Открийте ни и в

Интересно

Червеното лято в Чикаго – истории за бял расизъм

През 20-те години на миналия век Ку-Клукс-Клан в Чикаго е най-многобройният в САЩ

публикувано

на

Сн.: www.npr.org

Историята на Чикаго е свързана с много размирици и бунтове в различни периоди на съществуването му, но едни от най-кръвопролитните са тези, свързани с расизма. Безмилостни нападения, безнаказани убийства и насаждане на страх бележат първите десетилетия на миналия век.

Тогава започва така нареченото Голямо преселение на чернокожи от Юга към Севера, а една от най-популярните му дестинации е Чикаго. Хората бягат от нарастващото ограничение и сегрегацията, налагани на Юг, и се надяват там да намерят ако не истинско равенство, то поне на теория повече права и свободи.

Голямото преселение е подпомогнато от това, че моментът съвпада с идването на Първата световна война и Чикаго изпитва истинска нужда от работна ръка. По това време и миграцията намалява и афроамериканските работници са наистина добре дошли. Още повече, че местните чернокожи до този момент живеят необезпокоявани и дори в просперитет. След навлизането на голямата миграционна вълна от Юг обаче нещата се променят и напрежението между различните общности не просто се засилва, а ескалира. Чернокожите стават обект на нападение при всеки повод, при който успеят да си надигнат главата и да бъдат забелязани.

Такъв е случаят от юли 1919 година, който отприщва събития, наречени по-късно Червеното лято в Чикаго. В горещия 27 юли жителите на града препълват бреговете на езерото Мичиган, за да се разхладят. Един чернокож младеж, Юджийн Уилямс, обаче навлиза отвъд психологическата граница, поставена от белите, и става тяхна жертва. Гневът на белите е толкова голям, че

те се нахвърлят с камъни

по къпещия се тийнейджър и той се удавя. Следва отказ от страна на белите полицаи да арестуват убийците му, което привлича огромни групи чернокожи на плажа. И избухва кърваво насилие, което не приключва нито за ден, нито за два.

Пресъздаване на сцената в езерото Мичиган. Сн. WendyCity

Светкавичен отговор от белите опожарява кварталите на чернокожите в града. Много хора са нападнати, бити и убити. Според статистиките от това време за една седмица са загинали 38 чернокожи, над 500 души са ранени, а над 1000 остават без дом.

По това време се създава и започва да нараства Ку-Клукс-Клан в Чикаго. Данните от това време сочат, че през 1922 година в него вече има 100 000 членове – това е най-големият Клан от всички други в цяла Америка. Освен всичко останало, в Чикаго Ку-Клукс-Клан се ползва от силно обществено доверие и дори има политическо влияние. Често даван пример от това време е рекламата на една компания за кафе в местното списание Klan – нейното мото е „Kuality, Koffee and Kourtesy“ (умишлено неправилно изписване на думите „Quality, Coffee and Courtesy“ с цел аналогия с Ку-Клукс-Клан).

Демографският разрез на населението в Чикаго през 20-те години на миналия век показва, че то се състои от 1 милион католици и 800 000 мигранти. Те също са обект на насилие от страна на Клана, но на върха на черния списък са именно чернокожите.

Политическото влияние на Ку-Клукс-Клан в Чикаго е шумно и видимо. През 1924 година Чарлз Палмър, Великият дракон на ККК в Илинойс, с радост обявява пред Chicago Daily Tribune: „Знаем, че сме балансът на силите в щата… Можем

да контролираме щатските избори

и да получим това, което искаме от правителството.“

Първите десетилетия на 20 век в Чикаго бележат не само нападения над чернокожите семейства и домовете им. От 1917-а до 1921 г. десетки банки, агенции за недвижими имоти и други институции са обект на агресия на белите расисти заради помощта, която са оказали на афроамериканците.

В края на 30-те години местната управа опитва да въведе квотна система в жилищните квартали с надежда да събере белите и чернокожите семейства. Опитът обаче се проваля и дори отново поражда насилие – тълпи от бели нападат домовете на чернокожите и ги гонят. През 1947 г. институцията, натоварена с жилищното настаняване в Чикаго, мести осем чернокожи семейства в изцяло белия квартал Фърнууд. Следват няколко нощи на бели бунтове и са нужни над 1000 полицаи, за да се потуши тълпата. В същото време широко разпространение получават и политики като преквалифициране – дискриминационна практика на отказване на заеми, ипотеки и застраховки за жителите, живеещи в „рискови“ райони, които затрудняват още повече чернокожите в Чикаго да се интегрират в града.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Соломоновите острови забраниха Facebook на територията на страната

Нарцисизмът, егоизмът, отчуждаването от обществото са само малка част от вредните ефекти на Facebook, споделят специалисти

публикувано

на

от

Виж цялата статия
СН: Wikimedia

Малката островна държава, намираща се в Тихия океан Соломоновите острови забрани социалната мрежа Facebook на територията на своята страна. Решението на премиера Манасех Согаваре е на база няколко причини, споделят официални правителствени лица.

Кабинета изрично заяви, че желае да ограничи кибертормоза и онлайн клеветите.

„Репутацията на изявени личности се срива за броени минути, докато фалшиви прафили и анонимни хора сеят клевети по техен адрес“, обосновава решението си Coгaвape пpeд пapлaмeнтa.

Глобиха Facebook с над $6 млн. за теч на лични данни

Според критиците пък това решение е с цел единствено цензура на неудобни за управляващите мнения. Правителството се страхува и от организиране на групи в социалните мрежи, които да спомогнат за неговото падане.

Според миниcтъpът нa ĸoмyниĸaциятa и гpaждaнcĸaтa aвиaция Πeтep Шaнeл Aгoвaĸa обаче от забраната на Facebook може да има и друга полза. Тя е свързана с предпазването на традиционния живот на Сломоновите острови от влиянието на модерните явления свързани със социалните мрежи.

Нарцисизмът, егоизмът, отчуждаването от обществото ехо камерите с омраза срещу различните лагери в него – всичко това е само малка част от вредните ефекти на социалните мрежи.

Coлoмoнoвитe ocтpoви нe ca caми в ycилиятa cи дa забранят Fасеbооk. Дpyги островни дъpжaви в Tиxия oĸeaн, вĸлючитeлнo Πaпya Hoвa Гвинeя, Фиджи и Caмoa смятат, че подобни мерки са наложителни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Чудовището, което плаши поколения американци

Стотици са сигналите в различни части на САЩ, където е съобщавано, че е забелязвано демоничното създание

публикувано

на

Виж цялата статия
Демонът. Сн. Wikipedia

Зловещо демонично създание с тяло на човек, огромни рога и лице на коза забелязали къмпингуващи в околностите на Мериленд. Случката станала през 1957 г., но тогава се родил задокеанският мит за Човека коза, който впоследствие дълбоко навлязъл в популярната култура в Америка, добивайки там подобен статус на този на чудовището от Лох Нес и Голямата стъпка.

С течение на годините Козочовекът се превърнал в градска легенда, с която да се плашат малките американчета. Стотици са сигналите в различни части на САЩ, където е съобщавано, че е забелязвано демоничното създание, наподобяващо до голяма степен дявола от средновековните му изображения.

Най-популярна е легендата за Човека коза в щата Кентъки. Там съществото е известно като Папа лик монстър. По-възрастните хора разказват, че има черна козина, огромни извити рога и крака,

завършващи с раздвоени копита

Местните хора, особено в планинските райони на щата, споделят, че звярът винаги е живял в планините и някога, по времето на първите заселници, дори е отвличал хора, които впоследствие никога не били виждани повече.

Последният сигнал за зловещия хибрид е от 2012 г. Група туристи забелязали останки от елен в планините Уасач, близо до Огдън, щата Юта. Те помислили, че животното било разкъсано от мечка гризли, каквито се срещали често в района.

Приближавайки дървото, край което се намирал животинският труп, от близките храсти излязъл истински рогат ужас. Съществото започнало да издава страшни звуци и да насочва рогата си към туристите. Последните избягали с писъци. Дошлите на мястото органи на реда така и не открили Човека коза,

нито обаче и останките на елена

Най-разпространената зад Океана теория около Човека коза е, че той е останка от древна раса хибриди, населявала Земята преди появата на човека. Според изследователите и почитателите на нетрадиционните теории това били хибридите от извънземна раса, много по-напреднала от нашата. Тя слязла на Земята и заварила много видове животни.

Те опитали да вкарат своите гени и да създадат човека, като целта на опита била да се направи евтина работна ръка. Така те успели да намерят идеалния приемник на гена и създали хората.

Именно Човекът коза според защитниците на тази теория е същество, което е кръстоска между древните прародители на днешните кози и муфлони и извънземния ген.

Жена от Охайо загина, след като е блъсната от влак, докато се опитвала

да разгадае градската легенда

за Човека коза в Кентъки. Рейчъл Биен, на 26 г. отишла с приятеля си на мост над пътя, където се появявало странното същество. Вместо Човек коза се появил влак, който я ударил с висока скорост. Приятелят й, който я придружавал, чул свирката на локомотива и успял да се спаси, като се провесил от моста на страничните перила. Рейчъл обаче била ударена и паднала от височина 25 метра.

26-годишната Рейчъл Биен

„Според легендата трябва да отидете до този мост, за да видите Човека коза“, разказва Рон Крос, който живее наблизо.

Той отбелязва, че никога не е виждал това странно създание.

„Единственото нещо, което виждам, са елени. Аз не бих ги сбъркал с Човек коза. Има много хора, които идват тук заради тази легенда, а на моста има предупреждения да не се минава по него“, отбелязва Крос.


Роди се коза с човешко лице

Малко животно се роди в началото на 2020 г. в Раджастан, Индия, оставяйки местните зашеметени. Собственикът Мукеджи от село Нимодия, в покрайнините на Джайпур, показа снимка на козата си. На нея се вижда едно малко сладко козле с плоско лице и очи, които забележително изглеждат като човешки.

Експерти предполагат, че козата страда от рядък вроден ефект, известен като „циклопия“, при който гените, които при нормални обстоятелства създават лицевата симетрия, не успяват да се съчетаят правилно.

В Индия такива животни привличат голямо внимание, тъй като мнозинството ги приемат като „проявление на Бог“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Срещу мерките: Полски фитнес се превърна в църква заради COVID-19

Ние сме храм на тялото, предлагаме религиозни сбирки, категорични са от екипа на спортния център

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Atlantic Sports

Фитнес в Полша се ребрандира, за да заобиколи ограниченията, наложени заради COVID-19. Клубът успя да се преобразува в място за срещи на религиозно сдружение, стана ясно от публикация в официалния сайт на клуба Atlantic Sports. От екипа заявяват още, че възнамеряват да отворят магазин с уреди за упражнения, които могат да се тестват.

Идеята идва в отговор на правителствените мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Премиерът Матеуш Моравецки още през уикенда информира, че басейните и фитнесите се затварят. Ресторантите ще затварят по-рано, сватбите са забранени, а част от училищата минават на онлайн обучение. Църквите обаче остават отворени, като службите могат да се посещават само с маска.

„Фитнес уроците не са разрешени, затова от днес предлагаме религиозни сбирки“, заявиха от популярният фитнес в Краков. Те смятат, че са църква за здравото тяло. От фитнеса се извиняват на посетителите си за честите посещения на полицията, включително и за създадените неприятности от провеждането на разпити от страна на органите на реда.

Полша спира полетите от 46 страни, за да ограничи коронавируса

„Ясно е, че и те просто си вършат работата. Недоброжелателите ни, които се обадиха на Sanepid (Главен санитарен инспекторат) искаме да ги информираме, че и те вече дойдоха. Както виждате обаче още работим“, пишат от Atlantic Sports.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, история, Расизъм
Три начина, за да сте от печелившата страна в пазара на имоти днес

Те ще ви помогнат да сте в най-изгодната позиция, ако планирате да купите дом през есента

Затвори