Открийте ни и в

България

ХОРОСКОПЪТ ЗА 30 НОЕМВРИ: Везни, отделете време и за себе си! Скорпиони, не се притеснявайте!

Много от нас ще се впуснат в преследване на целите си

публикувано

на

ОВЕН
Много от нас ще се впуснат в преследване на целите си, а мнозина вече са пред завършване на промените, с които са се заели преди известно време. Добрите ви предчувствия ще се сбъднат и в края на деня ще може да се похвалите с реализираните си краткосрочни проекти. Денят ще ви донесе повече реализирани финансови и битови придобивки, но не забравяйте, че силните и продуктивните постижения винаги следва да са продукт на хармонични взаимодействия в обществените среди. По-ярко ще изпъква заповедническата ви природа, която ражда наелектризирани ситуации и проблеми.

ТЕЛЕЦ
Ще осъществите намеренията си, успешно изпълнение на планираното за днес. Съобразявайки се с нови хора и детайли в работата си, ще продължите и занапред да работите усърдно по делата си. От значение за добрия подбор на екип или при търсене на нова, по-добра работа е професионалната ви подготовка и мотивация. Много добър ден за планиране на делови цели и за уговаряне на условията за съответното изпълнение. Разполагате с много добри възможности за успешна реализация. Задължително е обаче да владеете импулсивността си, защото в противен случай ще се провалите.

БЛИЗНАЦИ
Време за успешно ново начало. Не се отпускайте, старайте се и ще направите кариерата си успешна. Въпреки умората ще продължите да се развивате и подобрявате уменията си. Настоящият ден бележи началото на промени, които чудесно съвпадат с желанията и стремежите ви. По тази причина и по някои допълнителни астрологични фактори може официално да се заяви, че ви предстои да стъпите в силен период, който ще продължи почти цяла седмица. Особено важно е да се мобилизирате, за да са благоприятни и сполучливи делата ви. Творческите ви планове ще намерят реализацията си.

РАК
Реализацията на лични цели е завладяла мисленето на голям процент от вас, което означава, че предимството на въпросните дела е повече от сигурно. И деловите ви ангажименти не изостават, но те ще са на втора линия. Агресивността у мнозина е нараснала и много от контактите ви ще преминат неудовлетворително и трудно. Развитията в живота ви налагат изисквания и за да сте актуални и в крак с времето, ще развивате умения, съизмерими с тези на успелите. Много от вас ще бъдат силно раздразнени от клеветите, които някой разпространява за тях сред колеги или в обществото.

ЛЪВ
Имате за какво да размишлявате. Подаваната енергия ще ви направи по-активни към личните ви дела и ще ви отведе на интересни за вас места. Отношенията ви към една специална личност са повече от всякога усложнени, но вината за това е и ваша. Помислете дали не грешите в начина, по който изразявате чувствата си. Ще разполагате с времето си и няма да ви притесняват външни фактори. На моменти ще сте по-емоционални от обикновено, затова се съсредоточете върху своите си неща, които да ви предпазят от конфронтация с околните. Ще потърсят компетентното ви мнение относно уреждане на битови въпроси.

ДЕВА
Работата ви днес ще бъде напрегната, но можете да сте доволни от късмета си, който няма да ви изневери. Разбирате се добре с околните и успявате да постигнете споразумение, което за в бъдеще ще ви носи много дивиденти. Към края на деня ще ви зарадва дългоочаквана новина, свързана с важен личен въпрос. Прекарайте вечерта на спокойно място. Ще разкриете човека, който говори против вас на работното ви място, и ще прекъснете взаимоотношенията си с него. Активизирайте се за реализацията си, за да не останете само с перфектно планиране без реално осъществяване.

ВЕЗНИ
Ще дадете простор на въображението си и с нетрадиционни средства ще решите възникнал проблем. Познатите ви ще ви насърчат да приложите уменията си, не ги разочаровайте. Отделете време и за себе си, с приятни занимания ще се отпуснете и релаксирате. Старайте се храната ви да е по-здравословна. Не прибързвайте и овладявайте импулсивността си. Благоприятен ден за посещение на нови места, пътуване, засилени комуникации с приятели и близки. Ще сте много активни през целия ден, а голяма част от вас са застрашени от прибързване, което може да предизвика проблеми.

СКОРПИОН
Охотно ще се включите в подготовката на събитие, на което залагате много. Да бъдете сред водещите за вас е от първостепенно значение и днешният ден ще премине в този дух. Мисълта ви ще работи на бързи обороти и няма да изпуснете от контрол нищо, което ви засяга. Въпреки натовареността си бъдете естествени и се усмихвайте. Не се притеснявайте от неуспех. Предстоят промени, които ще задоволят очакванията ви за бъдещето, а на мнозина нарастват и деловите задачи. Вечерта си организирайте релакс с любимите хора в семейството ви.

СТРЕЛЕЦ
От днес навлизате в период на стабилизация и финансово преуспяване. Ще се почувствате балансирани и смирени. Подобно настроение ще създавате и около себе си и всички ще ви бъдат благодарни. В любовта съществува хармония, независимо че е възможно да възникнат недоразумения. Не бъдете прекалено настоятелни и всичко ще бъде наред. Пестете си силите и бъдете умерени във всичко. Ако решите да действате нападателно, в края на деня ще се чувствате като изцедени. Мисълта ви е ясна и ще сте достатъчно убедителни, за да реализирате набелязаните цели без особени усилия.

КОЗИРОГ
Изразявайте мислите си искрено, но тактично, за да не накърните нечие самочувствие и да не създавате настроения срещу себе си. Лесно ще се справите с обработката на документи, получаване и усвояване на всякакъв вид информация, оформяне на отчети, анализи, рекламни материали. Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.

ВОДОЛЕЙ
Съществените успехи ще са в професионалната сфера. Ще получите очакваните високи резултати от работа, която сте свършили преди време. Що се отнася до публичните ви изяви, подхождайте сдържано, предпазливо, обективно, без излишни емоции и прекалени очаквания. Не разчитайте на бурни романтични преживявания. Вместо това се опитайте да стабилизирате съществуващите отношения, да се освободите от съмненията и да уеднаквите интересите. Твърде възможно е днес да имате разногласия с околните заради странното си поведение. Вие не смятате за нужно да обяснявате действията си, но на хората около вас това може да се стори смущаващо.

РИБИ
Изберете компромисен вариант и не допускайте нещо да пречи на работата ви. Пред вас днес се откриват големи възможности, така че използвайте ги. Безрезервната подкрепа на близките ви ще ви помогне по-скоро да се захванете с нещата, които са приоритетни за вас. Не се огорчавайте от нечии изказвания. Мобилизирайте се, запретнете ръкави и ще се справите. На работното място са възможни конфликти и вие трябва да балансирате настроенията. Участвайте активно в екипните дейности. Колкото сте по-отворени за съвместна работа, толкова по-лесно ще се справите с индивидуалните си задължения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Внасят искане за извънредна междусрочна ваканция за учениците в България

Директорската гилдия се надява на подкрепа от МОН

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн. БТА

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България внася днес искане до министъра на образованието за извънредна ваканция на учениците за времето от 28 януари до 2 февруари. Това съобщи председателят на организацията и директор на 119 СОУ в София Диян Стаматов.

След завършването на първия учебен срок, допълнителните дни биха допринесли за реална почивка на учениците; за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране; за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок, уточнява Стаматов.

Директорската гилдия се надява на подкрепа от МОН и от социалните партньори в образованието, допълва още Стаматов.

.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Антоновден е! Св. Антоний предпазва от болести, помага на алкохолици и психично болни (СНИМКИ)

На този народен зимен празник гоним от дома си болестите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Антоновден е празник на ковачи, железари и ножари.

На 17 януари Православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики, роден около 250 година в Египет.

Според житиеписеца му Атанасий Александрийский светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.

На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Народът в България чества Антоновден на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун. В Разградско има обичай две медени питки да се дават на съседи, а третата остава на тавана за чумата. Пак за здраве жените избягват да работят.

Свети Антоний и свети Атанасий са били ковачи, изобретили са ковашките клещи

В народния календар се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”.

Причината се крие в това, че всички народни поверия, свързани с Антоновден, имат една цел: да се предпази семейството от болести. Затова се раздават медени питки – да се умилостиви чумата – събирателен образ на епидемиите. А както знаем, тя обичала сладичко.

Мъжете не трябва да впрягат добитъка.

Не трябва да преде и не се докосва вълна – тъй като се смята, че във вълната спи чумата.

На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкова повече ще пращите от здраве.

Само две църкви в Европа са наречени на св. Антоний, една от тях е мелнишката „Свети Антоний Велики“, построена през 1765 г. „Църквата на чудесата“ в Мелник помага на алкохолици и психично болни, куци прохождат.

В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които според легендата първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Ето как се случило това – работели те в ковачницата, желязото се било нагорещило в пещта, но Атанас нямало как да го извади с голи ръце. Хрумнало му да си помогне с две метални пръчки. Докато се чудел как да го стори, погледът му попаднал на лежащото наблизо куче и свитите му предни лапи.

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на св. Антоний Велики в Мелник. В нощта на 16 срещу 17 януари храмът се изпълва с вярващи, които цяла нощ се молят за спасение и изцеление.

Огънал пръчките в същата форма и направил клещи. От този момент братята станали покровители на ковачи, ножари и железари. В тяхна чест представителите на тези професии правят курбан всяка година на Атанасовден.

В някои райони двата поредни дни, 17 и 18 януари, се наричат „сладки и медени”. В Пиринско съществува поверие, че всички болести се събират (или раждат) на 17-и януари, а на 18-и тръгват по хората. Затова жените спазват същите забрани, които са задължителни за Антоновден.

Чудодейната икона на св. Антоний помага на хора с душевни проблеми. Освен нея в църквата в Мелник има и колона, опасана с тежка верига. Местните разказват, че с нея хората, които искали да се освободят от своите демони, били оковавани, за да изкарат нощта в храма. От кога веригата е там, никой не знае.

На места Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.

Освен това се смята, че свети Антоний изкарвал прехраната си, като плетял кошници. Затова той се приема и за патрон на кошничарите. Макар в днешно време много от занаятите като правенето на кошници, ножарството и ковачеството да са само неща, познати от учебниците по история или да се срещат твърде рядко, народните поверия продължават да съществуват и да са обвързани с конкретни празници.

По традиция се прави содена питка

Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Името идва от старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Откриха мъртъв мъж пред дома му в Бургас

Жертвата е участвала в сбиване с друг мъж, живеещ в блока

публикувано

на

от

Виж цялата статия

41-годишен мъж е открит мъртъв късно снощи (16 януари – неделя) пред дома му в бургаския квартал „Меден рудник”. Според съседи на починалия, минути преди да издъхне, мъжът е участвал в сбиване с друг мъж, живеещ в блока. Причините за смъртта се изясняват.

Инцидентът е станал малко преди 19 часа снощи. Според съседи двамата мъже са имали конфликт отдавна, а във фаталната вечер се скарали заради шум, защото единият  цепел дърва на терасата. Скандалът прераснал в сбиване пред входа. Пред екипа на Нова Телевизия  съседи разказаха, че няколко души станали свидетели на сбиването, но никой не се намесил.

41-годишният мъж издъхнал пред дома си. „Беше тъмно, когато се биха. Видях ги на улицата, другият го биеше и го питах защо ми бие детето”, каза майката на починалия Пламен – Мария Ангелова.

Заря и аплодисменти в памет на убит млад мъж в София (ВИДЕО)

Часове след случилото се полиция изведе сочения за участник в сбиването. Разследващите вече са разпитали свидетели на конфликта, разказаха пред живеещи в блока.  „Онзи ден пак са имали някакви пререкания”, каза Вълчан Райков – приятел на Пламен.

„Потресен съм от случката. Беше спортист, свестен, работлив. Тренирал е 20 години бокс, с никой не се е скарал, не е конфликтен”, добави друг приятел на Пламен – Мирослав Янакиев.

Огледът на мястото продължи няколко часа. Криминалистите работят по няколко версии сред които и непредумишлено убийство. Експертиза ще докаже причината за смъртта на мъжа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА