Открийте ни и в

Интересно

Цирк дьо Dior: Брокат, грим и клоуни (СНИМКИ)

публикувано

наDior направи истински спектакъл, вдъхновен от цирка, по време на представянето на колекцията си на Седмицата на модата в Париж.

Манекенките бяха дегизирани и гримирани като клоуни – носеха шапчици с воали, а по лицата им бяха изрисувани черни сълзи. Колекцията бе представена в шапито, инсталирано в градините на музея „Роден“.

Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха италианската актриса Моника Белучи, британската й колежка Кристин Скот Томас, родената в Никарагуа актриса и адвокатка Бианка Джагър.

„Париж има отдавнашни традиции в цирка, но ако си припомним за Фелини и неговия филм „Осем и половина“, ще заключим, че същата традиция е налице и в Италия – каза италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури, която представи колекцията си. – Това напомня седмица на модата. Става въпрос за шествие, в което всяко облекло е с определен „характер“. Той може да е „смел“, като например черния костюм тайор с панталон, или „меланхоличен“, като роклята в пастелни тонове.“

Колекцията е

вдъхновена от света на цирка

и това проличава във включващите ромбове мотиви върху жакард, сатен и органза, в бродираните животни върху поли, в изображенията на пламъци върху дълги рокли с украса от пайети, в костюмите тайори, които напомнят облекла на дресьори на животни. Преобладаващите цветове създават впечатлението, че облеклата са покрити с тънък слой прах и че наскоро са били извадени от стари скринове или са били купени от амбулантни търговци. Мотивите в бродериите, вдъхновени от модата през 50-те години на миналия век, са опростени за тази колекция. „Става дума за персонален лукс“, отбеляза Киури.

Италианската актриса Азия Ардженто бе в ролята на манекенка за дефилето на сънародника си Антонио Грималди. Той е проектирал рокли с асиметрични форми. Редица дълги рокли са с шлейф. Специално за Ардженто дизайнерът е проектирал къса булчинска рокля с

украса от щраусови пера

„Харесвам работата му“, довери актрисата, която е сред основните обвинителки на продуцента Харви Уайнстийн в сексуално насилие, но на свой ред бе обвинена от младия актьор Джими Бенет в сексуално посегателство и призна, че е имала сексуален контакт с него.

Дизайнерът Бертран Гион представи тоалетите си за модна къща „Скиапарели“. Колекцията е с космическа тематика и отдава почит на основателката на модната къща Елза Скиапарели, която си сътрудничела със Салвадор Дали. Звезди имаше навсякъде в рамките на дефилето в Парижката опера – върху издутите ръкави на костюм тайор, върху черна вечерна рокля с украса от пайети, върху футуристични очила, в бижута, върху сатенени костюми с бродерии. Костюми тайори са носени с каубойски ботуши. Вниманието привлякоха също къса рокля с украса от сини и розови пера и рокля с украса от тюл в различни нюанси на розовото.Най-четено