Открийте ни и в

Православие

Черешова задушница е, душите на починалите се прибират (СНИМКИ)

На Задушница трябва да посетите гробищата или рано сутрин, когато изгрява слънцето, или късно вечер при залез

публикувано

на

Според календара ден преди големия църковен празник Петдесетница се почита паметта на починалите или това е познатата ни Черешова задушница. Тя е различна от останалите, защото на нея е прието да се раздават едни от първите узрели череши.

Тази година Черешовата Задушница е малко по-късно от други години – на 11 юни. На тази задушница има поверие, че се прибират душите на мъртвите, останали на свобода след Велики четвъртък.

На този ден всички хора е добре да се помолят за прошка в памет на скъпите си хора, които не са на този свят. В църковните храмове се извършват богослужения в памет на всички починали.

Задушница по българските земи, 1890 г.

Черешовата задушница не се различава от останалите задушници, в които хора, които познават починал човек, е добре да посетят гроба му, за да го почетат. Много малко хора знаят, че на гробища се ходи един ден преди Задушница, както и в самата събота.

Най-добре е задушницата да се почете в ранни зори. На гроба се пали свещ и кандилото, носи се червено вино, с което се прелива гроба. То е символът на Христовата кръв. Преливката трябва да е с форма на Божия кръст.

В някои краища този ритуал се прави не с вино, а с вода. Жените обикновено варят жито и го подслаждат, на гроба се носят четен брой цветя. Житото трябва да е сварено ден по-рано и то е символът на Възкресение Христово.

Омесва се хляб и се разчупва – символ на тялото Христово. След това на порции се раздават начупеният хляб и малко жито, като към тях се добавят черешки. Казва се “За Бог да прости”. Можете да си донесете и всякакви сладки неща като бонбони, локумки или дребни сладки, които се раздават на познати и на случайни хора, посетили църквата или които са на съседен гроб.

Когато се прави трапеза, тя е голяма и обща. Първата хапка е за мъртвите, затова се слага на земята, като се отлива чаша вода и алкохол, “за да не им е жадно и гладно”.

Ако видите пеперуда по време на трапезата на Задушница, поверието гласи, че душата на починалия се е върнала за момент да посети хората, които са го обичали. Затова не е чудно, че хората оставят един празен стол, който е предвиден за отишлия си от този свят човек.

В някои места житото първо се дава на кокошките, с цел да се избегне скорошна смърт на друг човек от фамилията. Ако спазвате повелята, на Задушница трябва да посетите гробищата или рано сутрин, когато изгрява слънцето, или късно вечер при залез.

Когато се върви към гробища, хората трябва да мълчат с цел да не се смути покоят на душите на починалите. Оставете отворен прозорец, когато напускате дома си, за да не останат вътре душите на починалите.

Можете да занесете шума от листа от орехи, тъй като на другия ден е Петдесетница и тогава черквите се окрасяват с листата от орехи. Орехът има специална символика – той свързва 2 свята – на живите и на мъртвите.

Ако сте в църквата, ореховите листа се разпръсват на пода, а вярващите хора застават на колене върху шумата и се помолват за мъртвите хора, затваряйки очите си. По същия начин се разпръсва шумата по гроба на мъртвия, като целта е да им се направи сянка.

На Задушница не се върши домакинска работа – чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.

На следващия ден е Петдесетница – 50-ият ден от Великден, и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено