Открийте ни и в

Крими в САЩ

Чрез Facebook откриха българи, убили богаташка в Испания

Един от сънародниците ни бил спипан по модела на дънките, които носел

публикувано

на

Сн.: bulgaros.ovh

Facebook и кройка на дънки се оказват ключови елементи в разследването на убийство на испанска богаташка във Валядолид. За кървавото престъпление бяха арестувани 6-има българи, които се очаква да бъдат обвинени.

Обвиненията срещу тях са финализирани през изминаващата седмица. Сънародниците ни са били разпитвани с видеоконферентни връзки от затворите, в които са задържани.

Шести задържан българин за жестокото убийство на възрастна жена във Валядолид

Испанските прокурори ще поискат от съдебните заседатели да признаят българите за виновни за грабеж с насилие и убийство, включително убийство, извършено от престъпна група, съобщава изданието “Ел Норте де Кастилия”, цитирано от „България днес“. Ако това стане, се очаква наказанията за смъртта на 73-годишната Мария Агуня да са доста сурови. Шестимата българи, двама от които с името Габриел, и един испанец са разпитвани с видеоконферентна връзка от ръководителя на съда във Валядолид. Заподозрените вече даваха показания и на живо, преди началото на коронавирусната пандемия. През седмицата двете дъщери и синът на Доня Мария също са разпитвани дистанционно в качеството им на свидетели.

Богатата вдовица Мария Агуня

издъхва в просторното си жилище

на централен площад на Валядолид. Това става на 17 октомври 2018 година. Тялото й е открито на другия ден от едната й дъщеря, когато отива да я потърси, защото майка й не отговаря на телефонните позвънявания. Тя намира жилището в пълен безпорядък, а в една от стаите било проснато тялото на мъртвата доня Мария. Ужасената щерка веднага вика полиция. Отначало патоанатомите не успяват да установят причината за смъртта, но в местната съдебна медицина е установено, че тя е починала от задушаване, вероятно от лепенка, поставена на устата й. При претърсването в къщата криминалистите намират първо 1200 евро в тайник, а по-късно и други 75 000, скрити в килер. Сейфът, натъпкан с 223 000 евро и изключително скъпи бижута, не е отворен. Ключът на жената е намерен в джоба на пеньоар и явно не е открит от нападателите.

5-има българи задържани за убийство на жена в Испания

Започва разследване, кръстено “Мария”, което отначало не дава никакъв резултат, и обществеността настръхва, че убийците са на свобода. Ченгетата започват систематично да преглеждат записи от камери от града. Откриват, че едно “Рено Сценик” на няколко пъти в седмиците преди смъртта на вдовицата се върти из квартала. Филтрират само изображенията на този модел кола и така установяват, че по време на убийството автомобилът спира на близката уличка “Бенито Перес Галдос”. Колата е на испанец, но е в процес на продажба и застраховката е на името на българин. Той е роднина на един от трима други наши сънародници, които на един от видеозаписите се вижда да слизат от автомобила. Самоличността им става известна след дълбоко ровене в различни бази данни. За разследването ключов се оказва фейсбук. Криминалистите проследяват връзките на заподозрените помежду им.

Сн.: Полиция на Валядолид.

В социалната мрежа дори

откриват снимки на българите

с дрехи, с които са по време на нападението. Само кройката на дънките на единия го издава, че точно той е заснет от камера близо до дома на доня Мария.

Паралелно с това полицаите разпитват всички близки на Мария Агуня. Усъмняват се в показанията на 34-годишен зъболекар, който въпреки голямата разлика във възрастта бил доверен познат на възрастната жена. След като събират улики, са задържани стоматологът и четирима българи. Притиснат до стената, един от арестуваните “пропява”. Става ясно, че те научават от стоматолога, че доня Мария държи поне 200 бона в сейфа си. Решават да се вмъкнат в къщата и да я оберат. Освен зъболекарят и първоначално арестуваните четирима мъже по-късно са задържани още двама българи, единият от които в Чехия.

Ролите на седмината

Според държавното обвинение испанецът е подбудителят, двама от нашенците са следели района по време на престъплението, един е бил шофьорът на реното, с което се придвижвали бандитите, а трима са нахлулите в дома на богатата испанка. Те измъчвали Мария Агуня, за да каже къде е ключът от сейфа. На устата й сложили лепенка, за да не вика. Тормозът продължил двайсетина минути, но възрастната жена не издържала без въздух и се задушила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено