Открийте ни и в

Бизнес

Цената на газа пада 200 лв. през ноември

В понеделник “Булгаргаз” обяви, че са сключени договори за доставка на втечнен газ за ноември.

публикувано

на

Цената на газа пада 200 лв. през ноември

Под 200 лв. се очаква да падне цената на газа в България през ноември. Радостната прогноза направи председателят на КЕВР Иван Иванов пред NOVA.

“Очаквам цената, която ще бъде заявена от “Булгаргаз”, да е под 200 лева. И то с няколко десетки лева под 200. Например може би 180 лева”, поясни Иванов.

По думите му по-ниската стойност има възможност да се запази и през месец декември.

Енергиен експерт: Газпром фалира

В понеделник “Булгаргаз” обяви, че са сключени

договори за доставка на втечнен газ за ноември.

Заради това се очаква и ново намаление. Окончателното решение за цената е на КЕВР и трябва да бъде взето на 1 ноември.

Дружеството има обявени още три търга за доставка на втечнен газ – за декември 2022 г., за цялата 2023 г. и за периода 2024-2034 г.

За декември се търсят 190 млн. куб. м, заявки за участие се приемат до 6 октомври и условията са като в процедурата за предходния месец, което отново оставя открит въпроса с разтоварването им на Рувитуса или в Турция.

За 2023 г. са необходими 1.5 млрд. куб. м и се чакат на същите терминали. “Булгаргаз” смята да участва в търга за слотове на Ревитуса за следващата година, които ще се проведат в средата на октомври. Писма за интерес се събират до 4 ноември.

Бивша учителка по физкултура правила секс с ученик на бала му (СНИМКА)

За десетгодишните доставки

дружеството има осигурен 1 млрд. куб. м годишен капацитет

на бъдещия терминал в Александруполис, където се очакват количествата. За там заявления за интерес ще се подават до 27 октомври, обвързващи оферти ще се приемат до 29 ноември, след което ще има разговори и рамкови споразумения преди внасянето на окончателните оферти до 24 януари 2023 г.

“Булгаргаз” е направило доста стъпки за по-голяма гъвкавост по отношение на намаленото потребление от страна на индустриалните предприятия, както и по отношение на договорите за другата година. Според нея това е един от подходите за намиране на общи решения, когато клиентите на дружеството са в по-трудна ситуация, тъй като в момента има исторически минимум като потребление на природен газ, което е най-вече заради цените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено