Открийте ни и в

Общество

Храна, наем, вода и интернет: 7-годишна плаща на майка си всеки месец

Жената от Флорида твърди, че така учи детето да цени парите

публикувано

на

Храна, наем, вода и интернет: 7-годишна плаща на майка си всеки месец

Седемгодишна дъщеря плаща наем на майка си.

Майката на детето, която е от Флорида, първо сподели историята в TikTok, после тя беше подхваната от редица медии.

Във видеото, публикувано в социалната мрежа, майката обяснява, че плаща на детето дребни суми за различни домашни задължения, но в края на седмицата взима по един долар за електричество, за интернет, за храна и за наем.

Майката твърди, че така учи детето да цени парите

Дъщерята на Илон Мъск е вече мъж

Във видеото, което е гледано от милиони, майката твърди още, че така приучава дъщеря си да цени парите. “Ако всеки ден върши полезни неща и получава пари, след като си плати сметките в края на седмицата, пак ще ѝ остават поне два долара”, обяснява майката и добавя, че тези долари ще отиват в спестовна книжка – дъщерята ще ги получи, когато навърши пълнолетие.

@momofsassholess they just don’t teach this stuff anymore #mothersofchaos #momlife #momthings #parentinghack ♬ Aesthetic Girl – Yusei

Този доста спорен педагогически подход предизвика бурни дискусии в социалните мрежи. Част от родителите са възхитени от идеята, но повечето коментари са критични, дори гневни, пишат британски и американски медии. “Оставете децата да бъдат деца!” – така най-кратко може да бъде обобщена критиката.

Допустимо ли е това в Европа?

Дали обаче такова поведение на майката остава в рамките на закона? Какво е положението в Германия обяснява юристът Дитмар Вал от Съюза на наемателите:

$10,4 милиона вместо $100: Как български гаф направи двойка от Мелбърн милионери

“Всичко зависи от това дали детето е пълнолетно или не е. На непълнолетните деца родителите дължат издръжка, в чиито рамки влиза и безплатното живеене.” Юристът пояснява, че родителите нямат право да взимат наем от непълнолетни деца. В определени случаи това важи дори при пълнолетни деца, например когато те карат първото си професионално обучение или пък следват.

Дитмар Вал казва, че в Германия това задължение на родителите произтича от Гражданския кодекс. Но то важи с една уговорка. Когато синът или дъщерята не полагат усилия в професионалното образование или в следването, родителите по изключение могат и в този период да им събират наем. Пред “Щутгартер Цайтунг” юристът Вал все пак обобщава, че “в Германия е относителна рядкост родители да взимат наем от децата си.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено