Велики в Мелник. В нощта на 16 срещу 17 януари храмът се изпълва с вярващи, които цяла нощ се молят за спасение и изцеление.

Огънал пръчките в същата форма и направил клещи. От този момент братята станали покровители на ковачи, ножари и железари. В тяхна чест представителите на тези професии правят курбан всяка година на Атанасовден.

В някои райони двата поредни дни, 17 и 18 януари, се наричат „сладки и медени”. В Пиринско съществува поверие, че всички болести се събират (или раждат) на 17-и януари, а на 18-и тръгват по хората. Затова жените спазват същите забрани, които са задължителни за Антоновден.

Чудодейната икона на св. Антоний помага на хора с душевни проблеми. Освен нея в църквата в Мелник има и колона, опасана с тежка верига. Местните разказват, че с нея хората, които искали да се освободят от своите демони, били оковавани, за да изкарат нощта в храма. От кога веригата е там, никой не знае.

На места Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.

Освен това се смята, че свети Антоний изкарвал прехраната си, като плетял кошници. Затова той се приема и за патрон на кошничарите. Макар в днешно време много от занаятите като правенето на кошници, ножарството и ковачеството да са само неща, познати от учебниците по история или да се срещат твърде рядко, народните поверия продължават да съществуват и да са обвързани с конкретни празници.

По традиция се прави содена питка

Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Името идва от старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Откриха мъртъв мъж пред дома му в Бургас

Жертвата е участвала в сбиване с друг мъж, живеещ в блока

публикувано

на

от

Виж цялата статия

41-годишен мъж е открит мъртъв късно снощи (16 януари – неделя) пред дома му в бургаския квартал „Меден рудник”. Според съседи на починалия, минути преди да издъхне, мъжът е участвал в сбиване с друг мъж, живеещ в блока. Причините за смъртта се изясняват.

Инцидентът е станал малко преди 19 часа снощи. Според съседи двамата мъже са имали конфликт отдавна, а във фаталната вечер се скарали заради шум, защото единият  цепел дърва на терасата. Скандалът прераснал в сбиване пред входа. Пред екипа на Нова Телевизия  съседи разказаха, че няколко души станали свидетели на сбиването, но никой не се намесил.

41-годишният мъж издъхнал пред дома си. „Беше тъмно, когато се биха. Видях ги на улицата, другият го биеше и го питах защо ми бие детето”, каза майката на починалия Пламен – Мария Ангелова.

Заря и аплодисменти в памет на убит млад мъж в София (ВИДЕО)

Часове след случилото се полиция изведе сочения за участник в сбиването. Разследващите вече са разпитали свидетели на конфликта, разказаха пред живеещи в блока.  „Онзи ден пак са имали някакви пререкания”, каза Вълчан Райков – приятел на Пламен.

„Потресен съм от случката. Беше спортист, свестен, работлив. Тренирал е 20 години бокс, с никой не се е скарал, не е конфликтен”, добави друг приятел на Пламен – Мирослав Янакиев.

Огледът на мястото продължи няколко часа. Криминалистите работят по няколко версии сред които и непредумишлено убийство. Експертиза ще докаже причината за смъртта на мъжа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Близо 16% са положителните проби за COVID-19 за изминалото денонощие

2 379 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив/БТА

2 379 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България. Те са установени след направени 15 035 теста – 15,82% положителни, показват данните на Единния информационен портал.

Починали са 44 души, оздравелите са 1 239.

Настанените в болница с коронавирус са 5 267, от тях – 557 в интензивно отделение. 177 са хоспитализираните за последното денонощие, от които 83,62% не са ваксинирани.

От началото на кампанията у нас са поставени 4 007 018 дози ваксини, включително 3 719 за последните 24 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА