Открийте ни и в

Коронавирусът

Чикаго достигна ниво на “висок” риск от COVID-19

Броят на новите случаи се увеличава, но засега не се планира затягане на мерките

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Чикаго е поредният град, който влезе в ниво на „високо“ Covid внимание, съгласно указанията на CDC. Здравните власти в града засега се въздържат от връщането на задължителното изискване за носене на маски, като вместо това издадоха препоръка за използването им на фона на нарастващия брой на заразените, но все още ограничените смъртни случаи.

Промяната, обявена в четвъртък вечерта, засегна окръг Кук – който включва Чикаго – и други в околността, съобщи щатското министерство на здравеопазването тази седмица. Тя идва точно преди уикенда на Деня на паметта, един от най-важните периоди в годината за туристическата индустрия на града, когато се очаква над милион души да пристигнат по време на празника.

Въпреки че обикновено подобен ход би предизвикал повторно прилагане на задължителното носене на маска, здравните власти посочват, че ще отложат затягането на мерките този път, тъй като смъртността от вируса до голяма степен е намаляла през последните месеци.

Градът регистрира средно 1081 заразени на ден, но само около 0,1 смъртни случая в града с 2,7 милиона жители.

Той следва националната тенденция броят на смъртните случаи да остане нисък, въпреки нарастващите числа на заразените, тъй като действителният риск, пред който хората са изправени от Covid всеки ден, намалява поради ефективността на ваксините, широко разпространената наличност на лекарства и по-мекия характер на варианта Omicron в сравнение с други щамове.

Като цяло САЩ регистрират средно 109 237 случая на ден и 356 смъртни случая, като и двете числа нарастват с шест процента през последната седмица.

Докато задължителното носене на маска не е на дневен ред, експертите дават други препоръки за това как жителите и посетителите могат да останат в безопасност през този натоварен уикенд.

„Едно от най-лесните неща, които можем да направим, за да облекчим риска от COVID, е повече събирания навън или празнуване навън“, каза д-р Алисън Аруади, комисар по обществено здравеопазване на града, съобщава NBC Chicago. „За мен това намалява притесненията ми и знам, че хората, които се събират за Деня на паметта, могат да направите това, особено за някой, който е с по-висок риск.“

Ню Йорк, който също влезе в ниво на „високо“ предаване на Covid по-рано този месец, избра да не спазва насоките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и възстанови изискванията за носене на маска. В началото на миналата седмица градът също премина прага на хоспитализациите и броя на случаите, които го поставиха в категорията на „високия“ риск.

Кметът Ерик Адамс е бил принуден от здравни служители да възстанови заповедите за носене на маски в резултат на това, но не го направи.

„Гордея се с това, което правим и как не позволяваме на Covid да ни надхитри“, каза той, съобщи New York Daily News. „Оставаме подготвени и не се паникьосваме. Когато гледам хоспитализациите и смъртните случаи, цифрите са стабилни.

Здравните власти вече се чувстват по-комфортно да живеят заедно с Covid и не реагират със страх на промените.

Д-р Ашиш Джа, новоназначеният координатор за реагиране на Covid в Белия дом, каза тази седмица, че Covid не е толкова опасен сега, колкото беше до скоро.

„Това, което беше забележително в последното увеличение на инфекциите, което наблюдаваме, е колко стабилно е сериозното заболяване и особено смъртните случаи осем седмици след това“, каза Джа пред АП. „Covid вече не е убиецът, който беше дори преди година.“

Заради терапевтичните средства, широко достъпните ваксини срещу COVID-19 и бустерните дози, както и по-мекия характер на варианта Omicron, Джа казва, че смъртните случаи от вируса вече са предотвратими.

„Сега сме в момент, в който вярвам, че по същество повечето смъртни случаи от COVID са предотвратими, че смъртните случаи, които се случват там, са предимно ненужни и сега имаме много инструменти, за да гарантираме, че хората не умират от тази болест”, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА