Открийте ни и в

СВЯТ

ЦРУ, кози, корупция и трилион долара. Какво се случва в Афганистан?

Милиарди потънали за кашмир и изграждането на ново общество

публикувано

на

Ако искате да разберете ужасяващото завръщане на власт на талибаните в Афганистан, трябва да се задълбочите в историята на планинската нация, която многократно отблъсква чуждите страни, но прибира техните инвестиции, пише в. „Дейли мейл“.

Един такъв пример е сагата с деветте италиански кози. Тези животни от Тоскана били транспортирани със самолет в страната като част от план на Пентагона за близо 6 млн. долара. Идеята била да се подпомогне афганистанската индустрия за кашмир и да се създадат хиляди работни места.

Така животните били изпратени да се размножават с по-тъмни женски, за да повишат

добива и качеството на луксозната вълна

 която се получава от девет милиона местни кози. Няколко обаче бързо се разболели на новото място, а новопроектираният им дом бил твърде малък. Огромните разходи за храна попречили плановете да се реализират, а намерените афганистански партньорки избягвали италианските и това принудило шефа на проекта да се откаже от идеята.

Отговорните лица дори не знаели какво е станало с животните от Италия и се чудели дали нещастните кози не са попаднали в нечия тенджера.

„Не знаем. Това беше толкова лошо управляван проект“, казва Джон Сопко, специален генерален инспектор по възстановяването на Афганистан.

Тази лоша схема перфектно символизира скъпоструващата и разяждаща глупост на Запада да изгради

ново общество в Афганистан

основано на арогантност, оръжие и огромни потоци от помощи, отбелязват експерти.

160 млн. долара пък отишли за купуването на вили в Дубай, докато друга финансова помощ от 500 млн. долара била изразходвана за самолети, които не били използвани и накрая били предадени за скрап.

Но въпреки известния напредък в образованието, овластяването на жените и просперитета наивните чужди намеси изиграха вредна роля за подхранване на корупцията, засилване на разделението и създаване на мафиотска държава, като по този начин подпомогнаха завръщането на талибаните, пише „Дейли мейл“.

Американските дипломатически съобщения разкриха, че един афганистански вицепрезидент е отлетял за Дубай с 38 милиона долара в брой и че наркотрафикантите и корумпираните служители са

 прехвърляли $231 млн. седмично

от страна, където средните доходи са едва $585 годишно. Шефът на ЦРУ е бил пратен на място, за да провери всичките твърдения, както и да преговаря с талибаните.

Плановете на Запада били толкова наивни, контролът толкова слаб, разходите толкова големи, а промените в персонала и стратегията толкова чести, че сега това служи като учебник за как не трябва да се гради по-добра и демократична държава, смятат анализатори.


Опиумът и опитите да бъде спрян

Усилията на британците с 6,6 млрд. лири да спрат търговията с опиум са се провалили, тъй като отглеждането на мак процъфтява и до днес. Един губернатор дори бил хванат с 9 тона опиум. След като бил уволнен, той се присъединил към талибаните със своите 3000 души.

През 2010 г. афганистанският съветник по националната сигурност казва, че „корупцията не е просто проблем за системата на управление в Афганистан – това е системата на управление“.

Въпреки това в страната са наляти почти трилион долара под формата на различни помощи. Според анализатори, ако цялата похарчена международна помощ била просто разделена между афганистанците, всеки от тях е можело да стане мигновено милионер.

Вместо това равнището на бедност се е повишило през последните години, за да погълне повече от половината население. През годините големите бенефициенти били водещите мошеници и пазарът на имоти в Дубай, където мнозина скрили откраднатото си богатство.

В един момент Конгресът на САЩ беше изчислил, че $4 милиарда, което е равно на 22% от афганистанския БВП, се изнасят контрабандно от страната.

Счетоводителят Герт Бертолд, който помогнал да се анализират 3000 договора на стойност над $100 милиарда, обобщава, че 4 от всеки 10 долара са отишли в джобовете на корумпирани служители, гангстери или бунтовници.


Тайното посещение на Уилям Бърнс

 Джо Байдън е изпратил шефа на ЦРУ да се срещне вчера с ръководителя на талибаните – дипломатическата среща на най-високо равнище между представители на двете страни след превземането на афганистанската столица от бунтовниците, съобщиха пожелали анонимност източници на Ройтерс в САЩ.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с водача на талибаните Абдул Гани Барадар, каза пред Ройтерс американски официален представител и друг добре осведомен източник.

Срещата се е състояла на фона на евакуацията от Кабул и хаоса на летището в афганистанската столица в навечерието на крайния срок за евакуацията 31 август.

Пръв за срещата съобщи в. „Вашингтон пост“, отново като се позова на пожелали анонимност американски източници.

Представител на ЦРУ заяви, че управлението няма да коментира. Няма коментар и от Белия дом.

Миналата седмица Байдън заяви, че американските войници може да останат в Афганистан и след изтичането на крайния срок другата седмица, за да довършат евакуацията на американските граждани.

Финансова мощ – огромната нужда на талибаните

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Криза с доставките: 564 кораба чакат пред пристанища по света. На какво се дължи?

Значителни затруднения при обработката на доставките има на Източното крайбрежие в Ню Йорк и Савана, а на Западното крайбрежие ситуацията е още по-тежка

публикувано

на

Виж цялата статия

Европейските търговци на дребно и индустриалните клиенти, които очакваха да се сложи край на забавянията на доставките в световен мащаб след напрегнатите коледни празници, са разочаровани. Това става ясно и от глобално изследване на данните, което швейцарската спедиторска група Kuehne + Nagel (K+N) ще публикува ежедневно от четвъртък под заглавието Global Disruption Indicator – „Глобален индикатор за смущенията“.

Данните, които бяха предоставени от Handelsblatt, все още говорят за напрегната ситуация по отношение на предлагането. Според статистиката в момента в пристанищата по света чакат дори повече контейнери, отколкото преди Коледа. „Ситуацията изобщо не се подобрява“, обяснява членът на управителния съвет на K+N Ото Шахт, „въпреки че Коледа вече отмина“, пише investor.bg.

За да определят действителния размер на закъсненията на доставките, анализаторите на K+N умножават броя на контейнерите, които се намират пред пристанищата, по съответното време за изчакване в дни. В четвъртък тази стойност е нараснала до 11,56 милиона контейнерни дни, което е с 15% повече от седмицата преди Коледа. През обичайните години тази стойност винаги е била далеч под един милион, установява K+N.

„Времето за изчакване на контейнеровозите преди беше най-много един-два дни“, съобщава експертът по морски превози Шахт.

Онлайн спедиторът Flexport също предупреди в края на миналата седмица: „Наличният транспортен капацитет, както и контейнерите, остават през новата година критично недостатъчни в цяла Азия“. Цените на морските превози леко се повишиха в началото на януари и с оглед на пиковия сезон преди Китайската нова година се очаква по-нататъшно увеличение на цените.

И все пак експерти по корабоплаване, като шефът на Hapag-Lloyd Ролф Хабен Янсен, още в края на ноември миналата година прогнозираха, че от февруари 2022 г. затрудненията с морския транспорт ще започнат да се решават. Сега обаче изглежда, че това е бил прибързан оптимизъм. По данни на K+N от наличните 25 милиона контейнера в света 2,4 милиона са блокирани в задръствания по пристанищата, а от общо 5700 кораба 564 в момента са извън пристанищата.

Причините са в САЩ

В сравнение с миналата година обаче, когато първо блокадата на Суецкия канал, а след това и свързаните с коронавируса затваряния на китайските пристанища Янтян и Нинбо доведоха до забавяне на обработката на корабите, причините днес са различни. „80% от претоварването в момента се дължи на САЩ“, отбелязва анализаторът на K+N Катрин Волф.

Според доклада значителни затруднения при обработката има на Източното крайбрежие в Ню Йорк и Савана, а на Западното крайбрежие ситуацията е още по-опустошителна в Сиатъл и Лонг Бийч/Лос Анджелис. Според системата за проследяване Seaexplorer най-малко 90 кораба чакат разрешение за акостиране край бреговете на Южна Калифорния.

Някои товарни кораби са разположени дори в морските зони край Мексико. По екологични съображения правителството на САЩ е наредило корабите да се намират възможно най-далеч от пристанищните градове. Най-яркият пример в момента е контейнеровоз на швейцарската корабна компания MSC. От 27 декември насам корабът се намира край бреговете на Баха Калифорния, на един ден път от Лос Анджелис.

Многобройните случаи на коронавирус в пристанищата на САЩ са само една от многото причини, които причиняват блокажите. Инфраструктурата на пристанищата на много места се счита за остаряла, а автономните контейнеровози като тези в Ротердам или Хамбург-Алтенвердер са рядкост за повечето пристанища на САЩ. През последните месеци стачките в пристанищата на страната усложниха още повече ситуацията.

Вълната от закъснения продължава да залива Европа

САЩ са още по-засегнати и от липсата на шофьори на камиони. И тъй като стоманените контейнери не могат да напускат зоната на пристанището, там отново и отново се появяват задръствания. А по този начин корабите не могат да разтоварват стоките си.

Последиците обаче в никакъв случай не се ограничават само до Северна Америка. Тъй като стоманените кутии са в морско задръстване, транспортният бранш в Европа изпитва дефицит за контейнерите. „Това на свой ред нарушава и графиците в Ротердам, Антверпен или Хамбург“, съобщава членът на борда на K+N Шахт.

През миналата седмица доставчикът на логистични услуги Flexport изчисли до каква степен това продължава да влияе на европейската икономика. Според него средното закъснение на контейнеровозите по пътя им от Азия към Европа в момента е 16 дни. Онлайн доставчикът установи, че само 22% от корабите са пристигнали навреме до местоназначението си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

САЩ се готвят да обвявят Русия за „спонсор на тероризма“

Нов проектозакон на Конгреса на САЩ за налагане на санкции спрямо Русия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нов проектозакон на Конгреса на САЩ за налагане на санкции спрямо Русия предвижда евроазиатската страна да бъде обявена за „спонсор на тероризма“, съобщава „Вашингтон поуст“.

Проектът включва „определянето на Руската федерация като държава, спонсорираща тероризма, а въоръжените сили в украинския регион Донбас, подкрепяни от Москва – като чуждестранна терористична организация“.

Документът предвижда и мерки срещу разопровода „Северен поток 2“ и свързаните с него организации.

„До 10 дни след датата на приемане на закона, президентът ще наложи санкции по отношение на всяко дружество, отговорно за планирането, строителството, техническата и инженерната поддръжка и финансирането на газопровода „Северен поток 2“, е разписано в документа.

Санкциите спрямо Русия засягат висшестоящи служители в Кремъл. Сред тях са премиерът Михаил Мишустин, здравният министър Михаил Мурашко и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Великобритания: 20 000 души умират всяка година от грип, така че няма да затваряме страната

Заради грипа не затваряме цялата страна, казаха от британското здравно министерство

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Великобритания трябва да се научи да живее с Covid-19, защото болестта може да остане с нас завинаги.

Това каза британският здравен министър Саджид Джавид, когато страната започва да отменя повечето ковид мерки.

„Трябва да се научим да живеем с това. За съжаление, хората също умират от грип. В една трудна година с грипа и коронавируса, за съжаление губим около 20 000 живота, но затова не затваряме цялата страна“, каза Джавид пред Sky News.

„Ковид няма да си тръгне. Той ще бъде с нас много, много години, може би завинаги.

И ние трябва да се научим да живеем с него. Мисля, че сме лидери в Европа в прехода от пандемия към ендемия и сме водещи в показването на света как може да живее с Covid-19″, допълни здравният британски министър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА