Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Христо Иванов: След свикването на парламента ще водим консултации с партиите за правителство

Той излага ключовите приоритети на „Демократична България“, сред които провеждане на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

публикувано

на

„След свикването на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за приоритетите ни“, написа Христо Иванов във „Фейсбук“ страницата си часове след пресконференцията на „Има такъв народ“.

„За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на модела на корупционно завладяване на държавата. Но е важно да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела“, пише още Иванов.

Той излага ключовите приоритети на „Демократична България“, сред които провеждане на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

„Политическата ни философия, както и нашите ключови управленски приоритети са изложени в декларацията ни от 21 декември 2020 г. Това остава документът, който определя нашето политическо поведение“, завършва Иванов.

„Вярваме в професионалния и добре структуриран политически диалог“, казва още Иванов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

На 14 ноември: 760 секции зад граница, в 200 вотът ще е с машина

Бюлетините за гласуване вече се изпращат с дипломатическата поща

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Броят на автоматичните секции е 671. Това показва, че промените в Изборния кодекс, които бяха направени в 45-ото Народно събрани затвърждават практиката да имаме много голям брой секции зад граница. Срокът за подаване на заявления изтече на 19-и и въпреки че, срокът за одобрението от ЦИК им все още не е изтекъл, по наша прогноза секциите ще бъдат общо 760 в 68 държави.

Това каза постоянният секретар на Министерството на външните работи и председател на работната група, която подготвя вота зад граница Иван Кондов на брифинг във ведомството.

„Въпреки че това решение на ЦИК все още предстои, в около 200 секции ще се гласува с машини. Нашата прогноза е, че ще са 360 машини, ще зависи от решението на ЦИК обаче в колко секции да се гласува с по две машини. Подадени са малко над 56 000 заявления и очевидно откриването на автоматични секции е довело до това, че има спад на подадените заявления. На предишните избори бяха над 70 000, а на предишните на 4 април – над 80 000. Това е обаче основно проблем за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в списъка в деня на изборите. Това може малко да забави процеса“, предупреди Кондов.

Причината за спада в заявленията вероятно е високият брой на секциите, които ще бъдат открити автоматично. „Това обаче може да доведе до забавяне в деня на изборите, ако се наложи членовете на секционните комисии да дописват много хора в избирателните списъци“, предупреди той.

Няма да изискват зелен сертификат за изборите

Бюлетините за гласуването пък вече са получени в министерството и то е започнало процеса за пренасянето им в чужбина чрез дипломатическата поща. Кондов напомни, че още при началната подготовка на изборите, от министерството са поискали, ако ЦИК възложи на тях да разнасят машините, това да стане поне 20 дни преди датата за вота.

„Ние вече сме в този срок. Все още не сме получили машините“, подчерта той. Кондов напомни, че процесът по пренасянето им може да се забави заради мерките по летищата заради пандемията, а и защото на някои места зимата вече е започнала.

Друг проблем е назначаването на членовете на секционните комисии, предложени от партиите.

„Молбата ни към ЦИК винаги е била това да се изтегли възможно най-рано, защото понякога избора на партиите попада върху хора, които дори не знаят, че са назначени, нямаме им номерата или се отказват в последния момент“, каза Кондов.

Той подчерта, че така по някога се оказва, че за сънародниците ни зад граница, които наистина са помогнали за организацията на изборите, места в секционните комисии няма.

МВнР е готово и да предостави техническа платформа, през която да се обучават членовете на комисиите. Заради пандемията, присъственото обучение на членовете, е ограничено. Често и много от хората, които са преминали през него, се отказвали малко преди вота.

„Готови сме да предоставим платформа, но това трябва да го реши ЦИК, защото е от техните правомощия“, каза още Кондов.

Проблеми с протоколите

„Имаше проблем с протоколите, много често серийният номер, който е отдолу, не излизаше, отрязваше се и това са 30% от причините протоколите да бъдат връщани за дообработка отново. Сега това е поправено. Ще има два номера на всеки протокол и не би трябвало да има проблем със сканирането“, коментира Кондов. Той подчерта, че идеята това да се направи, е била на екипа на Външно.

„Ако има втори тур, ще бъдем изправени пред много голяма трудност, тя е, че с промяната на Изборния кодекс, с която бяха увеличени секциите зад граница – над 700, 800, вероятно така ще продължи и в бъдеще, това не е предвидено от законодателя, но за много кратък период ще трябва отново да изпратим бюлетини. Това, което много ни притеснява е, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече сме изпратили, да изпратим нови машини от тук. С това ще ни натовари нас и е изключително голямо предизвикателство. Правихме анализи и мога да ви кажа, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини навсякъде. Дори този срок не гарантира, че навсякъде ще доставим, все пак има процес на вземане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, но много ни се иска поне част от книжата и машините да ни бъдат дадени. Подготовката при нас отнема поне един ден“, подчерта Кондов.

Той припомни и, че на много места съботата е неработен ден и вероятно ще има проблеми с доставката. В някои северни страни пък можело да има допълнителни метеорологични промени.

Кондов подчерта, че секциите, които били открити в Гърция по време на лятото заради многото почиващи там, сега пък са открити автоматично, защото в тях са гласували над 100 души. Освен че за тях трябва да се осигурят членове на избирателната комисия, и там ще трябва да се доставят машини за евентуалния балотаж. До повечето от тях обаче се стига с ферибот и ако метеорологичната обстановка е лоша, това може да попречи на доставката.

„На предишните избори получихме машините 14 дни преди изборите, имахме много препятствия, но успяхме да ги преодолеем, благодарение на факта, че имахме време. В този случай ще имаме само 3 дни машините да пристигнат не до дипломатическите консулства, а до секциите“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

„Изборите в чужбина пред реален риск“: Доброволци се отказват от вота

Изборите в чужбина са в риск, твърди блогърът Боян Юруков

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доброволци, които от години организират изборите в чужбина, сега бойкотират процеса заради неуспешен диалог с ЦИК и МВнР за това как съвместната им работа да стане по-ефективна. Това става ясно от анализ на блогъра и изборен наблюдател Боян Юруков, който традиционно следи вота на сънародниците ни зад граница.

В текста Юруков припомня значимата роля на доброволците, когато се провеждат изборите в чужбина: „На всеки вот

информираме, призоваваме

изясняваме, намираме помещения, попълваме комисии и нужди“, пише той и допълва, че през годините тази роля „рядко е разпознавана, а понякога дори блокирана“.

Като пример дава случаи, при които прокуратурата призовава българи в чужбина на разпит заради разследвания на изборни измами. „Обвинения липсваха – прокурорите само им било любопитно. Това отношение и откровеният тормоз накара доста хора да се откажат не само да помагат с изборите, но и да имат каквото и да е с България. Общата позиция, включително на хора в ЦИК, е, че целта на прокуратурата е именно била такава – деморализация на активните българи, най-вече в Западна Европа“, изтъква той.

Боян Юруков

Юруков пише, че доброволците са направили опит да постигнат формално споразумение с ЦИК и Външно министерство. Тъй като това не е случило, мнозина сега бойкотират организацията на вота 2 в 1, което „поставя пред реален риск изборите в чужбина, защото е практически невъзможно консулствата ни с крайно недостатъчния им персонал и ресурси да организират дори част от секциите“.

„Независимо че 700 секции са принципно одобрени, независимо от заявленията, надали ще има

кой да плати за помещенията

да попълни комисиите и да свърши всичката работа около вота, която остава скрита за обикновения гласоподавател“, изтъква той. И допълва, че всичко това обяснява по-малкия брой на заявленията за гласуване, постъпващи от чужбина. За вота през април те са били 85 815 броя, а за юли – 70 960 броя. Прогнозата му е, че за изборите през ноември ще бъдат около 42 000.

Липсата на заявления ще забави и самото гласуване, тъй като въз основа на тях предварително се съставяха избирателните списъци в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Българите в САЩ ще гласуват в 55 секции на изборите на 14 ноември

Ето къде може да упражните гласа си

публикувано

на

Виж цялата статия

Българите в Съединените щати ще могат да гласуват в 55 избирателни секции на изборите за президент и премиер на България на 14 ноември.

16 неавтоматични секции, които искаха да отворят, намериха помещение и доброволци, и събраха необходимите 40 заявления.

ЦИК вече обяви, че ще разкрие 39 автоматични секции.

Ето адресите на 16-те неавтоматични секции

Това са местата, на които ще са новите 16 секции:

Атлантик Сити

Балтимор

Бъфало

Джаксънвил

Индианаполис

Милуоки

Нашвил

Нейпълс

Питсбърг

Портланд, Мейн

Портланд, Орегон

Ричмънд

Вирджиния Бийч

Сан Антонио

Солт Лейк Сити

Хинсдейл

А 39-те автоматични ще има:

Алтамонт Спринг – Орландо, Флорида

Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен център “Магура“

Атланта, Джорджия

Бостън – Билрика

Бостън – Нютън

Брумал, Пенсилвания, Филаделфия

Вашингтон (Посолство 1)

Далас, Тексас

Денвър, Колорадо

Дес Плейнс 1, магазин „Малинчо“, Илинойс 1

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 1

Дес Плейнс 2, Център „Малката България“, Илинойс 2

Детройт, Мичиган

Конкорд, Калифорния

Лас Вегас, Невада 1

Лос Анджелис (Генерално консулство)

Маунт Проспект, Илинойс

Маями – Форт Лодърдейл, Флорида

Минеаполис, Минесота

Нантъкет, Масачузетс

Норуолк, Кънектикът

Ню Брънсуик, Ню Джърси

Ню Йорк (Генерално консулство)

Ню Йорк, Куинс

Сакраменто – Кармайкъл, Калифорния

Сан Диего – Оушънсайд, Калифорния

Сан Франциско, Калифорния

Сейнт Луис, Мисури

Сейнт Питърсбърг, Флорида

Сиатъл – Едмъндс, Вашингтон

Синсинати, Охайо

Сънивейл – Сан Хосе, Калифорния

Финикс, Аризона

Хаянис-Кейп Код, Масачузетс

Хюстън, Тексас

Чикаго (Генерално консулство)

Шарлът – Матюс, Северна Каролина

Шилер Парк, Илинойс

Ървайн – Тъстин, Калифорния

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА