Открийте ни и в

СВЯТ

ЦРУ, кози, корупция и трилион долара. Какво се случва в Афганистан?

Милиарди потънали за кашмир и изграждането на ново общество

публикувано

на

Ако искате да разберете ужасяващото завръщане на власт на талибаните в Афганистан, трябва да се задълбочите в историята на планинската нация, която многократно отблъсква чуждите страни, но прибира техните инвестиции, пише в. „Дейли мейл“.

Един такъв пример е сагата с деветте италиански кози. Тези животни от Тоскана били транспортирани със самолет в страната като част от план на Пентагона за близо 6 млн. долара. Идеята била да се подпомогне афганистанската индустрия за кашмир и да се създадат хиляди работни места.

Така животните били изпратени да се размножават с по-тъмни женски, за да повишат

добива и качеството на луксозната вълна

 която се получава от девет милиона местни кози. Няколко обаче бързо се разболели на новото място, а новопроектираният им дом бил твърде малък. Огромните разходи за храна попречили плановете да се реализират, а намерените афганистански партньорки избягвали италианските и това принудило шефа на проекта да се откаже от идеята.

Отговорните лица дори не знаели какво е станало с животните от Италия и се чудели дали нещастните кози не са попаднали в нечия тенджера.

„Не знаем. Това беше толкова лошо управляван проект“, казва Джон Сопко, специален генерален инспектор по възстановяването на Афганистан.

Тази лоша схема перфектно символизира скъпоструващата и разяждаща глупост на Запада да изгради

ново общество в Афганистан

основано на арогантност, оръжие и огромни потоци от помощи, отбелязват експерти.

160 млн. долара пък отишли за купуването на вили в Дубай, докато друга финансова помощ от 500 млн. долара била изразходвана за самолети, които не били използвани и накрая били предадени за скрап.

Но въпреки известния напредък в образованието, овластяването на жените и просперитета наивните чужди намеси изиграха вредна роля за подхранване на корупцията, засилване на разделението и създаване на мафиотска държава, като по този начин подпомогнаха завръщането на талибаните, пише „Дейли мейл“.

Американските дипломатически съобщения разкриха, че един афганистански вицепрезидент е отлетял за Дубай с 38 милиона долара в брой и че наркотрафикантите и корумпираните служители са

 прехвърляли $231 млн. седмично

от страна, където средните доходи са едва $585 годишно. Шефът на ЦРУ е бил пратен на място, за да провери всичките твърдения, както и да преговаря с талибаните.

Плановете на Запада били толкова наивни, контролът толкова слаб, разходите толкова големи, а промените в персонала и стратегията толкова чести, че сега това служи като учебник за как не трябва да се гради по-добра и демократична държава, смятат анализатори.


Опиумът и опитите да бъде спрян

Усилията на британците с 6,6 млрд. лири да спрат търговията с опиум са се провалили, тъй като отглеждането на мак процъфтява и до днес. Един губернатор дори бил хванат с 9 тона опиум. След като бил уволнен, той се присъединил към талибаните със своите 3000 души.

През 2010 г. афганистанският съветник по националната сигурност казва, че „корупцията не е просто проблем за системата на управление в Афганистан – това е системата на управление“.

Въпреки това в страната са наляти почти трилион долара под формата на различни помощи. Според анализатори, ако цялата похарчена международна помощ била просто разделена между афганистанците, всеки от тях е можело да стане мигновено милионер.

Вместо това равнището на бедност се е повишило през последните години, за да погълне повече от половината население. През годините големите бенефициенти били водещите мошеници и пазарът на имоти в Дубай, където мнозина скрили откраднатото си богатство.

В един момент Конгресът на САЩ беше изчислил, че $4 милиарда, което е равно на 22% от афганистанския БВП, се изнасят контрабандно от страната.

Счетоводителят Герт Бертолд, който помогнал да се анализират 3000 договора на стойност над $100 милиарда, обобщава, че 4 от всеки 10 долара са отишли в джобовете на корумпирани служители, гангстери или бунтовници.


Тайното посещение на Уилям Бърнс

 Джо Байдън е изпратил шефа на ЦРУ да се срещне вчера с ръководителя на талибаните – дипломатическата среща на най-високо равнище между представители на двете страни след превземането на афганистанската столица от бунтовниците, съобщиха пожелали анонимност източници на Ройтерс в САЩ.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с водача на талибаните Абдул Гани Барадар, каза пред Ройтерс американски официален представител и друг добре осведомен източник.

Срещата се е състояла на фона на евакуацията от Кабул и хаоса на летището в афганистанската столица в навечерието на крайния срок за евакуацията 31 август.

Пръв за срещата съобщи в. „Вашингтон пост“, отново като се позова на пожелали анонимност американски източници.

Представител на ЦРУ заяви, че управлението няма да коментира. Няма коментар и от Белия дом.

Миналата седмица Байдън заяви, че американските войници може да останат в Афганистан и след изтичането на крайния срок другата седмица, за да довършат евакуацията на американските граждани.

Финансова мощ – огромната нужда на талибаните

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА