Открийте ни и в

Хай-тек

Цифровите гиганти трябва да бъдат обуздани

Така както са били регулирани жп компаниите в миналото

публикувано

на

Интернет е железопътната мрежа на нашето време – насъщна част от обществената инфраструктура, около която се върти голяма част от световните търговия и комуникации. Компаниите, които доминират интернет обаче, са частни организации, преследващи печалба. И като железопътните компании от миналото те представляват монополен проблем.

Министерството на правосъдието и Федералната комисия по търговия в САЩ наскоро си поделиха отговорността за разследването на технологичните компании, включително

Google, Amazon, Facebook и Apple

Истинските действия трябва да бъдат предприети обаче в Правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса, която обяви свое разследване относно това дали антитръстовите правила трябва да еволюират, за да посрещнат предизвикателството за обуздаването на технологичните компании. Според запознати през следващата около година и половина Комисията ще проведе изслушвания на много високопоставени технологични лидери, както и на техни конкуренти, които казват, че са били смазани от тях.

Докато проучват въпроса, регулаторите могат да отворят краткия и изненадващо лесен за четене том от 1878 г. „Железопътни линии: произход и проблеми” на Чарлз Франсис Адамс, бивш ръководител в жп сектора, а после и регулатор, който описва възхода на жп линиите в Европа и САЩ и борбата да се принудят да служат на обществото, вместо на шепа индустриалци от XIX век. В глава, озаглавена „Проблемът с жп линиите”, Адамс пише: „С развитието на събитията става очевидно, че законите на търговията действат несъвършено по отношение регулирането на тези модерни магистрали и ползата, която извличат онези, които ги притежават и монополизират.”

Може да променим заглавието на тази глава на „Проблемът с интернет” и да получим добро обобщение на това къде сме в момента. Amazon владее повече от една трета от онлайн търговията на дребно в САЩ. Google представлява 88% от пазара на интернет търсачките в САЩ (95% при мобилното търсене). Две трети от американците са във Facebook, която, след като придоби Instagram и WhatsApp, притежава 4 от топ 8 социални медии. Всички тези компании, както и Apple (първата компания в света, достигнала стойност от 1 трлн. долара), попаднаха под обстрел заради това, че използват огромните си екосистеми, за да дадат предимство на собствените си продукти и услуги, държейки конкурентите извън своите мрежи.

Проблемът за регулаторите в САЩ е, че след 70-те за законодателството е трудно да спечели антитръстово дело, освен ако не се докаже, че потребителските цени са се повишили заради монополно положение – нещо, което е много трудно при платформи, които извършват неясни бартери (вашите данни срещу тяхната „безплатна” услуга). В резултат

дигиталните монополисти продължават да растат

Нещата обаче може би се променят. Ново изследване на Лина Кан, експерт, който работи за подкомисия по антитръстово, търговско и административно право към Конгреса, прави директни сравнения между жп проблема и този с дигиталните монополи. Тя заключава, че имаме нужда от разделяне на платформите от търговията, за да създадем по-справедлива и конкурентна цифрова среда.

Идеята се подкрепя и от други, включително от сенатора от Масачузетс и кандидат президент от Демократическата партия Елизабет Уорън. Тя също сравнява големите технологични компании с железопътните от миналото, като вярва, че на фирми с над 25 млрд. долара глобални приходи годишно не трябва да се разрешава да притежават платформа, в която да бъдат и участник.

Това напомня разделянето, наложено на железопътните компании, което е целяло да предотврати създаването от тяхна страна на пазар и същевременното доминиране на него. През 1900 г. например шест американски жп компании са притежавали или контролирали 90% от пазара на антрацитни въглища, което е довело до високи цени за купувачите и огромни печалби за жп компаниите, като, разбира се, е било трудно за независимите въглищни фирми да превозват товари по жп мрежата.

Проблемът в крайна сметка е бил решен чрез клауза, която е разделила платформите от търговията. Този вид разделяне е намерилo приложение и в други сектори като банкирането, като е предотвратило банковите холдинги от конкуриране със собствените им клиенти в различни области.

Очевидно е, че трябва да се приложат същите стандарти към днешните цифрови гиганти, макар да е сигурно, че те ще впрегнат всичките си лобистки мускули, за да го осуетят в идните месеци. Както Адамс е изтъкнал през XIX век, „проблемът със сливането, който е в основата на железопътния проблем, е отишъл толкова далече, че скоро жп компаниите ще управляват държавата, ако тя не успее да ги контролира”. Борбата за регулацията на големите технологични компании ще ни каже много за това дали индустриалните титани на нашето време вече не контролират политическата система.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Хай-тек

Бъдещето сега: Смехът като password

Скоро можем да отключваме устройствата си с начина, по който се смеем

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Паролите с множество знаци и различни символи са част от онлайн ежедневието ни. Въпреки съветите на експертите да променят кодовете си често и със сложни комбинации, много потребители продължават да подценяват проблема и да заключват устройствата си с пароли като „,12345“, „password“ и др.

Скоро обаче ще има решение и за тяхната сигурност в интернет. Учените продължават да експериментират с идеята да се използват биометрични показатели, които са уникални за всеки потребител като пароли. Разработването на подобна технология ще добави още едно ниво на сигурност към онлайн профилите и определено звучи доста футуристично.

Първата подобна система може да се появи много по-рано, отколкото вероятно предполагате, благодарение на нов проект на учени от University of Lagos. Всъщност те откриват, че е възможно да се идентифицират потребителите по начина, по който се смеят. Причината е, че за разлика от гласа и тембъра, е почти невъзможно да бъде имитиран смехът на друг човек, съобщава TechRadar.

Teстовете в лабораторния условия показват, че когато човек се смее, го прави с

уникални звукови честоти

които са различни при другите хора. Тази информация може да се превърне в индивидуален индикатор по подобие на сензорите за пръстов отпечатък.

Първата версия на компютърен алгоритъм, който разпознава хора по звука от смеха им, отчита впечатляваща ефективност от над 90%, съобщава TechRadar. Достигането на подобна стойност означава, че технологията е достатъчно добра, за да намери приложение в реални устройства на пазара.

Един от потенциалните проблеми, който трябва да бъде отстранен, за да се популяризира концепцията за подобен биометричен подпис, е фактът, че всеки човек има различни видове смях. Успоредно с това нещата, които забавляват даден потребител, може да не са смешни за друг.

Системите от този тип е необходимо да позволяват максимално бързо да се логвате в своето устройство, което означава, че веднага трябва да се засмеете на определено съдържание. Работата продължава с пълна сила, докато не се подобрят възможностите на тази технология.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Google с опция „Прочети по-късно“

Вероятно няма да отнеме време „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome

публикувано

на

от

Виж цялата статия

И Google Chrome, по подобие на други браузъри, планира да въведе възможност за запазване на определено съдържание и прочитането му по-късно. Разработчиците вече имат достъп до функцията в предстояща бета версия на браузъра, която е оптимизирана за работа с десктоп платформите macOS, Linux, Chrome OS и Windows. Aко всичко върви по план, официалната премиера ни очаква в Google Chrome 86.

Вероятно няма да отнеме много време, преди „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome. Oсновното предимство от наличието на функция, която е вградена в самия браузър, е, че няма да се налага да изтегляте външен софтуер.

Допълнителна икона до адресната лента ще позволи да запазите съответната публикация, която можете да отворите, когато пожелаете, само с няколко кликвания. Другият водещ акцент в следващата версия на браузъра е редуцирането на RAM паметта, необходима за извършване на основните задачи.

В следващите седмици предстоят още тестове, преди финалната версия на „Read It Later“ да стане достъпна за всички потребители.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Създадоха материал, който не може да бъде разрязан

Той разрушава остриетата на трион и нож. Ето как.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт „Фраунфофер“ създадоха материал, наречен „Протей“, който е невъзможно да бъде разрязан. Описание на разработката е публикувано в научното списание „Scientific Reports“, пише БГНЕС. При опит да се разреже, материалът изпраща вълни, които разрушават остриетата на използвания трион или нож.

Характеристиките на този материал се обясняват с неговата вътрешна структура. Състои се от керамични сфери, разположени в алуминиева пчелна структура. В резултат на това, бормашините могат да пробият горните слоеве, но се изтъпяват, когато стигнат до керамичните сфери. След това малки частици керамичен прах попълват празнините в металната конструкция, което прави материала по-труден за разрязване, а скоростта само усилва ефекта. Отбелязва се, че материалът е ефективен срещу водни резачки под високо налягане. Сферичната форма на керамичните елементи разширява водната струя и „притъпява“ дори такова „острие“. „Протей“ е с плътност 15% от тази на стоманата.

Учените смятат, че материалът може да се използва, например, за неразбиваеми ключалки за велосипеди и за защитно облекло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Amazon, Apple, Facebook, Google
Бивш инженер на Google е обвинен в кражба на търговски тайни

Съдебната битка между американския технологичен гигант Google и компанията за споделени пътувания Uber Technologies Inc. преминава в следващия рунд. Сега...

Затвори