Турция смята плановете на ООН за извозване на зърно от пристанищата на Украйна за осъществим и ги подкрепя, заяви външният министър на Турция. Мевлют Чавушоглу заяви това на съвместна пресконференция с британския си колега Лиз Тръс в Анкара днес. Според него Анкара полага усилия за разрешаване на проблема с храните във възможно най-кратък срок. Чавушоглу опроверга съобщенията, че Турция участва в трафик на крадено от руснаците украинско зърно.

Министърът отбеляза, че страната му продължава да води активни разговори по този въпрос както с Русия, така и с Украйна.

"Ако в Истанбул бъде постигнато споразумение, ще бъде създаден център за наблюдение, както и "зона за сигурност" извън водите на Украйна", заяви турският министър.

Според Чавушоглу Турция се стреми към конструктивна роля и полага усилия (за разрешаване на зърнената криза). Проблемът трябва да бъде решен възможно най-скоро, подчерта той.

"В същото време трябва да вземем предвид очакванията на Русия, особено по отношение на корабоплаването и получаването на пристанищни услуги, достъпа до застрахователни и банкови операции. Говоря за корабите, които превозват хранителни продукти, включително зърно и торове от Русия", заяви турският министър.

В отговор на журналистически въпрос относно възможността за износ на крадено от Украйна зърно през руски пристанища за различни страни, включително Турция, Чавушоглу отбеляза, че това са само медийни съобщения.

Той подчерта, че Анкара приема сериозно всяко искане. "Турция проучва информацията за страната на производство и пристанището на изпращане. Всеки път проверяваме и потвърждаваме, че продуктите са произведени в Русия. Турция няма да допусне незаконна търговия с украинско зърно или други продукти от която и да е страна, включително Русия. Ние самите също няма да приемем тези стоки. Решителната позиция на Турция и нейните правителствени агенции по този въпрос е непроменена", заяви министърът.

Лиз Тръс на свой ред отбеляза, че ако зърното не бъде изтеглено от украинските пристанища, ще настъпи сериозен глад.

"Зърнената криза трябва да бъде разрешена не по-късно от следващия месец. В противен случай последствията ще бъдат много тежки", предупреди Тръс.