Когато превъртаме снимките в социалните медии, понякога е трудно да се каже какво е редактирано. Но дали пояснението, посочващо, че публикацията е филтрирана или модифицирана, може помогне за подобряване на самочувствието на потребителите? Нов закон в Норвегия забранява на инфлуенсърите да публикуват снимки в социалните медии, без да обяснят какво са "пипнали". Правилата ще засегнат всички платени публикации във всички социални медийни платформи, като част от усилията за „намаляване на напрежението върху тялото“ сред младите хора.

Какво мислят засегнатите от закона?

26-годишната Мадлен Педерсен е инфлуенсърка в Instagram от Мос в Норвегия. Тя казва на Radio 1 Newsbeat, че е "време" правилата да бъдат променени и се надява законът да спре младите хора да се сравняват с нереалистични изображения. „Има толкова много хора, които не са сигурни в тялото или лицето си. Най-лошото е, че дори не знам дали другите момичета, са редактирали снимките си или не. Ето защо всички ние се нуждаем от отговори - имаме нужда от този закон"- казва тя. Моделът Деми Роуз пък сподели, че не „чувства нужда“ да редактира начина, по който изглежда в публикациите си, които достигат до аудитория от над 90 000 души. Тя променя "светлината, цветовете и рязкостта, за да получи по-добро настроение", но казва, че никога не би използвала приложение, за да промени начина, по който изглежда лицето и тялото й.

Какво представлява новият закон

Новите изисквания бяха приети като изменение на Закона за маркетинг на Норвегия. Кралят ще реши кога те влизат в сила. Правителственият уебсайт казва, че целта е да се помогне за намаляване на натиска в обществото поради "идеализирани хора в рекламата". „Наред с други неща се въвежда задължение за маркиране на ретуширана или манипулирана по друг начин реклама, когато това означава, че тялото на човека в рекламите се отклонява от реалността по отношение на формата на тялото, размера и кожата“, се казва на сайта.Законът засяга всеки, който публикува платена промоция в социалните медии - включително много влиятелни лица, актьори и певци. Мадлен смята, че новите изисквания означават, че инфлуенсърите в Норвегия ще имат по-малка възможност да редактират своите снимки. Ейрин Кристиансен, 26-годишна инфлуенсърка от Берген, Норвегия, е съгласна, че новият закон е "стъпка в правилната посока", но смята, че "не е много добре обмислен". „За мен изглежда по-скоро пряк път за отстраняване на проблем, по който всъщност няма да се стигне до подобрение - казва тя пред Newsbeat - Проблемите с психичното здраве са причинени от много повече от редактирана снимка. Някакво обозначение на снимките на рекламодателя няма да промени начина, по който наистина се чувстват младите момичета и момчета, според мен."

Влияят ли се младите?

Проучване на британски депутати установи миналата година, че по-голямата част от хората под 18-годишна възраст казват, че изображенията в социалните медии са "изключително влиятелни" върху имиджа на тялото им. Само 5% от хората под 18 години в проучването заявяват, че не биха помислили за промяна на външния си вид, като правят неща като диета или операция. Ейрин казва, че не редактира начина, по който изглежда на снимките, но се заиграва със "светлини и цветове", за да улови "настроение". „Вярвам, че трябва да се съсредоточим повече върху това как можем да се научим да бъдем избирателни в това, което виждаме, и да научим как наистина работят социалните медии“, казва тя. В Обединеното кралство също имаше законопроект, който щеше да задължи хората да декларират променени изображения, но той така и не си проправи път през Парламента. Лондонската инфлуенсърка Ем Кларксън казва, че правителството на Обединеното кралство трябва да вземе въпроса "по-сериозно" и да приеме закон като норвежкия. „Имах толкова късмет, че попаднах в изключително положителна общност в Instagram, но по-голямата част от интернет не е такава. Трябва да има някаква основа, на която да се съгласим да действаме отговорно и мисля, че (законът на Норвегия) е наистина добро начало" - казва тя. е можем да кажем на хората да спрат да редактират вашите изображения, това не е осъществимо", но трябва да се каже "ако ще го направите, трябва да сте честни".