Открийте ни и в

България

Черният петък: Истина или лъжа са намаленията и как да се предпазим от измама (ВИДЕО)

Някои търговци се опитват да прилагат най-различни хитрини

публикувано

на

Черният петък през последните години добива голяма популярност в България.

Около историята за възникването

му има няколко теории.

Употребата на “Черния петък” започва да се използва във Филаделфия, Пенсилвания през 1960 г. и има връзка с Деня на благодарността. Нарича се така, защото жителите на Филаделфия задръствали пътища и магистрали, за да се приберат при семействата си за празника, а това често водело и до множество катастрофи във въпросния петък. 

Чудовището Неси пак се показа (ВИДЕО)

Другата версия е свързана с финансистите от “Уолстрийт” – Джей Гулд и Джим Фиск. Те обединяват усилия и изкупуват колосални количества злато, което после  решават да продадат на космически цени. В онзи петък, 24 септември, конспирацията им излиза наяве и води до невиждани дотогава фалити сред брокерите, а оттам и сред редица други бизнеси. 

Не можем да кажем

с една дума дали Черният петък е лъжлив или не, защото има и добри практики, има и лоши практики, смята Богомил Николов – изпълнителен директор на асоциация “Активни потребители”.

“Има търговци, които предлагат страхотни оферти, но и такива, които се опитват да прилагат най-различни хитрини или трикове, голяма част от тях са добре известни.”

Учителка по български с килограми злато, давала пари срещу лихва на деца

Игнат Арсенов, директор “Контрол на пазара в КЗП” разказа за опитите на търговците да прескочат закона.

“Някои не слагат период на намалението, което е изключително важно. Намалението може да бъде най-много един месец и не по-малко от един ден. С идеята потребителите да не бъдат  принуждавани да прибързват, да взимат бързи решения”, каза той.

“Също така търговците често не поставят предишната и новата цена, а поставят само една цена. Примерно старата цена и намалението като процент, но не показват новата и така потребителите трябва да изчисляват сами.” 

За да не бъдем измамени,

специалистите съветват да не взимаме прибързани решения.

“Ако пазаруват например онлайн, нека да проверяват други онлайн магазини, да видят цената каква е. Едни обувки ако ни се продават намалени примерно 150 лв. на 100 лв., нека да видим в други магазини, там може да има по-малко намаление, но то да е 110 лв. на 90 лв.”, съветва Арсенов.

А за онлайн покупките, Николов предупреди да не взимаме под внимание отзивите под продуктите, защото те най-лесно могат да се манипулират.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено