Открийте ни и в

Вашите пари

Цената на златото може да достигне рекордни стойности през 2023 г.

Спот цената на благородния метал надхвърли ниво от 1900 долара за тройунция, нараствайки с около 18% спрямо началото на ноември

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Цената на златото се очаква да нарасне до рекордни нива от над 2000 долара за тройунция през тази година, макар и с малки сътресения, на фона на забавяне в темпа на повишаване на лихвите в САЩ и евентуалното прекратяване на процеса по затягане на паричната политика, смятат анализатори, цитирани от Reuters.

Спот цената на благородния метал надхвърли ниво от 1900 долара за тройунция, нараствайки с около 18% спрямо началото на ноември, след като инфлационният натиск в САЩ започна да намалява, провокирайки пазарите да очакват смекчаване на агресивната парична политика на Федералния резерв.
През миналата година

цената на златото беше подтисната

заради бързото повишаване на лихвените проценти, падайки до дъно от 1613,40 долара през септември от върха през март от 2069,89 долара, който беше близо до рекордния пик от 2020 година.

Населението на Китай е намаляло за първи път от 60 години

Високите лихви вдигнаха доходността по облигациите, правейки златото, което не изплаща доходност, по-малко търсено от финансовите инвеститори. Освен това те изтласкаха щатския долар до най-силната му позиция от 20 години, което от своя страна превърна златото, търгувано в долари, по-неизгодна покупка за много купувачи. Пониженията при щатския долар и доходността по облигациите обаче „ще се превърне в макро попътен вятър за жълтия метал, тласкайки златото над $2000/унция през следващите месеци”, смята анализатор от Bank of America.

С по-малък натиск от долара и облигациите, инвеститорите навярно ще се насочат към златни кюлчета в опит да

хеджират срещу инфлацията

и икономическите сътресения, казва анализаторът Нитеш Шах от WisdomTree, добавяйки, че цената може лесно да премине границата от 2100 долара до края на годината.

Ценният метал традиционно се разглежда като актив убежище, подходящ за съхранение на стойност.
„Рискът централните банки да прекалят и да тласнат икономиките си към рецесия е голям”, казва Шах.
Търсенето на дребно на златни кюлчета и монети вероятно ще остане силно, подкрепено от възстановяващия се икономически растеж в Китай, най-големият потребителски пазар, посочват анализатори от ANZ. От друга страна, златото твърде бързо достигна прекалено далеч, което означава, че може да има корекция, смятат анализатори.

„Ако цените паднат от настоящите нива до диапазона 1870 – 1900 долара за унция, очакваме възходящата тенденция да се обърне”, твърдят те, добавяйки, че ако златото падне под 1800 долара, понижението може да достигне до 1730 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено