Открийте ни и в

България

Чехия и Словакия се обявиха срещу България за „фалшифицирането на историята“ в EC

Македонските медии твърдят, че и Австрия, макар и негласно, е на същата позиция

bgvoice

публикувано

на

Сн: Twitter

Понятието „фалшифициране на историята“ би било „изключително вредно за процеса на разширяване и има потенциала да създаде други усложнения“, ако стане част от заключенията за разширяване, стабилизация и асоцииране, това гласи официално съобщение на Чехия и Словакия, публикувано на сайтовете на постоянните им представителства в ЕС.

Съобщението е насочено към България и на практика е част от спора между София и Скопие, който напусна пределите на обсъждането на преговорната рамка и продължава и по други въпроси в ЕС. Заключенията за разширяването бяха одобрени от посланиците на държавите членки в ЕС и изглеждаше като чиста формалност министрите на околната среда на вчерашното си заседание извънредно да одобрят текста (тъй като това не стана на Съвета по общи въпроси миналата седмица).

Чехия и Словакия обясняват позицията си публично по-малко от ден след гневната реакция на външното министерство заради блокирането на заключенията на ЕС за разширяването. София не спомена поименно двете държави, но уточни, че те са блокирали заключенията за разширяването и асоциирането в ЕС, след като по настояане на България е добавено „изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята.“

Бившият македонски премиер Бучковски: Дайте шанс на Северна Македония

Официалната българска позиция е, че не съществува формална връзка между заключенията на Съвета на ЕС по разширяването и одобряването на преговорните рамки с Албания и Северна Македония. София подкрепя тази на Тирана, но не може да приеме тази на Скопие, като настоява да бъдат изпълнени три искания, докато отделно от това води спора си със Северна Македония за историята и други въпроси, свързани с Договора за добросъседство.

Погледнат от Братислава и Прага обаче, проблемът изглежда по друг начин. Съвместното им изявление влиза в задочно противоречие с това на София. В него се казва, че от една страна, заключенията трябва да предадат общо послание за политиката на разширяването, но от друга да очертаят напредъка и недостатъците на конкретни кандидати и „имат пряко въздействие върху редица аспекти на политиката и подготвят почвата за подхода на ЕС в идния период“.

Министър Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за Северна Македония

В написаното се казва, че Прага и Братислава разбират настояванията за решаване на исторически спорове между София и Скопие като посегателство срещу самоопределението на македонците. България отрича това. Тази позиция на София намира отражение и в исканията ѝ в преговорната рамка, отнасящи се до употребата на думите „македонски език“, които тя иска да не се споменават в рамката и да бъдат заменени от „официален език на Република Северна Македония“.

Въпросът дали само Чехия и Словакия са срещу България по този въпрос остава на дневен ред.

Погледък на брюкселското издание на „Политико“ обяснява промяната в позицията като „сага на разширяването“ и цитира дипломат от ЕС с думите: „Този път т. нар. приятели на разширяването наложиха вето на важни заключения в ЕС на министерско ниво, след като посланиците им едва вчера (сряда – бел. ред.) одобриха текстовете. Трагично е за Западните Балкани, че няколко лагера в ЕС се блокират взаимно в политиката за разширяването.“ Обяснява се, че на хартия и Чехия, и Словакия, и България са приятели на разширяването.

От друга страна, македонски медии цитират представители на кабинета, според които не само Чехия и Словакия, но и Австрия, а (негласно) и други държави са на същата позиция, макар да не са изразявали това официално. Виена обаче също не е правила подобни заявления.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Борисов: През следващия мандат ще вдигнем БВП до 100 млрд. евро, а средната заплата ще стигне 2 000 лева (ВИДЕО)

Коронавирусът забави растежа за една година, но съм убеден, че по начина, по който лекуват и ваксинират докторите, икономиката ще се възстанови с бързи темпове, заяви премиерът Бойко Борисов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 100 милиарда евро ще увеличим през следващите 4 години БВП на страната. Коронавирусът забави растежа за една година, но съм убеден, че по начина, по който лекуват и ваксинират докторите, икономиката ще се възстанови с бързи темпове, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението са на храма „Рождество Христово“ на Шипка. Той допълни, че това ще даде възможност да се достигне средна заплата от 2000 лева.

„Убеден съм във всичко което правим. Ще продължим със санирането и строителството на големи инфраструктурни обекти. И разбира се на първо място църквите, джамиите и манастирите. Защото искам всички да са доволни, спокойни и да могат да се отдадат на вярата. Има ли вяра, има народ, има морал, има бъдеще“ – писа премиерът във „Фейсбук“, където има и видеоматериал от посещението му.

По думите на Борисов „на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка усилено текат ремонтни дейности”.

“За тях през миналата година правителството отпусна 1 612 000 лева, с които се реставрира камбанарията на храма, която беше в много тежко състояние” – допълни той.

В град Шипка пък Борисов посети читалище „Светлина 1861“, ремонтът на което стана възможен след отпускане на 100 000 лева от държавата. Премиерът посочи ремонта на читалището като пример за работата на управляващите и опровержение на атаките на опозицията:

„Преди да отпуснем средствата миналата година, културната институция се е рушала в продължение на 30 години. А опонентите ни твърдят, че при нас имало разруха“ – заяви той.

Запитан от местен жител защо търпи „как го мачкат“, Борисов заяви:

„Освен провокации те друго нямат. Те не могат да дойдат и да кажат: ето тук направихме това читалище“.

Когато нищо не си построил, друго не ти остава, допълни той впоследствие във „Фейсбук“.

След това, вече в град Казанлък, премиерът инспектира строежът на велоалеята между Казанлък и Крън, която е финансирана с 2 милиона лева европейски средства.

„Освен за велоалеи, продължаваме да инвестираме и в антикризисни мерки в района. Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района сме подкрепили със 73 млн. лв. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души“ – писа Борисов във Фейсбук в коментара на посещението си.

Премиерът добави, че по ОПИК продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия, по която 80 компании от Област Стара Загора ще получат 11 млн лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

След скандал: Парламентът разреши преговори за ваксини и извън ЕС

Дебатите продължиха повече от два часа, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова и шефът на ГЕРБ си размениха остри реплики

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Депутатите не пожелаха правителството да започне самостоятелни преговори за закупуване и внасяне на руската ваксина „Спутник V“, каквото беше искането на БСП. Те гласуваха решение, с което възлагат на Министерския съвет да предприеме нужните действия за провеждане на консултации с Европейската комисия, с цел проучване на възможността за покупка на ваксини, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС или Европейското икономическо пространство.

Дебатите продължиха повече от два часа, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова и шефът на ГЕРБ си размениха остри реплики.

С 96 гласа „за“, без „против“ и въздържали се депутатите приеха решението, предложено от парламентарната комисия по здравеопазването. От БСП и ДПС не участваха в гласуването. Депутатите отхвърлиха с 65 гласа „за“, 9 „против“ и 79 „въздържал се“ предложението на БСП за възлагане на МС осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина „Спутник V“.

ГЕРБ отказа искането на БСП за руската ваксина

След спора народните представители от левицата напуснаха пленарната зала. Не беше подкрепено и компромисното предложение на Валери Симеонов, направено на основата на двата проекта.

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план. Беше обяснено и, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която вече е започнала ускорена процедура за одобрение на продукта.

Спор в пленарна зала предизвика настояването на БСП да се гласуват и двата проекта за решения – първоначалното предложение на левицата и редактирания вариант на здравната комисия. В дискусията се чуха обвинения за лобизъм, геополитика и „надцакване“.

Даниела Дариткова призова да не се допуска отделно гласуване на двата проекта и да се спазват законите, които изискват одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Тя посочи, че предложението на здравната комисия следва духа на идеята на БСП, но в него не се посочва конкретен продукт.

Георги Йорданов от БСП пък коментира, че трябва максимално бързо да се осигурят доставки на ваксини, а влизането в едни консултации с ЕК обрича българските граждани на липса на превенция.

Вероятността от зараза с коронавирус е по-висока в супермаркета, отколкото в театъра

Корнелия Нинова от своя страна определи аргументите на управляващите като несъстоятелни. Тя попита ГЕРБ защо отказват разнообразяване на ваксините и допусна няколко възможности. Една от тях, по думите й, е страх от носене на отговорност. Нинова постави въпроса – вярно ли е, че представител на ГЕРБ в Европарламента е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите-доставчици на ваксини в България. Става ли въпрос за лобизъм и комисионерство, попита тя. Възможно ли е всичко това да се прави, за да използвате тази ситуация за избори, за да намалите избирателната активност, коментира още Нинова. Възможно ли е да си правите тънки политически сметки на база на здравето на нацията, обърна се тя към управляващите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова я репликира, че не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех и това откриване на предизборната ви кампания тук ще покаже на българските граждани, че всъщност формално демонстрирате загриженост за тяхното здраве, а реално лобирате за една ваксина – „Спутник V“, заяви тя. С нашето решение гарантираме достъп на българските граждани до всички, одобрени от европейските регулаторни органи ваксини, защото преди всичко сме загрижени за това ваксините да бъдат безопасни, ефективни и ефикасни, заяви Дариткова.

Нигяр Джафер от ДПС коментира, че дискусията и последващото решение днес са „еманация на политическото надцакване в България“. Тя изрази съжаление, че Народното събрание не може да даде ясно послание, че работи с мисъл за здравето на българските граждани и обезпечаване на мерките, свързани с пандемията. От ДПС не участваха в гласуването и по двете проекторешения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Откриха незаконно държан препариран лъв без документи

Препарираното животно е открито във фирмено помещение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: btv.bg

Препариран лъв, съхраняван без документация, откриха полицията и прокуратурата в Разград.

Животното е на около едногодишна възраст и е открито във фирмено помещение в покрайнините на града. Предстои разпит на собственика, който обяснил, че притежава макета от повече от 10 години, пише bTV.

Сн: btv.bg

Сн: btv.bg

Според една от версиите е възможно препарираното животно да е от едно от поколенията, раждани в разградския зоопарк, където и към момента има лъвове.

Образувано досъдебно производство за незаконно притежание на защитен вид животно от дивата фауна, но към момента няма привлечен обвиняем.

За такъв тип престъпление наказанието е до 3 години лишаване от свобода, както и глоба от 2000 до 10 000 лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Монреал изсякъл 220 дръвчета заради порномагнат

Това се е случило след съдебна битка.

Затвори