Открийте ни и в

СВЯТ

Цената на газа в европа надхвърли $1900 за 1000 куб. м.

От началото на борсовата търговия цената на газа се е увеличила с почти 7%

публикувано

на

ЕС е намалил наполовина покупките на руски газ

Цената на газа в Европа по време на борсова търговия в четвъртък надхвърли 1 900 долара за 1000 куб. м. Това се случва за първи път от 9 март насам, сочат данните от борсата ICE в Лондон.

Цената на фючърсите за август в хъба TTF в Нидерландия достигна 1 926 долара за 1 000 куб. м или 182,65 евро за МВт ч.

От началото на борсовата търговия цената на газа се е увеличила с почти 7%.

Цените се влияят от редица фактори. Така например американската компания Freeport LNG заяви по-рано, че след пожар и експлозия през юни очаква да възобнови частично работата на голям газов терминал едва в началото на октомври. Капацитетът на съоръженията за втечнен природен газ на Freeport се оценява на 15 милиона тона годишно. Това представлява около 16% от общия износ на САЩ.

Влияние върху цената на газа оказва и намаляването на доставките от Русия, включително чрез газопровода “Северен поток”. На 14 юни “Газпром” беше принуден да намали доставките на газ по “Северен поток” в сравнение с планираното поради закъснялото връщане на газовите помпени агрегати на “Siemens” след ремонт. По тази причина в момента “Северен поток” изпомпва 40 % от максималния капацитет на тръбопровода. А от 11 до 21 юли износът на газ по газопровода ще бъде напълно спрян заради годишен планов ремонт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА