Открийте ни и в

България

Честит празник! България чества Трети март

Честваме 144 години от Освобождението на България от турско робство

публикувано

на

Сн. БТА

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник – 3 март, честваме 144 години от Освобождението на България от турско робство . Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме.

На събитието ще присъстват и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В строя са включени знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа от подразделение на военно формирование 22 980.

ГАЛЕРИЯ: Българското знаме се вее в Чикаго за Трети март

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Председателят на парламента и депутати също ще присъстват на тържествената заря-проверка в София. В тържествената заря-проверка ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на Командване за логистична поддръжка.

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в тържественото честване на връх Шипка по случай националния ни празник – Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България. Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка на националния празник – 3 март, и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено