Открийте ни и в

Интересно

Чернобил: Идва ли краят на експеримента?

Радиацията в района вече е по-ниска от тази в самолет
bgvoice

публикувано

на

След експлозията на АЕЦ „Чернобил“ през 1986-а е отцепена зона от повече от 4000 кв. км. Положението може да се промени, поне според Виктория Гил, която предприема едноседмично пътешествие в зоната. За Генадий Лаптев това място представлява повече от половината му живот.

Той е украински учен с широки рамене и още по-широка усмивка. Само на 25 години е, когато започва да работи като ликвидатор. Сега е на почти 60.

След експлозията идват хиляди ликвидатори – работници, които пристигат като част от мащабната и опасна операция по почистване след експлозията през 1986-а. Това е най-страшната ядрена авария в историята.

Анализът на праха за радиоактивно замърсяване е само малка част от продължаващото вече десетилетия проучване на тази заразена и изоставена зона. Инцидентът в АЕЦ-а превръща това място в гигантска лаборатория, в която работят стотици учени, за да разберат как околната среда се възстановява след ядрена катастрофа.

На 26 април 1986-а в 1:23 ч. през нощта местно време инженерите изключват някои от системите на четвърти реактор на Чернобил. Това е

критична точка

в тест, който цели да се провери какво би се случило при спиране на всякакво електроподаване.

Инженерите обаче не знаят, че реакторът вече е в нестабилно състояние. Спирането забавя турбините, които подават вода за охлаждане към реактора.

Докато работниците се осъзнаят какво се случва, вече е твърде късно. Двама са убити на място, а радиоактивният облак се понася над Европа. Първите спешни екипи се отзовават още докато се издига отровният дим от реактора. 134 след това са диагностицирани с остра лъчева болест. 28 умират в следващия месец, а поне 19 са загинали след това.

Генади е специалист по околната среда към Украинския институт по метеорология и хидрология. Той започва работа в зоната три месеца след евакуацията. В миналото е летял всеки ден с хеликоптер от Киев, за да събира проби от водата и почвата. Цел номер едно е да определят мащабите на заразяването, да очертаят границите на отцепената зона.

В наши дни тази зона обхваща земи в Украйна и Беларус. Всички в радиус от 30 км от реактора са евакуирани и са изоставили къщите си. В една забравена от Бога част от зоната е позволено на

хората да се завърнат

няколко месеца след катастрофата.

За разлика от 30-километровата зона в по-големия периметър няма пропусквателни пунктове. Народичи, град с над 2500 жители, се намира в този район. В официално обявения за заразен регион има стриктни правила – земята не бива да бъде обработвана и използвана за изкарване на прехрана. Тази част от Украйна обаче не може лесно да бъде разделена на безопасна и заразена.

Страхът от радиацията може би вреди на хората от Народичи повече от самата радиация. А Виктория Гил поема с Генадий из зоната около реактора. С тях е задължителен дозиметър, който показва 0,6 микросиверта на час. Това е една трета от облъчването, което човек получава при самолетен полет. Живеем на радиоактивна планета. Ако радиоактивната доза около Чернобил бъде поставена на световна карта на заразените места, то тя ще има само няколко малки огнища.

Докато границите на отцепената зона не са се променили, самото място е, и то до неузнаваемост. Откъдето са изгонени хората, е настъпила природата. Дивата природа, комбинирана с изоставените сгради и цели села, дава усещането за постапокалипсис.

Специални камери записват информация за дивите обитатели в следчовешката епоха и как радиацията им влияе. Едно от заразните огнища е Червената гора, която е била на пътя на ветровете от 1986-а и е понесла огромна доза радиация. Там се ходи със специални защитни костюми и не е препоръчително застояването.

Само на 10 км ситуацията е съвсем различна. В изоставеното село Бурайковка учените обикалят дълго, а радиационният фон

отново е по-нисък

от този в самолет. Там си личи колко внезапно хората са изоставили живота си. Но оставеното под формата на фермерство и градинарство се е превърнало в странен и доста богат хабитат за диви животни. Изследванията показват, че в селата дивият живот е значително повече, отколкото където и да било другаде в зоната.

Кафяви мечки, рисове и диви глигани обикалят спокойно наоколо.

Самата общност иска да съживи региона. Генадий е на мнение, че много места могат да бъдат изключени от отцепената зона. Къщите могат да бъдат ремонтирани и населени отново. Все пак хора живеят там и ще продължават да живеят там.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Забранените филми – известни, но табу

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Красавицата и звяра

Много филми никога или късно стигат до големия екран. Тези ленти се превръщат в табу по различни причини, в различни държави. И в историята на киното в България могат да се намерят такива, но в световен мащаб примерите са още повече дори и днес.

Често причините са свързани със стриктни законови регулации или конфликт между религиозните убеждения в съответната държава и съдържанието на филма. Понякога държавната цензура се задейства заради критика към политическия режим или недоволство от начина, по който е представена страната в продукцията.

Проблем с появата си на големия екран има дори противоречивият филм на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм“, независимо че е номиниран за „Оскар“. Тук случаят е по-интересен, защото самият Кубрик не е искал филмът му да се прожектира във Великобритания, където забраната важи от 1973 г. до смъртта му през 1999 г.

Вижте 9 филма, оказали се забранени в даден период в различни държави, събрани от webcafe.

На западния фронт нищо ново (1930)

Забраната за филма в Германия е по искане на самия Адолф Хитлер, който не харесал антивоенната идея на филма. При първите прожекции на филма членове на нацистката партия са попречили на представянето на лентата, пускайки мишки в киносалона и нападайки евреи в публиката.

В началото на 30-те години филмът е забранен още в Австралия, Австрия, Италия и Франция.

Американски снайперист (2015)

Ако за мнозина филмът на Клин Истууд с Брадли Купър е обиден, то за Иран военната драма си е направо забранена. Според страната филмът е обиден за целия ирански народ. В него се разказва за най-смъртоносния американски снайперист. Според иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей филмът насърчава насилието към мюсюлмани от страна на християни и немюсюлмани.

Апокалипсис сега (1979)

 Антивоенната идея във филма на Франсис Форд Копола е причината той да бъде забранен в Южна Корея по време на режима на Парк Чон Хи през 1979 г.

Арго е друга лента с нерадостна съдба в някои масти на света. Драмата на Бен Афлек от 2012 г. печели „Оскар“ за най-добър филм. Тя обаче си спечелва и негативното отношение на Иран, където е забранена заради негативния образ, който изгражда на държавата. Филмът се основава на реални събития и разказва за спасяването на шестима служители на американското посолство в Техеран по време на ислямската революция в Иран през 1979 г.

Красавицата и Звяра (2017)

Неочаквано, римейкът на приказната история на Disney от 1991 г. също попада в списъка на забранените заглавия. Причина за това са референциите към сексуалната ориентация на героя Лефу, изигран от Джош Гад. Това води до забрана на филма в Кувейт. В Русия стига до екраните, но с условието, че е предвиден за лица на възраст над 16 години, а в Малайзия се излъчва, но с изрязани сцени.

Бен Хур (1959)

Тук тежката си дума казва Китай по време на режима на Мао Дзъдун, според когото лентата съдържа „пропаганда на суеверни вярвания, най-вече християнството“. Забраната си остава и страната така и не позволява прожектирането на филма, носител на „Оскар“, в пределите си.

Борат е друг филм, който среща не една и две забрани. За мнозина филмът на Саша Барън Коен е забавен, но арабските държави не са сред феновете му. Комедията е определена като „твърде обидна“ и забранена в арабския свят (изключение е Ливан).

 Портокал с часовников механизъм (1971)

 През 1971 г. режисьорът Стенли Кубрик се сблъсква с доста ожесточена критика към филма си и макар че лентата не е официално забранявана във Великобритания, бива изтеглена от киносалоните по молба на самия Кубрик, след като семейството му започва да получава смъртни заплахи. Филмът не достига до екраните в Ирландия, Сингапур, Южна Африка, Южна Корея. Причини за това – насилие и групово изнасилване. Във Великобритания започва да се прожектира едва след смъртта на Кубрик през 1999 г.

 Кристофър Робин (2018)

Още едно заглавие на Disney се оказва проблем. Китай отказва да разпространява лентата, тъй като образът на Мечо Пух се е превърнал в символ на съпротивата срещу управляващата Комунистическа партия и нейния лидер Си Дзинпин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Един от най-големите самолети в света ще полети догодина

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Hoвият тoвapeн мoдeл нa Аіrbuѕ – ВеlugаХL, ĸoйтo e eдин oт нaй-гoлeмитe caмoлeти в cвeтa, пoлyчи вaжнo paзpeшeниe пo пътя ĸъм oфициaлнoтo мy пycĸaнe в eĸcплoaтaция. Eвpoпeйcĸaтa aгeнция пo aвиaциoннa бeзoпacнocт (ЕАЅА) e издaлa т. нap. Туре Сеrtіfісаtіоn зa мoдeлa, съобщава money.bg.

Щoм влeзe в yпoтpeбa лeтaтeлнaтa мaшинa щe бъдe изпoлзвaнa зa тpaнcпopтиpaнeтo нa гoтoви пo-гoлeми чacти oт caмoлeти oт paзлични чacти нa Eвpoпa дo ĸpaйнитe мoнтaжни линии във Фpaнция, Гepмaния и Иcпaния, пишe СNВС. Bъпpocният cepтифиĸaт oзвaчaвa, чe cпopeд peгyлaтopa мoдeлът e в пълнa изпpaвнocт зa лeтeнe.

Уникални кадри - вижте как товарен самолет прелита между небостъргачи (ВИДЕО)

Meждyвpeмeннo oт Аіrbuѕ пocoчвaт, чe пeт нoви бpoя oт ВеlugаХL ca били пpoизвeдeни, ĸaтo paзxoдитe зa тяx ca изчиcлявaни нa нaд $1 милиapд. Oт eвpoпeйcĸaтa ĸoмпaния дoпълвaт, чe cлeд пoлyчeнoтo „дa“ мoдeлът мoжe дa влeзe в eĸcплoaтaция в нaчaлoтo нa 2020 гoдинa.

ВеlugаХL e c шecт мeтpa пo-дълъг и c eдин мeтъp пo-шиpoĸ oт пpeдшecтвeниĸa cи ВеlugаЅТ. Cъщo тaĸa тoй мoжe дa пpeнacя c шecт тoнa пoвeчe oт нeгo.

Πpeди вpeмe oт Аіrbuѕ пoтвъpдиxa, чe c нoвия тoвapeн caмoлeт щe мoгaт дa пpeнacят ĸpилaтa нa мoдeлa А350 ХWВ нa eдин път. C ВеlugаЅТ нa eдин пoлeт ĸoмпaниятa пpeнacя caмo eднo oт тяx.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

„Приятели“ се събират отново

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: fortune.com

25-години след дебюта на шестимата легендарни приятели на малкия екран по NBC главните актьори от култовия ситком, както изглежда, ще се съберат отново заедно.

The Hollywood Reporter разкри, че в момента текат преговори за специален юбилеен епизод на „Приятели“, в който ще участват основните шестима герои – Кортни Кокс, Дженифър Анистън, Лиса Кудроу, Дейвид Шуимър, Матю Пери и Мат Лебланк.

Ще има ли продължение на „Приятели“?

В изготвянето на епизода ще участват и създателите на сериала – Марта Кауфман и Дейвид Крейн. Източници подчертават, че към момента няма никаква сделка на масата, но самият факт, че шестимата основни актьори, както и създателите му, са готови да се съберат отново заедно в името на проекта, е голяма стъпка напред. При това те добавят, че, ако сделката с актьорите и създателите все пак бъде финализирана, то би било много трудно да се изработи график, в който всички да могат да се впишат.

Новината бе съобщена по-малко от месец, след като Дженифър Анистън публикува снимка заедно с колегите си от „Приятели“ в официалния си профил в Инстаграм.

От HBO Max и Warner Bros Television към момента отказват коментар, но това се случва само месеци, след като HBO Max успя да си осигури сделка за правата върху „Приятели“.

„Приятели“, който се излъчи в 10 сезона по Ен Би Си от 1994 до 2004 година, може да бъде гледан в мрежата от 2015 година насам благодарение на стриминг услугата на Netflix.

През юли обаче бе съобщено, че новата стрийминг услуга на WarnerMedia – HBO Max, е получила правата върху сериала, предлагайки повече пари от Netflix.

Съобщава се, че HBO Max ще плати по 85 милиона на година през идните пет години, за да излъчва в платформата си „Приятели“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada