Открийте ни и в

Канада

Цените на жилищата в Канада стигнаха нов рекорд

Средната цена на домовете в страната вече е 510 хил. щатски долара

публикувано

на

Цените на жилищата в Канада достигнаха рекорд на фона на силното търсене на пазара на недвижими имоти и ниските лихви по ипотечните кредити.

Продажбите на имоти на национално ниво са намалели с 1,6% спрямо месец по-рано, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA). Цените обаче са се покачили с 1,2% на месечна база до 650 100 канадски долара (510 хил. щатски долара), най-високото им ниво в историята. Те са нагоре с 11,5% през последните 12 месеца, информира Bloomberg.

Жилищният пазар в Канада върви нагоре, въпреки че бумът през лятото започна да отслабва.

Рекордно ниските лихви

и силното търсене на по-просторни имоти тласкат и продажбите близо до рекордни върхове. Макар че те леко намаляха през октомври и ноември, ръстовете през последната година са близо до рекорд.

„Нивото все още е изключително силно“, коментира Робърт Кавчич, старши икономист в Bank of Montreal. „Във всеки случай продажбите се представят по-добре, отколкото мнозина са очаквали“, допълва той.

Въпреки спънките за пазара по-рано тази година, породени от пандемията, CREA прогнозира, че продажбите на национално равнище ще достигнат рекордните 544 413 през 2020 г., което е ръст с 11,1% спрямо 2019 г. Очаква се те да нараснат отново и догодина със 7,2% до около 584 хил. броя.

Месечният спад на продажбите отразява по-малкото сделки на около 60% от местните пазари, особено в Торонто, Ванкувър, Монреал и Отава, сочат данните. На годишна база обаче продажбите са нагоре с 32,1% през ноември. Това е нов рекорд за месеца, който надминава предишния с над 11 хил. трансакции, сочат данните на CREA.

Новообявените за продажба имоти

са намалели с 1,6% през ноември. Съотношението между продажбите на национално ниво и новите обяви е останало непроменено на 74,8% спрямо средносрочното равнище от 54,2%.

Пазарът е затегнат, като наличностите в цялата страна са достатъчни за 2,4 месеца, съобщава CREA. Това е най-ниското ниво в историята.

„Ако трябва да обобщя историята на канадския жилищен пазар през 2020 г., бих казал, че той премина от слабост заради COVID-19 към сила въпреки COVID-19“, коментира Шаун Каткарт, старши икономист в CREA. „Вероятно ще е нужен фотофиниш, но изглежда, че 2020 г. ще бъде рекордна за продажбите на жилища в Канада въпреки исторически ниското предлагане“, допълва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА