Открийте ни и в

България

Цената на черешите падна седем пъти за две седмици

По табелите пише, че са с произход Сандански, Кюстендил, Пловдив и други градове

публикувано

на

Цената на черешите падна седем пъти за две седмици

Цената на черешите се падна 7 пъти за по-малко от две седмици и вече на пазара могат да се намерят с родно производство за по 5 лева на килограм, съобщава “Телеграф”.

По табелите пише, че са с произход Сандански, Кюстендил, Пловдив и други градове. В началото на месеца започна масово предлагане по 35 лева, с произход Гърция. След като пазарът се наводни, цената им започна да пада драстично. Преди седмица в търговските вериги можеха да се намерят кутии от 250 грама за 6 лева, а в момента същите разфасовки са по 3,50 лева, а килограмът е 14 лева.

“Тазгодишната реколта от череши няма да е задоволителна. Студената пролет и сланите се отразиха зле на цъфтежа на насажденията, като картината е различна в отделните райони на страната”, споделя доцент д-р Сава Табаков, който декан на Лозаро-градинарския факултет в Аграрен университет в Пловдив.

Той уточни, че подобна ситуация се наблюдава и при сините сливи, поради което и от тях не се очакват високи добиви. По данни на отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието, общият брой на площите с череши в страната през 2021 г. е 126 490 декара, което е ръст с близо 2 хил. дка в сравнение с предходната година. От тях са реколтирани 107 540 декара, а 9140 декара са младите, които още не плододават.

ДДС на българските плодове и зеленчуци  да бъде намалени, е становището на Министерството на земеделието, което ще бъде представено при актуализацията на бюджета. Това коментира министърът на земеделието Иван Иванов.

Той допълни, че нулевата ставка на ДДС за хляба ще задържи цената въпреки поскъпването на хлебната пшеница. Очаква се поевтиняване на плодовете и зеленчуците, тъй като на пазара предстои засилено предлагане на продукция с български произход. Иванов отчете, че понастоящем на цените се отразяват увеличените цени на енергийните ресурси, торове и препарати, с които се обработват културите. В разгара на сезона се очаква българският потребител да има шанса да си купува качествени български плодове и зеленчуци на нормални цени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА