Открийте ни и в

Коронавирусът

Чикаго смекчава мерките: барове и ресторанти отварят на закрито

Съгласно смекчаването на мерките, храненето на закрито е ограничено до 25% от капацитета на заведението

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

От събота в Чикаго и окръг Кук смекчени мерки позволиха ресторантите и баровете да могат да отворят отново за ограничени вечери на закрито.

„Ние отдавна настоявахме за внимателно възобновяване на ограниченото хранене на закрито и съм развълнувана, че постигнахме достатъчно напредък в борбата срещу COVID-19, за да отворим отново бизнеса си и да върнем служителите“, заяви кметът Лори Лайтфут в изявление в събота. „Когато навлизаме в тази следваща фаза, отново призовавам всички фирми и жителите да се уверят, че ще продължим напред, като следваме насоките за безопасно хранене на закрито и се ангажираме с мерките за безопасност, които ни помогнаха да изравним кривата за втори път.“

В кухнята на Crosby’s екипът беше поставен в готовност в петък заради възможността да може да се отвори отново в събота на закрито и да посрещнат клиентите от местата на открито.

„От всичко, което чуваме, в готовност сме на 99%“, казва Джеймс Милър, директор на операционната група на 4 Star Restaurant Group. „Искам да кажа, че всички са развълнувани. Започнахме процеса преди около седмица, като чухме, че има такава тенденция.“

Разносът и доставката бяха от основно значение в продължение на месеци, но сега персоналът е извикан, графиците са налице и масите са готови.

„Вълнувам се от това, че има хора в ресторанта, както и от това да върнем персонала си на работа“, каза Милър.

Съгласно смекчаването на мерките, храненето на закрито е ограничено до 25% капацитет или 25 души на помещение с ограничение от четирима души на маса, а ресторантите трябва да се затварят до 23:00.

Както ресторантите, така и баровете в окръг Чикаго и Кук са готови да могат да се отворят отново, тъй като позитивните тестове за COVID-19 продължават да намаляват.

Градът ще отговаря на жалби за груби нарушения, но властите очакват много добро спазване от барове и ресторанти. „И мисля, че затова виждате напредъка в броя, който продължава да намалява, защото в по-голямата си част хората наистина се опитват да направят всичко възможно, за да запазят безопасността не само на своите клиенти, но и на техните семейства и служители“, казва Роза Ескарено, комисар по деловите въпроси и защита на потребителите в Чикаго.

Кметът Лори Лайтфут излезе с изявление в петък, в което се казва: „Радвам се, че Чикаго е постигнал достатъчен напредък в продължаващата борба срещу смъртоносния вирус COVID-19, за да позволи закрито обслужване в барове и ресторанти в много близко бъдеще. Тази пандемия е опустошителна за бизнеса и техните работници, особено за барове и ресторанти, и знам, че този ход ще осигури така необходимото облекчение в критичен момент. Нашият бизнес се е засилвал многократно, за да спаси човешки живот през цялата криза и съм развълнувана, че скоро ще бъдем готови да предприемем тази стъпка, за да отворим отново повече бизнеси и да върнем служителите на работа. Докато се подготвяме за облекчаване на ограниченията, призовавам всички наши фирми и жители да се ангажират още веднъж с това, което работи за борба с разпространението на COVID-19. Носенето на маски, поддържането на социална дистанция, избягването на големи събирания, спазването на бизнес регламентите и получаването на ваксината, когато е налична, за да можем да продължим напред в нашия план за отваряне .“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Омикронът представлява 99,9% от случаите на COVID в САЩ

Коронавирусът вече е взел 872 000 жертви в Америка

публикувано

на

Виж цялата статия

Вариантът Омикрон съставлява 99,9% от новите случаи на коронавирус в САЩ, считано от 22 януари досега. Това показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В началото на декември, Омикронът представляваше едва 0,6% от новите случаи. Тогава доминираше вариантът Делта.

Към днешна дата Делта е едва 0,1% от новите случаи.

Коронавирусът вече е взел 872 000 жертви в Америка, а в световен мащаб – 5,6 милиона души.

63,5% от населението на САЩ вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Скрита камера в Италия: Как болници отказват да лекуват неваксинирани

Европа облекчава ковид забраните, Италия въвежда нови мерки от 1 февруари

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Италианските болници отказват да лекуват и оперират неваксинираните и тези, които не са били заразени.

След като миналата седмица предаването „Fuori dal coro“ по италианската телевизия „Медиасет“ показа случая на болница „Галеаци“, която отмени операции и лечение на хора, които нямат „Супер зелена карта“ – доказателство за ваксинация или инфекция с коронавирус, други подобни случаи се появиха в други болници в Италия.

Пациентите, които не можеха да бъдат оперирани и лекувани с месеци, се обърнаха към италианските медии, за да предадат ситуация, която въпреки пандемията противоречи на Хипократовата клетва, в която между другото се казва, че „лекарите ще лекуват всеки пациент, независимо от религията, националност, социален статус, политическа идеология, насърчаване на премахването на всички форми на дискриминация в областта на здравеопазването.“

Тези пациенти чакат месеци, за да бъдат лекувани и оперирани, защото не са ваксинирани с третата доза ваксина срещу коронавирус.

Медиите разследваха ситуацията и бяха убедени, че според вътрешен имейл, изпратен до всички служители на болница Галеачи от директора на тази институция, професор Фабрицио Преласко, че всички, които нямат „Паспорт за ваксина“, няма да бъдат лекувани за момента или оперирани.

Според Преласко тези, които не са завършили цикъла на ваксинация, се считат за податливи пациенти и техните интервенции се забавят, тъй като не са защитени от вируса.

От друга страна, медиите подчертават, че са известни голям брой случаи на ковид след три ваксини, сред които най-известен е професор Гали от миланската инфекциозна клиника „Луиджи Сако“, който беше заболял въпреки пълната си ваксинация.

Журналистите посетиха няколко болници, заснеха персонала на приемното отделение със скрита камера и ги попитаха дали имат нужда от зелена карта за лечение, на което получиха положителни отговори. Същата ситуация възникна и след като се обадили в кол центъра на болницата.

Случаят приключи в парламента, когато няколко депутати поискаха от здравния министър да разгледа и обясни тази неприемлива ситуация. Прокуратурата също започна разследване.

Супер зеленият пропуск се получава след три дози ваксинация или две дози, втората от които не трябва да е по-стара от четири месеца, или след възстановяване от коронавирус.

В Италия е необходим за ходене на ресторанти, кафенета, басейни, театри, кина, музеи, каране на ски и всякакви други дейности, освен ходене в хранителни магазини и аптеки.

Тъй като останалата част от Европа облекчава забраните за Covid-19, Италия въвежда нови мерки от 1 февруари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

София-област затяга мерките срещу COVID-19

Част от учениците минават на онлайн обучение, а заведенията ще затварят в 22 ч.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Заради ръст на заболелите от COVID-19 и достигане на III етап от Националния план за справяне с пандемията, Областният оперативен щаб на София – област взе решение за затягане на мерките.

От 27 януари учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас преминават на дистанционно обучение. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

Спират се и присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Налага се ограничение до 50 % в капацитета на заведенията за хранене, а посетителите задължително трябва да представят „Зелен сертификат“. Работното време ще бъде ограничено до 22 ч. в сила от 31 януари 2022 г.

Ресторантите към местата за настаняване могат да работят при използване на 50 % от капацитета им и организиране на посменен режим на изхранване на гостите и предоставяне на възможност за изхранване на гостите по стаите, по тяхно желание.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА