Открийте ни и в

Коронавирусът

Чехия затваря границите си “за много месеци”

публикувано

на

Чехия възнамерява да държи затворени границите си за всякакво влизане и излизане на хора “в продължение на много месеци”, каза епидемиологът Роман Примула, цитиран от ДПА. Той е заместник на здравния министър и е шеф на чешкия кризисен щаб за борба срещу коронавируса.

По време на оживена дискусия по телевизионния канал “Прима” стана ясно, че чужденци ще могат да напускат страната, но няма да им се разрешава да се върнат обратно. Изключение ще се прави само за хора от крайграничните райони, които пътуват всеки ден на работа в Германия и Австрия. Ако обаче се констатира, че други се опитват да си възползват от тази възможност, тя също ще бъде затворена, каза вътрешният министър Ян Хамачек, който също участваше в дискусията.

Камиони с шофьорите им ще могат да преминават през граничните КПП, за да не се спира потокът от стоки.
Примула, цитиран от Ройтерс, отбеляза, че темпът на нарастване на заразата се забавя и изрази надежда, че общият брой на регистрираните случаи няма да надхвърли 10 000. До тази сутрин в страната с население от 10,7 млн. души са констатирани 1047 заразени – със 158 от вчера, или увеличение с 18 на сто.

Ако успеем да се задържим под границата от 10 000 заразени, правителството може да смекчи някои от наложените вътрешни ограничения, които са сред най-строгите в Европа, посочи Примула. Според него това е възможно да стане някъде след Великден, “примерно от средата на април”, за да може страната да се върне към нормален живот”.

Той не каза кои мерки може да бъдат смекчени, но добави, че фокусът е върху ограничаване на икономическите загуби. Примула предположи също така, че училищата ще останат затворени за много по-дълго време и че хората ще бъдат задължени да носят маски. Ако обаче очакванията за спиране на ръста на заразените не се оправдаят, може да бъдат въведени още по-тежки ограничения.

“Великден няма да бъда такъв, какъвто е обикновено”, подчерта той и каза, че хората няма да могат да се събират с роднините си или да ходят на черква. Всички, които излизат навън, ще трябва да покриват устите и носовете си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено