Открийте ни и в

СВЯТ

Чешкият парламент одобри таван на цените на газа и електричеството

Сега предстои президентът Милош Земан да подпише закона, за да влезе в сила – стъпка, смятана за чиста формалност

публикувано

на

Няколко софийски квартала са без ток

Чешкият парламент одобри налагането на таван върху цените на електричеството и газа за домакинствата и за малките бизнеси. Камарата на депутатите и Сенатът приеха изменение в енергийния закон. Сега предстои президентът Милош Земан да подпише закона, за да влезе в сила – стъпка, смятана за чиста формалност.

По силата на новия закон домакинствата и малките бизнеси ще плащат от ноември еквивалента на максимум 24 евроцента на киловатчас електричество и 12 цента на киловатчас природен газ. Разликата между пазарната и регулираната цена ще бъде възстановена на доставчиците от държавата. За целта са предвидени над 4 млрд. евро.

Желязната кукла на Путин: Трябваше ядрен удар по погребението на Елизабет Втора

Петпартийната коалиция, ръководена от премиера Петър Фиала, е под все по-голям натиск да вземе мерки срещу рязкото увеличение не енергийните цени. Около 70 000 души се събраха на Вацлавския площад в Прага по-рано този месец с настояване за оставката на кабинета и за спиране на санкциите срещу Русия, наложени заради нападението срещу Украйна.

Взеха на мушка сателитите на Мъск. Руснаците с предупреждение

Из цяла Европа цените на тока и синьото гориво достигат рекордни нива след руското нашествие. Много европейски страни са силно зависими от доставките на газ от Русия, но Москва спря или ограничи драстично доставките до няколко страни като ответна мярка на санкциите, наложени заради войната. Това накара много страни да търсят спешно алтернативи, опасявайки се от недостиг през предстоящата зима.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено