Открийте ни и в

Хай-тек

Цифровите гиганти трябва да бъдат обуздани

Така както са били регулирани жп компаниите в миналото
bgvoice

публикувано

на

Интернет е железопътната мрежа на нашето време – насъщна част от обществената инфраструктура, около която се върти голяма част от световните търговия и комуникации. Компаниите, които доминират интернет обаче, са частни организации, преследващи печалба. И като железопътните компании от миналото те представляват монополен проблем.

Министерството на правосъдието и Федералната комисия по търговия в САЩ наскоро си поделиха отговорността за разследването на технологичните компании, включително

Google, Amazon, Facebook и Apple

Истинските действия трябва да бъдат предприети обаче в Правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса, която обяви свое разследване относно това дали антитръстовите правила трябва да еволюират, за да посрещнат предизвикателството за обуздаването на технологичните компании. Според запознати през следващата около година и половина Комисията ще проведе изслушвания на много високопоставени технологични лидери, както и на техни конкуренти, които казват, че са били смазани от тях.

Докато проучват въпроса, регулаторите могат да отворят краткия и изненадващо лесен за четене том от 1878 г. „Железопътни линии: произход и проблеми” на Чарлз Франсис Адамс, бивш ръководител в жп сектора, а после и регулатор, който описва възхода на жп линиите в Европа и САЩ и борбата да се принудят да служат на обществото, вместо на шепа индустриалци от XIX век. В глава, озаглавена „Проблемът с жп линиите”, Адамс пише: „С развитието на събитията става очевидно, че законите на търговията действат несъвършено по отношение регулирането на тези модерни магистрали и ползата, която извличат онези, които ги притежават и монополизират.”

Може да променим заглавието на тази глава на „Проблемът с интернет” и да получим добро обобщение на това къде сме в момента. Amazon владее повече от една трета от онлайн търговията на дребно в САЩ. Google представлява 88% от пазара на интернет търсачките в САЩ (95% при мобилното търсене). Две трети от американците са във Facebook, която, след като придоби Instagram и WhatsApp, притежава 4 от топ 8 социални медии. Всички тези компании, както и Apple (първата компания в света, достигнала стойност от 1 трлн. долара), попаднаха под обстрел заради това, че използват огромните си екосистеми, за да дадат предимство на собствените си продукти и услуги, държейки конкурентите извън своите мрежи.

Проблемът за регулаторите в САЩ е, че след 70-те за законодателството е трудно да спечели антитръстово дело, освен ако не се докаже, че потребителските цени са се повишили заради монополно положение – нещо, което е много трудно при платформи, които извършват неясни бартери (вашите данни срещу тяхната „безплатна” услуга). В резултат

дигиталните монополисти продължават да растат

Нещата обаче може би се променят. Ново изследване на Лина Кан, експерт, който работи за подкомисия по антитръстово, търговско и административно право към Конгреса, прави директни сравнения между жп проблема и този с дигиталните монополи. Тя заключава, че имаме нужда от разделяне на платформите от търговията, за да създадем по-справедлива и конкурентна цифрова среда.

Идеята се подкрепя и от други, включително от сенатора от Масачузетс и кандидат президент от Демократическата партия Елизабет Уорън. Тя също сравнява големите технологични компании с железопътните от миналото, като вярва, че на фирми с над 25 млрд. долара глобални приходи годишно не трябва да се разрешава да притежават платформа, в която да бъдат и участник.

Това напомня разделянето, наложено на железопътните компании, което е целяло да предотврати създаването от тяхна страна на пазар и същевременното доминиране на него. През 1900 г. например шест американски жп компании са притежавали или контролирали 90% от пазара на антрацитни въглища, което е довело до високи цени за купувачите и огромни печалби за жп компаниите, като, разбира се, е било трудно за независимите въглищни фирми да превозват товари по жп мрежата.

Проблемът в крайна сметка е бил решен чрез клауза, която е разделила платформите от търговията. Този вид разделяне е намерилo приложение и в други сектори като банкирането, като е предотвратило банковите холдинги от конкуриране със собствените им клиенти в различни области.

Очевидно е, че трябва да се приложат същите стандарти към днешните цифрови гиганти, макар да е сигурно, че те ще впрегнат всичките си лобистки мускули, за да го осуетят в идните месеци. Както Адамс е изтъкнал през XIX век, „проблемът със сливането, който е в основата на железопътния проблем, е отишъл толкова далече, че скоро жп компаниите ще управляват държавата, ако тя не успее да ги контролира”. Борбата за регулацията на големите технологични компании ще ни каже много за това дали индустриалните титани на нашето време вече не контролират политическата система.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

Опасният бизнес с платените лайкове

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ПЕТЕР ХИЛЕ, Deutsche Welle

Няколко кликвания и 80 евро – само това се иска. И ето, че Таня Кюне вече се е сдобила с още 500 харесвания на страницата си във Фейсбук. За да стане по-популярна и по-харесвана в мрежата, председателката на Свободната демократическа партия в Люнебергер Хайде се свързва с агенция, която предлага „лайкове срещу заплащане“. В нея работят т. нар. Clickworker – хора, които по поръчка на компанията усърдно

натискат бутона „харесва ми“

„Оттогава насам често съм се питала защо го направих“, споделя Кюне пред Дойче веле. „Аз съм местен политик. Но на изборите за местния парламент се конкурирам с професионални политици.“ Обикновено те разполагат със специален персонал, който се грижи за присъствието им в социалните медии и всеки ден публикуват най-новите им дейности във Фейсбук и в Инстаграм. „Така се създава един вид натиск, защото всеки се стреми да добие по-голяма популярност в мрежата“, казва Кюне.

лайкове

Разследващ журналистически екип от три германски медии („Зюддойче цайтунг“, Северно-германското радио NDR Западно-германското радио WDR) публикува информация за това, че подобно на Таня Кюне, хиляди други германци, между които и много известни личности са си купували „лайкове“ в интернет. Преди това учени от Рурския университет в Бохум са осъществили достъп до данните на един от доставчиците на услугата за платени харесвания (Paidlikes). Според изследователите, в списъка фигурират имената на политици от всички основни партии. Не е ясно дали тези, чиито страници са получили допълнителни кликове, сами са заплатили за услугата. В списъка са и имената на много хора, които отричат ​​да са плащали за кликове. Това не означава, че те непременно лъжат, тъй като вместо тях различни лица – тайни привърженици или конкуренти, които се надяват да дискредитират опонентите си с фалшиви лайкове – биха могли да поръчат и да платят за допълнителни харесвания. Кликовете биха могли също така да са ход, чрез който да се отвлече вниманието от реалната манипулация. Въпросът обаче е защо купените лайкове представляват проблем?

И НАТО има интерес

Защото зад това стои цяла индустрия за манипулиране, казва шведът Себастиан Бей. Той е дигитален експерт в Стратегическия комуникационен център Stratcom в латвийската столица Рига. Центърът консултира на НАТО, макар че не е част от командната структура на военния съюз. „Идентифицирали сме компании по целия свят – от Европа и Русия до Филипините и Западна Африка, които печелят пари от манипулиране на социални медии“, обяснява Бей.

Експертът и неговите колеги са загрижени преди всичко за това, че манипулирането на социалните медии е лесно, евтино и достъпно за всички. Срещу 300 евро те експериментално закупили хиляди коментари и последователи, както и десетки хиляди харесвания и гледания. „Отначало смятахме, че за целта ще ни трябват хакери от Даркнет и от най-тъмните кътчета на мрежата. Оказа се обаче много лесно да намерим тези доставчици в Google или Bing, където те дори са сложили свои реклами.“ Бизнесът с манипулациите има опасни последствия. „Да вземем например собственик на магазин за кебап, който купува положителни отзиви за себе си или пък отрицателни отзиви за своя конкурент. Това си е чиста измама.“

лайкове

Според Бей, технологични гиганти като Google и Facebook не правят достатъчно, за да предотвратят подобни измами. „Технически това невинаги е лесно да се осъществи. Но компаниите просто не инвестират достатъчно, за да се справят с този проблем.“, смята Бей.

Манипулациите в социалните медии представляват не само неудобство и

опасност за икономиката

твърди още експертът. „Ако използвате фалшиви данни, за да накарате алгоритъма да вярва, че много хора гледат нещо, тогава това съдържание става популярно и започва да се препоръчва на много хора.“ Правителствата могат да използват това за манипулиране на демократичните дебати онлайн. По такъв начин могат да се подкопаят законните гласове и да се подсилят нелегитимните гласове. „С фалшиви профили може да създадете впечатление, че сте част от местния дебат. Тогава е трудно да се различи кое е реално и кое не. И кой действително стои зад манипулацията.“, обяснява Бей.

Таня Кюне е решила в бъдеще да си няма работа с доставчици на платени харесвания. „От такива лайкове всъщност нищо не печеля. По-добре е да привличам избирателите чрез лични разговори и срещи.“, обобщава тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Робот с криле. PigeonBot се рее във въздуха с пера от гълъб (ВИДЕО)

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: YouTube

Учени от университета Станфорд в Калифорния, САЩ създадоха робот, който лети с истински пера от гълъб.

Биолози и инженери под ръководството на Дейвид Лентинк публикуваха статия за своя робот PigeonBot в сп. „Сайънс роботикс“.

Лентинк, който е квалифициран и в двете научни сфери, проучвал как да приложи начина на летене на гълъбите в летателен апарат. Затова екипът първо изучил крилете на мъртви гълъби в опит да генерира точна имитация.

Чрез създаване на компютърни модели въз основа на изследването на крилете на гълъбите, учените установили, че ъглите между две сухожилия оформят 97 на сто от общата форма на крилото – т.нар.китка и сухожилието, свързващо пръстите с външните пера на крилото.

Гълъбите не контролират всяко перо поотделно, вместо това маховите пера на птиците са механично свързани помежду си. Тази роля в PigeonBot се изпълнява от еластични ленти.

Летящият робот е с 40 пера. Фюзелажът има сектори от твърда пяна, вложена е електроника, джи пи ес, дистанционно управление, както и мотор с перки.

Вижте го в полет!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Чармин – роботът, който носи тоалетна хартия, когато свърши (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: БТА

А ако се озовете с празно руло тоалетна хартия, можете да разчитате на робота „Чармин“ (Charmin). Той бе една от новите технологии, представени по време на изложението за потребителски технологии в Лас Вегас. Компанията собственик на Чармин „Проктър енд Гембъл“ (Procter and Gamble) уточни, че той няма да се продава, а е само пример за това какво е възможно да се създаде.

В Лас Вегас бе представен и роботът Бали, който стига само до глезена на човека, но има претенции да се разпорежда в къщата. Устройството с вид на малка цветна топка, произведено от „Самсунг“ (Samsung), следва стопанина си по петите и го кара да прави гимнастика. Бали издава заповеди и на свързаните с интернет устройства в дома, включително на автоматичната прахосмукачка,

когато собствениците са навън

или когато кучето разпилее навсякъде хлебни трохи.

Той може да прави снимки и да помага на възрастни хора да не се чувстват сами, а освен това е отличен приятел на децата и домашните животни.

„Самсунг“ представи и очила с увеличена реалност, благодарение на които можете да поставите пред себе си треньор, който да брои лицевите ви опори и нападите.

Южнокорейският автомобилостроител „Хюндай“ (Hyundai) обяви, че ще започне промишлено производство на летящи машини за „Юбър“ (Uber), който възнамерява да създаде през 2023 година мрежа от споделени летящи таксита. Групата уточни, че тези коли ще бъдат четириместни и 100 процента електрически.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada