Открийте ни и в

България

Четири квартала в София с най-мръсен въздух в България

Мръсният въздух увеличава заразяването с COVID-19, унищожава белите дробове и сърцето

публикувано

на

Превишаване на фините прахови частици – ФПЧ – е отчетено на 2 декември в четири района на столицата според данните на Изпълнителната агенция по околната среда – ИАОС.

Най-голямо е превишението в кв. „Павлово“ – 2,41 пъти, в „Хиподрума“ то е 2,21 пъти, в „Надежда“ – 1,72 пъти, а в „Младост“ – 1,5 пъти.
Извън София в още три града има отчетени превишения на ФПЧ – в Горна Оряховица – 1,25 пъти, в една от станциите във Видин – 1,17 пъти, и в Благоевград – 1,12 пъти.

Поне 3 световни проучвания посочват връзка между мръсния въздух и по-голямото разпространение на коронавирус в определени региони. Пулмологът д-р Александър Симидчиев разясни детайлите около последните научни доказателства за ефекта от мръсния въздух върху здравето. В последната седмица София трайно държи позиция в световната антикласация за мръсен въздух и в различните дни показателите на вредни вещества й отреждат между 9-о и 15-о място.

„Едно от проучванията за връзката между мръсния въздух и разпространението на коронавирус показва сателитни снимки върху територията на Европа и САЩ. Там, където има високи нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици или двуазотен окис, има и пикове на заболеваемост от коронавирус“, посочи д-р Симидчиев.

Пулмологът припомни, че един от най-силно ударените региони от COVID-19 – този около Милано, е сред най-замърсените в Италия заради факта, че е в индустриална зона. Проучвания в Щатите също показват, че при по-високи нива на замърсителите във въздуха се повишава както острата, така и хроничната заболеваемост.

Замърсеният въздух уврежда не само белия дроб – от него на практика страда целият ни организъм, а сред тежките последици от интензивно излагане на замърсяване може да бъде дори инсулт.

„По-фините частици, които вдишваме, с размер под 2,5 микрона, попадат ниско долу в белия дроб и стигат до т.нар. алвеоло-капилярна мембрана. Преминават през нея, влизат в кръвоносната система и оттам увреждат всички вътрешни органи и системи, вслючително централна нервна система, преминавайки дори бариерата, която я защитава. Затова имаме и усложнения от страна на мозъка. Едно от честите усложнения е, че хора, които са изложени на пикове от замърсен въздух за кратък период от време, могат да получат неврологични оплаквания, а някои от тях – инсулт, за което има публикации.

Белият дроб е само входната врата към организма. Въпреки че и той страда, сърдечносъдовата система, панкреасът, централна нервна система се повлияват много по-бързо от замърсителите, които вдишваме“, казва д-р Симидчиев.

Според медицинската статистика тютюнопушенето и мръсният въздух са отговорни за 60% от неспецифичните хронични заболявания – диабет, онкологични заболявания, белодробни и сърдечносъдови заболявания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

България подкрепи идеята за създаване на наша партия в РС Македония

Инициативата е на българи, живеещи в западната ни съседка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Подкрепа от служебното правителство към идеята за създаване на партия в Северна Македония, която да защитава интересите на българите в западната ни съседка. Външният министър Светлан Стоев заяви днес, че създаването на такава партия е „правилният път, по който българите в Северна Македония трябва да защитават своите права“.

Светлан Стоев посочи, че създаването на партия на българите в Северна Македония е право, което е записано в конституцията на западната ни съседка.

„Смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават, заедно и с българската държава своите права, вие знаете, че дебългаризацията в последните 50 години е тенденция, била в бивша югославска република Македония, република Северна Македония, и смятам, че това е единствения, правилния път, за да могат те да постигнат това, което заслужават като държавнотворчески народ в конституцията на Република Северна Македония”, заяви външният министър Светлан Стоев.

Идеята за създаването на партията е на българи в Северна Македония. Според Виктор Стоянов от Фондация Македония, много от тях криели своята етническа принадлежност от страх да не си създадат проблеми.

„Това е единствения път, по който българите в Северна Македония могат да извоюват своята свобода, да бъдат равни с другите народи в Северна Македония”, твърди Виктор Стоянов, Фондация „Македония“.

Виктор Стоянов очаква властите и политическият елит в Северна Македония да реагират остро на създаването на партия на българите. „Българите да влязат в устава на държавата, и българите да бъдат един държавнотворен народ, какъвто заслужават да бъдат и какъвто са, и по исторически причини и обективни причини днес”.

Такава организация, обаче, според Стоянов, би се радвала на подкрепата на обществото в Северна Македония.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В „Пирогов“ са останали само 2 свободни легла за болни от COVID-19

В здравното заведение се лекуват 207 пациенти с коронавирусна инфекция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ са настанени за лечение 207 пациенти с коронавирусна инфекция. Ситуацията е много динамична и към момента болницата разполага само с 2 свободни легла за COVID-19 болни, като тези легла са без постоянен достъп до кислород.

За тях е направена необходимата организация и са инсталирани кислородни бутилки.

Това съобщават от пресцентъра на здравното заведение.

Всяка шеста проба за COVID - положителна, нови 262 души постъпиха в болница

Разходът на кислород на болницата е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление. Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, са потърсили помощ в тежко състояние, посочват още от болницата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Случаят „Николай Малинов“: Русофилът, обвинен в шпионаж, е кандидат за президент

Малинов е с обвинение в шпионаж

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Нова телевизия

Президентската битка ще се води на много фронтове. Един от тях – гласовете на русофилите у нас.

Като кандидат за президент влиза председателят на национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

Той е издигнат от сравнително младата партия с името „Русофили за възражздане на отечеството“. Много интересен детайл – Малинов е с обвинение в шпионаж, а делото му започва след 10 дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА