Открийте ни и в

Твоят глас 2021

ЦИК: Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Най-много секции ще има традиционно във Великобритания, Германия и Турция. Общо секции извън страната ще са между 750 и 800

публикувано

на

Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване на предсрочните парламентарни избори в чужбина, като най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция. 

Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на брифинг.

Между 15 000 и 16 000 са по-малко заявленията от изборите на 4 април. 

“Това не означава, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб. Съществува една разлика между изборите през април и сега – този път бяха открити над 500 секции на база гласували над 100 или повече избиратели. Това се отразява демотивиращо на хората, които така или иначе имат секция”, каза Томов.

ЦИК: Подадени са над 55 хиляди заявления за гласуване в чужбина

По думите му подаването на заявление е важно не само за откриване на конкретна секция, а за да облекчи гласуването в изборния ден. 

Той обясни, че когато избирателят е подал заявление се включва предварително в списъка и не се попълват документи, че няма и не гласува на друго място, което бави и възникват опашки.

“Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април , при по-малко подадени заявления”, обясни Томов.

Говорителят на ЦИК коментира и местата, на които ще се открият секции. 

Има изготвен и обсъден проект на решение. В момента се обсъжда на два пъти на работни заседания на ЦИК. Срокът за вземане на решения е на 19 юни, но имаме обща нагласа това да стане още утре, добави той.

По думите му оформянето на легитимна възможност за регистрация на секция в чужбина е най-важната, но не и единствената задача, за да възникне такава. 

“Трябва да се намери място, което да покрива конкретните противоепидемични изисквания в конкретната страна, има секции, за които не сме сигурни, че ще стане. Трябва и сформиране на Секционни избирателни комисии. През следващата седмица трябва да се проведат и консултации с представителите на партии за състава на Секционните комисии по света”, заяви той.

Томов уточни, че напрегната работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина предстои. 

“Не мога да кажа точен брой секции в чужбина, но ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има точен брой. Най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция”, обясни Томов.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА