Открийте ни и в

Хай-тек

Четенето на мисли – мечтата, която става реалност

Със сигурност ви се е случвало да искате да узнаете какво минава през главата на хората около вас. Скоро тази вълнуваща и леко притеснителна възможност може би почука на вратата ви.

Един нов, вълнуващ и леко притеснителен свят чука на вратата

публикувано

на

Снимка: Pixabay

Със сигурност ви се е случвало да искате да узнаете какво минава през главата на хората около вас – на партньора ви, на колегите, шефа или някой случаен човек, който е предизвикал интереса ви. Четенето на мисли е една от вечните мечти на човека, която той е превърнал в мистика. Днес обаче технологиите поемат предизвикателството да надникнат в най-неизследваната от всички територии – тази в главата ни.

Само си представете за миг следното – помисляте си някакъв въпрос и изведнъж интернет търсачката го въвежда и ви показва потенциалните резултати още преди да сте си отворили устата. Искате да намерите снимка на даден човек из стотиците си албуми? Достатъчно е само да си го представите. Планирате редизайн на банята? Скицирате идеите си на екрана, без дори да си мръднете пръста. Илон Мъск, Масачузетският технологичен институт, Университетът в Есекс, а отскоро и едно 16-годишно момче на име Алекс Пинкъртън от Остин, Тексас, се опитват да превърнат всичко това в реалност. Как? Като свържат мозъка ни с компютър и превърнат научната фантастика в реалност, разказва HiComm.

 Надежда за по-добър живот

От една страна, този тип технологии ще променят из основи начините, по които боравим със своите устройства. От друга обаче, те имат и едно далеч по-благородно приложение – да подобрят качеството на живот на хората с увреждания. Точно такава е целта на Алекс Пинкъртън и основаната от него компания Brain Interface. Тя разработва технология, която например би могла да помогне на пациенти, страдащи от церебрална парализа, да движат роботизирани крайници със силата на мисълта си. Как? С помощта на графена – пласт въглерод, който е дебел почти колкото един атом. Този материал обаче е достатъчно чувствителен, че да може да реагира на електрическата активност в мозъка и да я „разчита“. Алекс и Brain Interface се надяват, че ще успеят да създадат продукт, който е достатъчно малък, че крайният потребител да може да го постави в ухото си, досущ като слушалка, и посредством него да управлява телефони, компютри или други устройства чрез мислите си. Без въобще да използва ръце, крака или глас.

Мозъчно-компютърен интерфейс

Все още обаче нито един продукт не е навлязъл на масовия пазар. Brain Interface ще се конкурира пряко с компании като Neuralink на Илон Мъск. Ексцентричният милиардер има наистина амбициозна цел – да създаде симбиоза между човечеството и изкуствения интелект посредством имплантиране на чипове в мозъка и свързването на всички към една глобална мрежа. През юли миналата година дори обяви, че е постигнат първият прогрес в това отношение. Мозъкът на маймуна е бил свързан директно с компютър и животинчето е можело дори да го контролира. През 2020 г. Neuralink планира да тества технологията върху пациенти с пълна парализа на горната част на гръбначния мозък.

Междувременно пък Масачузетският технологичен институт работи по Alter Ego – технология, която позволява на хората да говорят с машини и други хора, без въобще да изричат или изписват и една думичка. В момента точността, с която Alter Ego работи, е около 92 процента. Впечатляващо, нали?

 Въпросът за етиката

Усъвършенстването на този тип технология може би ще доведе до драстични промени в световните закони, указващи кой и по какъв начин може да надникне в главата на свой събрат, за да няма злоупотреби. Представете си само как ще се чувствате, ако всеки ден в офиса вашият шеф ви кара да носите шапка с малки сензори, за да следи емоционалното ви състояние. Раздразнени сте от нова корпоративна политика? Шефът знае. След обедната почивка сте по-малко продуктивни? Шефът знае. Ако не можете да си представите подобен свят, питайте китайските служители. Много компании в страната вече използват подобни технологии, за да следят емоционалните пикове на нищо неподозиращите работници. Целта? По-добра продуктивност и повече приходи.

От местопрестъплението

 Все повече правителства по света проявяват интерес към тази нова технология, която би могла да помогне в битката с престъпленията и тероризма. Някои дори вече я прилагат вместо детектор на лъжата. През 2008 г. например индийски съд обяви 24-годишната студентка Адити Шарма за виновна за убийството на бившия си приятел въз основа на мозъчно сканиране. Тя е била подложена на разпит с поставена на главата й гумена шапчица за електроенцефалограми, която разчитала мозъчната й активност. Съдът показал, че „пръстовите отпечатъци на мозъка“, свързани с паметта и вината, се активирали, когато младата жена чула подробности от престъплението. Макар впоследствие присъдата да е отменена, Върховният съд в Индия не отхвърля възможността да използва тази технология и в бъдеще. Въпреки че би могла да е полезна, тя все още не е достатъчно надеждна и на този етап би могла да бъде „заблудена“ с лекота.

 Човек 2.0

Д-р Давид Валериани от Университета в Есекс, който работи върху експериментален интерфейс, свързващ пряко мозъка с компютър, е убеден, че всяка задача, която изисква сериозна концентрация, може да бъде направена по-безопасна посредством четенето на мисли. „В близкото бъдеще сензори, вградени в шапка или слушалка, могат да следят нивото ни на концентрация и да ни дават обратна връзка, когато не сме фокусирани. Шофьорите, които са на пътя с часове, могат да се възползват от това, за да карат без инциденти“, категоричен е той.

Определено бъдещето е вълнуващо, но и леко притеснително.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Хай-тек

НАСА обяви конкурс за лунна тоалетна

Конкурсът е съвсем сериозен, защото завръщането на Луната няма да е за само няколко часа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Аерокосмическа агенция (NASA) обяви конкурс за проектиране на тоалетна, която да използват мъжете и жените от програмата Artemis („Артемида“) за завръщане на Луната до 2024 г.

Наградният фонд на Lunar Toilet Challenge е $35 хиляди, които ще се поделят между класираните на първите три места. За първите трима от категорията Junior за ученици до 18 години, представили оригинални идеи, ще има „обществено признание и предмети с логото на NASA“.

Конкурсът е съвсем сериозен, защото, както обявяват организаторите, и завръщането на Луната няма да е за само няколко часа, както бе при програмата Apollo от 60-те и 70-те години на миналия век.

„Човечеството се завръща на Луната, за да установи присъствие, което да му помогне за евентуални пилотирани полети до Марс. (…) Тези астронавти ще ядат и пият и съответно ще ходят по малка и голяма нужда в състояние на микрогравитация и лунна гравитация. Докато са извън скафандрите си, те ще се нуждаят от тоалетна с всички възможности като тези на Земята“, се казва в официалното съобщение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Новият милиардер на Китай – по-богат и от Джак Ма

Колин Хуан учи в САЩ, стажува в Microsoft и се връща в Китай като част от Google China

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Колин Хуан Сн.: Pinduoduo

Китай има нов милиардер. Той е бивш служител на Google и за кратко време изпревари по богатство най-богатия китаец Джак Ма. Така младият мъж се превърна във вторият най-богат човек в Китай. Това се случи след скок в цената на акциите на компанията му за електронна търговия Pinduoduo (известна още като PDD).

Богатството на Колин Хуан беше оценено на 45.4 млрд. долара от Forbes преди седмица и това го нареди пред Джак Ма от Alibaba (43.9 млрд. долара), но зад Пони Ма (Ма Хуатен) от друг китайски технологичен гигант – Tencent (чието богатство се оценява на 51.5 млрд. долара), съобщава BBC.

Джак Ма Сн.: Flickr

Хуан учи в Америка, стажува в Microsoft и след това работи три години като инженер в Google от 2004 г. Впоследствие се премества в Китай като част от екипа, създал Google China.

„Тези три години бяха невероятно ценни за мен“, пише той в блог през 2016 г. „Google ми даде много повече, отколкото допринесох.“

Според Forbes спадът в стойността на акциите на Pinduoduo в дните след това е върнал отново второто място на Джак Ма.

 Историята на успеха

Хуан, чието китайско име е Жен Хуан, основава Pinduoduo през 2015 г. Компанията става особено популярна в Китай по време на пандемията Covid-19, като поръчките й нарастват от 50 милиона до близо 65 милиона на ден.

Новите характеристики в платформата за електронна търговия включват екипно пазаруване, при което клиентите се събират, за да купят повече бройки на по-ниска цена. Клиентите също могат да играят игри на сайта и понякога са възнаграждавани с безплатни подаръци.

Компанията се търгува на Nasdaq от юли 2018 г. За последната година акциите й са нараснали с над 300%, подчертава Forbes.

В кратката си 5-годишна история досега Pinduoduo се превърна в един от най-големите онлайн магазини за търговия на дребно в Китай, като може да се похвали с пазарна капитализация от 104 млрд. долара.

Успешните инвеститори в компанията включват Tencent, Sequoia China и Gaorong Capital (официално известен като Banyan Capital).

Преди да създаде Pinduoduo, Хуан основава Xinyoudi Studio за разработка на онлайн игри и Ouku.com, компания, която управлява онлайн платформа за потребителска електроника и домакински уреди.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Филмът започва: В главната роля – роботът Ерика

Новата филмова продукция е първата, в която ще се разчита на актьор с изкуствен интелект.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Робот с изкуствен интелект влиза в главната роля в нова научнофантастична филмова продукция, съобщи „Холивуд рипортър“.

Филмът, финансиран от спонсорите на продукциите „До кости“ и „Да обичаш Винсент“, е първият, който според продуцентите му ще разчита на актьор с изкуствен интелект.

Компанията „Бондит кепитъл мидиа“, която финансира филмите „До кости“ и номинирания за „Оскар“ „Да обичаш Винсент“, белгийската „Хепи мун пръдакшънс“ и нюйоркската „Тен тен глоубъл мидиа“ са се ангажирали да осигурят 70 милиона долара за научнофантастичната продукция.

Филмът „Би“ („b“) проследява историята на учен, който открива опасностите, свързани със създадена от него програма за

усъвършенстване на човешка ДНК

и подпомага бягството на своя проект – роботизирана жена с изкуствен интелект (Ерика).

Японските учени Хироши Ишигуро и Кохеи Огава, които създават Ерика в реалния живот в рамките на изследване в областта на роботиката, научават творението си да играе, прилагайки принципите на методовото актьорство към изкуствен интелект.

Ерика първоначално е трябвало да дебютира в различен проект, режисиран от Тони Кей („Американска история Х“), но продуцентите се отказват от услугите му заради разминаване в графиците.

Режисьорът на „b“ и човешките екранни партньори на Ерика все още не са избрани. Някои от сцените с роботизираната дама с изкуствен интелект са снимани през 2019 г. Продуцентите на филма очакват останалата част от него да бъде заснета в Европа през юни следващата година.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено