Открийте ни и в

Коронавирусът

Частното училище на Барън Тръмп започва годината дистанционно

Докато президентът Доналд Тръмп продължава да настоява за връщане в клас в началото на следващата учебна година въпреки продължаващата пандемия, частното училище, което посещава най-малкият му син, Барън, реши да започне годината неприсъствено

публикувано

на

Докато президентът Доналд Тръмп продължава да настоява за връщане в клас в началото на следващата учебна година въпреки продължаващата пандемия, частното училище, което посещава най-малкият му син, Барън, реши да започне годината неприсъствено.

Властите в окръг Монтгомъри, щата Мериленд, в петък издадоха заповед, частните училища да не започват присъствени часове поне до 1 октомври. Барън Tръмп, който трябва да бъде в 9 клас есента, е ученик в St. Andrew’s Episcopal School, частно училище в Потомак, Мериленд, част от окръг Монтгомъри.

„От началото на пандемията от COVID-19, ние базираме нашите решения на научни данни“, заяви в изявление здравният инспектор на окръг Монтгомъри Травис Гейлис. „На тoзи етап данните не предполагат, че присъственото обучение е безопасно за учениците и учителите. Ние виждаме повишение в предаването на COVID-19 в щата Мериленд, район Колумбия, в частност сред младежките групи, и тази стъпка е необходима, за да се предпази здравето и сигурността на жителите на окърг Монтгомъри.“

Администрацията на училището St. Andrew’s изяви желание да започне учебната година в началото на септември навреме и с присъствено обучение, пише в писмо, изпратено до родителите миналия месец. Въпреки това, училището отбелязва, че крайното решение ще бъде взето на 10 август.

„Надяваме се, че през септември повечето наши ученици ще могат да се върнат в кампуса за обучение“, пише директорът на St. Andrew’s Робърт Козаски в писмо до родителите. „Ние ще продължим да следваме указанията на здравните власти и да усъвършенстваме както смесеното, така и дистанционното обучение.“

Преподавателите и служителите на St. Andrew’s от май се подготвят за присъствени, комбинирани и дистанционни сценарии за обучение. В училището се обучават 645 ученици, а обучението за горния курс струва приблизително 45 000 долара годишно.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Японското лекарство Авиган доказа ефикасността си срещу COVID-19

Третата фаза на клинични изпитания на противовирусния препарат Авиган на „Фуджифилм холдингс корп“ показа, че лекарството намалява времето за възстановяване на пациентите без тежки симптоми

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Третата фаза на клинични изпитания на противовирусния препарат Авиган на „Фуджифилм холдингс корп“ показа, че лекарството намалява времето за възстановяване на пациентите с Ковид-19 без тежки симптоми, съобщи Ройтерс.

Компанията очаква да получи бързо разрешително от японските регулатори.

Клиничните изпитания върху 156 пациенти в Япония показаха, че приемалите Авиган са се подобрили след 11,9 дни срещу 14,7 дни за групата, приемала плацебо.

Японското правителство призова „Фуджифилм“ да утрои националните запаси от Авиган, който бе одобрен през 2014 г. за лечение на грип и обеща да го дарява и на други страни при поискване.

Недостигът на пациенти в Япония забави клиничните изпитания на лекарството за терапия при Ковид-19. През юли специалистите от Здравния университет Фуджита съобщиха, че изследванията им върху Авиган не са статистически значими.

След приключването на третата фаза на изпитанията, от „Фуджифилм“ обявиха, че ще направят пълен анализ на резултатите и се надяват да поискат разрешение за прилагане на лекарството при пациенти с Ковид-19 през октомври.

В много страни се продават генерични варианти на Авиган под името Фавипиравир, който бе одобрен в Русия и Индия срещу Ковид-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Белгия облекчава противоепидемичните правила

Мерките влизат в сила на 1 октомври

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

От 1 октомври в Белгия ще бъдат въведени облекчения в правилата срещу разпространението на Ковид-19, съобщи премиерът Софи Уилмес.

Предвижда се носенето на маска на открито повече да не бъде задължително, освен на местата със струпване на хора, определени от общините. Запазва се изискването за носене на маска в магазините и градския транспорт.

Вместо задължително, ще бъде препоръчително хората да не се срещат с повече от петима души извън семейния кръг. Ще бъде възможно двама души да общуват на открито без маска до 15 минути, ако запазят безопасно разстояние от 1,5 метра. В общи срещи няма да бъде разрешено струпването на повече от 10 души едновременно, освен при професионално организирани събития като сватби и погребения.

Срокът на карантината от 14 се намалява на 7 дни. При отрицателен тест за коронавирус карантината ще може да се прекратява преждевременно.

Уилмес отбеляза, че в Белгия дневно се правят по 250 хиляди изследвания и може да се очаква скоро бройката да нарасне до 300 хиляди. Тя добави, че споровете в демократичните общества са нещо естествено, но и че специалистите са единни в мнението си за ползата от предпазните мерки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Пандемията разделя семействата от бебетата, родени от сурогатни майки

Срещу суми от 35 000 до 70 000 долара двойки могат да наемат сурогатни майки в чужбина – от Лаос до Русия, включително Украйна, Грузия и САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Чери Лин замислено гали детско гащеризонче – страхува се, че дрешката може скоро да омалее на сина й, когото още не е виждала: затварянето на границите заради коронавирусната пандемия раздели стотици китайки от децата им, родени от сурогатни майки в чужбина.

През 2001 г. Китай забрани сурогатното майчинство с търговска или благотворителна цел от страх да не бъдат експлоатирани жени в нужда.

Но срещу суми от 35 000 до 70 000 долара двойки могат да наемат сурогатни майки в чужбина – от Лаос до Русия, включително Украйна, Грузия и САЩ.

С идването на пандемията обаче системата се обърка: започнаха да се затварят граници, анулирани бяха полети и визи.
Десетки новородени чакат в детски домове и апартаменти да бъдат прибрани от биологичните си родители, посочват фирми, работещи в тази област в Русия и Украйна.

„Не спя по цяла нощ, мисля за детенцето си, блокирано в някакъв приют“, оплаква се пред АФП Лин, потърсила услугите на сурогатна майка след няколко спонтанни аборта.

Бебето й е родено в Санкт Петербург през юни, три месеца след като Русия затвори границата си с Китай, за да забави разпространението на коронавируса.

„Не знаем колко ще трябва да чакаме още“, добавя 38-годишната адвокатка от град Чънду в Южен Китай.
Търсенето на сурогатни майки в Китай се увеличи вследствие на ръста на доходите, заради високия процент безплодни бракове и желанието на възрастни двойки, излезли от репродуктивна възраст, да се сдобият със син, след като китайските власти смекчиха през 2016 г. правилото за едно-единствено дете в семейство.

Лин и съпругът й заминали миналата година за Русия за оплождане ин витро и за да подпишат договор с местна агенция за асистирана репродукция. Щом бременността била потвърдена, тя купила всичко необходимо за бебето, дори изкарала курс за оказване на спешна помощ на деца.

Пандемията обаче превърнала живота й в истински „кошмар“ – от самото раждане на детето си тя го е виждала само на снимки и видеозаписи, изпратени от агенцията.

Страхове от продажба на органи
Нито китайското външно министерство, нито руското посолство в Пекин не отговориха, запитани от АФП какво предприемат, за да помогнат на китайските родители да си приберат децата.

Няма официални данни колко са тези китайски бебета, родени в чужбина и разделени от биологичните си родители.
Видеозапис, качен през юни в интернет от украинска агенция, осигуряваща сурогатно майчинство, показва обаче бебета в люлки, наредени в един хотел, и дава представа за мащаба на кризата.

Близо половината от 46-те новородени са на клиенти от Китай, заяви за АФП говорител на агенцията „БайоТексКом“.
Впоследствие властите започнаха да издават на биологичните родители специални разрешения, с които да си прибират децата въпреки затворените граници.

Но това не урежда въпроса на Ли Минся, чийто син е роден през май в Киев. Поради карантинните мерки и редките вече полети тя ще може да види бебето си чак в края на ноември.
„Ще изпусна първите шест месеца от живота му – казва тя. – Нещо, което няма как да наваксам.“
Повечето деца, родени в чужбина, нямат акт за раждане, тъй като родителите им не могат да пътуват, за да минат тест за ДНК, доказващ роднинската връзка.

Заради опасения от трафик на човешки същества руската и украинската полиция започнаха междувременно обиски в „убежищата“ – апартаменти, където бавачки гледат по пет-шест такива бебета, съобщават държавни медии в Русия.
„Щом полицията открие китайски бебета без документи в едно и също жилище с неизвестно лице, това изглежда като трафик на деца с цел продажба за органи“, обяснява Дмитрий Сицко, маркетингов директор за Китай в агенция „Вера“, Санкт Петербург.
Тази агенция, чиито услуги е потърсила Лин, е намерила за бебето й безплатно място в държавен детски дом.
Някои руски фирми обаче вземат от родителите по 1000 до 3000 долара месечно, посочва Сицко.

Знаменитости използват асистираната репродукция като нещо най-обикновено
Близо четвърт от всички двойки в репродуктивна възраст в Китай страдат от безплодие, сочи изследване, публикувано през 2017 г. в медицинското сп. „Лансет“.

Според някои проучвания високите нива на замърсяване намаляват мъжката репродуктивна способност, докато жените отлагат майчинството заради поскъпването на живота и разноските за детегледачки.
Същевременно звезди като Елтън Джон, Кристиано Роналдо, Никол Кидман и Ким Кардашиан, решили да увеличат семействата си, прибягват до сурогатното майчинство и помагат тази оспорвана практика да се наложи като нещо най-обикновено.

ООН предупреди, че асистираната репродукция с търговска цел може да превърне децата в „стока“ и призова за по-доброто й законово уреждане там, където е легална.

„В международното право не съществува правото да имаш дете. Децата не са стока, нито услуга, която може да се гарантира или доставя от държавата. Те са човешки същества със собствени права“, изтъква Мод дьо Бьор-Букичо, специален докладчик за продажбата и сексуалната експлоатация на деца, в доклад от 2018 г.

Едва няколко страни разрешават трансгранична човешка репродукция на търговски начала.
Както показват разговори с 15 агенции, проведени от АФП, една процедура за човешка репродукция излиза между 35 000 и 50 000 долара в Украйна и Грузия, 73 000 долара в Русия и 200 000 долара в Калифорния – един от малкото щати в САЩ, където е разрешена.

Русия и бивши съветски републики като Украйна, Грузия и Беларус са най-високо ценените дестинации сред китайските двойки, търсещи сурогатна майка.
Тези страни изместиха държавите от Азия, където само Лаос все още позволява да се предоставят такива услуги на чужденци, след като Индия и Тайланд спряха тази практика.
Дори в Русия и Украйна впрочем опозицията започва да й се противопоставя – политици и активисти смятат, че по този начин богати чужденци експлоатират жените и децата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Барън Тръмп, дистанционно обучение
Решиха го: учебната година започва присъствено

Крайното решение все пак ще зависи от развитието на ситуацията с коронавируса в страната.

Затвори