Открийте ни и в

Хай-тек

Цифровите гиганти трябва да бъдат обуздани

bgvoice

публикувано

на

Интернет е железопътната мрежа на нашето време – насъщна част от обществената инфраструктура, около която се върти голяма част от световните търговия и комуникации. Компаниите, които доминират интернет обаче, са частни организации, преследващи печалба. И като железопътните компании от миналото те представляват монополен проблем.

Министерството на правосъдието и Федералната комисия по търговия в САЩ наскоро си поделиха отговорността за разследването на технологичните компании, включително

Google, Amazon, Facebook и Apple

Истинските действия трябва да бъдат предприети обаче в Правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса, която обяви свое разследване относно това дали антитръстовите правила трябва да еволюират, за да посрещнат предизвикателството за обуздаването на технологичните компании. Според запознати през следващата около година и половина Комисията ще проведе изслушвания на много високопоставени технологични лидери, както и на техни конкуренти, които казват, че са били смазани от тях.

Докато проучват въпроса, регулаторите могат да отворят краткия и изненадващо лесен за четене том от 1878 г. „Железопътни линии: произход и проблеми” на Чарлз Франсис Адамс, бивш ръководител в жп сектора, а после и регулатор, който описва възхода на жп линиите в Европа и САЩ и борбата да се принудят да служат на обществото, вместо на шепа индустриалци от XIX век. В глава, озаглавена „Проблемът с жп линиите”, Адамс пише: „С развитието на събитията става очевидно, че законите на търговията действат несъвършено по отношение регулирането на тези модерни магистрали и ползата, която извличат онези, които ги притежават и монополизират.”

Може да променим заглавието на тази глава на „Проблемът с интернет” и да получим добро обобщение на това къде сме в момента. Amazon владее повече от една трета от онлайн търговията на дребно в САЩ. Google представлява 88% от пазара на интернет търсачките в САЩ (95% при мобилното търсене). Две трети от американците са във Facebook, която, след като придоби Instagram и WhatsApp, притежава 4 от топ 8 социални медии. Всички тези компании, както и Apple (първата компания в света, достигнала стойност от 1 трлн. долара), попаднаха под обстрел заради това, че използват огромните си екосистеми, за да дадат предимство на собствените си продукти и услуги, държейки конкурентите извън своите мрежи.

Проблемът за регулаторите в САЩ е, че след 70-те за законодателството е трудно да спечели антитръстово дело, освен ако не се докаже, че потребителските цени са се повишили заради монополно положение – нещо, което е много трудно при платформи, които извършват неясни бартери (вашите данни срещу тяхната „безплатна” услуга). В резултат

дигиталните монополисти продължават да растат

Нещата обаче може би се променят. Ново изследване на Лина Кан, експерт, който работи за подкомисия по антитръстово, търговско и административно право към Конгреса, прави директни сравнения между жп проблема и този с дигиталните монополи. Тя заключава, че имаме нужда от разделяне на платформите от търговията, за да създадем по-справедлива и конкурентна цифрова среда.

Идеята се подкрепя и от други, включително от сенатора от Масачузетс и кандидат президент от Демократическата партия Елизабет Уорън. Тя също сравнява големите технологични компании с железопътните от миналото, като вярва, че на фирми с над 25 млрд. долара глобални приходи годишно не трябва да се разрешава да притежават платформа, в която да бъдат и участник.

Това напомня разделянето, наложено на железопътните компании, което е целяло да предотврати създаването от тяхна страна на пазар и същевременното доминиране на него. През 1900 г. например шест американски жп компании са притежавали или контролирали 90% от пазара на антрацитни въглища, което е довело до високи цени за купувачите и огромни печалби за жп компаниите, като, разбира се, е било трудно за независимите въглищни фирми да превозват товари по жп мрежата.

Проблемът в крайна сметка е бил решен чрез клауза, която е разделила платформите от търговията. Този вид разделяне е намерилo приложение и в други сектори като банкирането, като е предотвратило банковите холдинги от конкуриране със собствените им клиенти в различни области.

Очевидно е, че трябва да се приложат същите стандарти към днешните цифрови гиганти, макар да е сигурно, че те ще впрегнат всичките си лобистки мускули, за да го осуетят в идните месеци. Както Адамс е изтъкнал през XIX век, „проблемът със сливането, който е в основата на железопътния проблем, е отишъл толкова далече, че скоро жп компаниите ще управляват държавата, ако тя не успее да ги контролира”. Борбата за регулацията на големите технологични компании ще ни каже много за това дали индустриалните титани на нашето време вече не контролират политическата система.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

Хай-тек

Ще завладеят ли пазара 3D телевизорите?

bgvoice

публикувано

на

от

Въпреки усилените опити на много технологични компании 3D телевизорите така и не успяха да спечелят потребителите. Големите очаквания към технологията бяха попарени и тя тихомълком изчезна. Сега обаче има нов шанс пред нея в лицето на компанията Light Field Labs, съобщава онлайн изданието Digital Trends.

Компанията разработва нова технология за холограмни триизмерни изображения, която може да се окаже опит за завръщането на 3D телевизорите. Light Field Labs вече е направила прототип на подобен дисплей, който може да прожектира 3D холограми във въздуха. Изображенията се виждат без помощта на специални очила и потребителят може да се движи свободно около тях и да ги разглежда от различни ъгли.

Така технологията решава два от основните недостатъка на предишното й поколение. Компанията вижда много голям потенциал в разработката си. Тя казва, че чрез съединяването на по-малки дисплеи може да се създават екрани с по-голяма площ, което прави възможно използването им като телевизори и рекламни пана.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Facebook може да скрие броя на лайковете

bgvoice

публикувано

на

от

Facebook скоро може да започне да крие брояча за харесванията на публикациите на новинарската стена. Според платформата идеята е “да се защитят потребителите от завистта на другите и да се намали самоцензурата”. Instagram вече тества тази нова стратегия в 7 държави, включително Канада и Бразилия, като показва на публиката само няколко имена на общи приятели, които са харесали дадена публикация, вместо общия брой. Идеята е да се предотврати тенденцията потребителите да се сравняват един с друг и евентуално да се чувстват зле, ако публикациите им не получават достатъчно харесвания. Това също така цели да спре практиката потребителите да трият публикации, които смятат, че не получават достатъчно харесвания.

Майсторът на обратния инженеринг Джейн Манчун Вонг първи забелязва прототипиране на скритите харесвания в приложението на Facebook за Android. Малко по-късно от компанията потвърждават пред TechCrunch, че

обмисля тестово премахване на брояча

на харесванията, но то още не е активно за потребителите. Засега от най-големия оператор на социални платформи отказват да споделят резултатите от тестовете в Instagram, както и характера на самите тестове и кога те могат да се очакват в най-голямата социална мрежа.

Ако все пак не се откаже от тази си стратегия, Facebook вероятно ще въведе новата функционалност постепенно и ще спре експеримента, ако това навреди на използването на платформата или приходите от реклама.

След като започна тестoвете в Канада, Instagram добави Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, Ирландия и Япония към групата без харесвания през юли. Последващото разширяване на тестовата среда само може да значи, че новата функционалност има положително или пренебрежимо малко отрицателно въздействие върху споделянето, като същевременно подпомага за самоусещането на потребителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Ето ги новите iPhone, Apple Watch 5 и още за Apple TV + (СНИМКИ, ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Гигантът Apple представи серия от технологични нововъведения на ежегодната си проява в седалището си в Купертино в щата Калифорния.

Сред представените иновации са нови модели iPhone с нови функции и с невероятен дизайн, обяви Том Кук, президент и изпълнителен директор на компанията.

Новият iPhone 11 ще се продава за 699 долара и има двойна задна камера, както и камера за селфита, позволяваща да се снима в забавен каданс. Моделът има и ново поколение микрочипове, наречени А13.

Другият iPhone се нарича 11 Про и ще има три камери отзад. Той ще струва 999 долара за малкия модел и 1099 долара за по-големия му вариант.

Компанията освен това представи и стрийминг услугата си, наречена Apple TV +, която ще стартира от 1 ноември и ще струва 4,99 долара на месец. Това е почти на половина по-малко от базовия абонамент за Нетфликс в САЩ и с два долара по-малко от цената на абонамента за Дисни Плюс, който ще се появи петнадесет дни след Apple TV +.

Новата стрийминг платформа ще предлагат ограничено оригинално съдържание в началото, но Тим Кук обеща нови оригинални продукции всеки месец. Той вече представи оригиналния сериал “Виж” с Джейсън Момоа в главната роля, разказващ за живота на племе, в което се раждат деца, които могат да виждат в момент, в който всички останали хора вече са изгубили способността си да виждат. Стрийминг телевизионната услуга ще е на разположение в над 100 страни и купувачите на iPhone,  iPad, или Мак ще получат една година безплатен абонамент за нея.

В Купертино беше представена и Apple Аркейд, новата платформа за видеоигри с абонамент, чиято премиера ще е на 19 септември. Тя ще бъде директно интегрирана в Ап Стор, магазина за онлайн приложения на Apple и ще е на разположение в над 150 страни за 4,99 долара на месец. На платформата ще има над 100 игри.

Apple представи и нов модел таблет  iPad  с 10,2-инчов екран от специалната марка екрани за Apple, наречена Ретина и с процесор А10 Фюжън. Устройството има датчици, разпознаващи пръстовите отпечатъци. Към него ще има малка клавиатура и писалка от типа Apple Pencil. Устройството ще струва 329 долара.

 

Бяха представени и нови смарт часовници – Apple Watch от серията 5 за цена, стартираща от 399 долара и от серията 3 за цена, стартираща от 199 долара. Продължителността на живота на батерията им ще е 18 часа и смарт часовникът ще може да подава спешен сигнал в над 150 страни.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada