Открийте ни и в

България

В НС: Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев. Той: Това е кризисен PR

В декларацията се изброиха обстоятелствата, които според управляващите увреждат върховенството на закона в страната

публикувано

на

Четворната коалиция – “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Това стана със специална декларация в Народното събрание, прочетена в началото на пленарното заседание от председателя на ПП Андрей Гюров.

В декларацията се изброиха обстоятелствата, които според управляващите увреждат върховенството на закона в страната и са пряко или косвено свързани с фигурата на шефа на държавното обвинение.

Сн.: БТА

“Призоваваме главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действие и даде възможност на Прокуратурата на РБ да осъществява пълноценно конституционните си функции”, каза Гюров.

Сн.: БТА

Декларацията беше посрещната от аплодисменти в пленарната зала, а депутатите се изправиха на крака.

Управляващата коалиция отчита, че системната ерозия на върховенството на правото в страната се дължи на изграждането на олигархични зависимости на институциите, на корупцията по високите нива на властта през последното десетилетие, и на липсата на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура. 

Те подчертават, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от установените стандарти на Европейския съюз и Съвета на Европа, както и че липсват ефективни механизми за търсене на отчетност и отговорност на главния прокурор.

В декларацията се напомня за гражданските протести от 2020 г., поставящи искането за оставка на Иван Гешев; за нахлуването в президентството същата година; за бездействието на прокуратурата при разследването на корупция, довело до налагането на санкции по т.нар. Глобален закон “Магнитски”, както и по дела с висок обществен интерес – като източването и фалита на КТБ, а също и случаи като демонстрираното необяснимо богатство в резиденцията на бившия министър-председател (Бойко Борисов – б. р.); отчитат се публичните изказвания на Гешев срещу политически лидери и демонстрирана близост с други такива; заявява се, че главният прокурор не е защитил конституционните права на българските граждани, като е допуснал подчинената му специализирана прокуратура да прилага СРС спрямо протестиращи.

Гешев посрещна с букет правосъдния министър, а тя му поиска оставката

Във връзка с всички тези и много други обстоятелства, управляващата коалиция призовава главния прокурор да напусне поста си. 

От “Възраждане” посрещнаха с презрение декларацията. “Ръкопляскахте, станахте, с апломб, към една молба. Молба към главния прокурор”, заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Трябва да бъде сменен Висшият съдебен съвет, а оттам и Иван Гешев, останалото е демагогия и бягство от реални действия, допълни депутатът.

Прокуратурата за исканата оставка: Това е политически акт 

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС.

 “Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова”, заяви Гешев. 

Малко по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. 

Партиите се обединиха за оставката на Гешев и закриване на спецправосъдието

“Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент”, съобщават от държавното обвинение. 

Според прокуратурата този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. 

“Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото”, добавят от прокуратурата. 

Гешев: Оттеглям се от поста, ако се окаже, че лъжите са верни

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани, категорични са те.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА