Открийте ни и в

България

Чукът, наковалнята и Борисов сред тях

публикувано

на

България е притихнала пред съдбоносен избор: да приеме или да отхвърли газопровода от Турция до Сърбия? Този, който има властта да реши, знае, че и двата варианта крият огромна опасност за него. Затова и мълчи.

Борисов си представяше, че изострянето на руско-американските отношения ще му даде някаква допълнителна тежест. На него самия. Той не разбра, че България има стойност пред САЩ само като местоположение. Народ, история, култура, власт – това са преходни величини. Важна е територията, няма значение дали на нея живеят българи или пакистанци. Важно е и този, който управлява, да слуша.

За да задържи американското благоволение, Борисов отхвърли газопровода „Южен поток“, спря проекта „Белене“, загроби националните интереси в Македония, затрудни руските и улесни американските планове, пренаписва историята и нищо чудно да приеме промени в географията, ако Вашингтон поиска. Готов е на всичко само да бъде крепен на власт. Сега идва нов проблем. Откъде да мине Турският поток? Ако за Съединените щати е трудно да пресекат пътя на руския газ към Европа, те могат да го затрудняват и бавят. Затова няма съмнение, че Вашингтон предпочита продължението на Турския поток да мине не през България, а през Гърция и Македония.

Защо ?

Македония има размирно бъдеще. Влиянието на албанците само ще нараства. Те контролират все повече територии. Всякакви размирици, етнически напрежения, религиозни стълкновения могат да застрашат транзита. Албанците ще са в състояние да врътнат във всеки момент кранчето и да преустановят газоподаването. Не само ще угодят на американците, но и ще изнудват сърбите. Вашингтон има още аргументи към своята логика. Транзитът на газа е печеливша дейност и затоплящите се отношения с Гърция предполагат бизнесът да бъде предоставен на нея, не на България. София така и така следва сляпо американските искания и няма нужда от допълнително стимулиране. Гърция ще печели много от транзита. Това обосновава и някакво подмолно облагодетелстване на хората, които вземат решението за тръбата в София. Последните ще бъдат улеснени, защото ще се скрият зад американския натиск.

Смята се, че подобна тройна комбинация е била и в основата на отказа на България от Южния поток. Турският поток се роди благодарение на този отказ. После Ердоган ни се подигра за безумния ход. България направи грешка, като отхвърли „Южен поток“, бе казал той.

Американските интереси все пак не предрешават пътя на тръбата. Трасето зависи от още две страни – Турция и България. Турският интерес е газопроводът да мине през България. Тя е по-сигурна от Македония, пътят към Европа е по-кратък, гръцко-турските отношения могат лесно да изпаднат в криза. Щом Путин обяви, че Русия ще финансира газопровода през Сърбия, след няколко часа тук кацна турският вътрешен министър. Пътят на газа не беше упоменат сред темите на разговорите му, но изглежда невероятно този въпрос от първостепенна важност да не е бил засегнат. По-скоро турският министър бе дошъл да увещава Борисов да приеме пътя през България. Официалното премълчаване на темата може да означава разминаване на позициите – т.е. правителството отблъсква газопровода. Може и да не е искало да обяви становището си, докато не го съгласува с Вашингтон.

За Борисов изборът също има две страни. Ако отхвърли газопровода, ще бъде похвален от САЩ. Може да го приеме Тръмп, да получи и други облаги. Но със сигурност ще настрои обществото срещу себе си. Това предвещава провал на евроизборите и падане на правителството. Ако пък одобри трасето през България, ще си навлече американския гняв и пак вероятно ще падне. Попаднал между чука и наковалнята, той знае, че има реална опасност да бъде смачкан между тях.

А Русия? За нея, изглежда, е без значение откъде ще мине газът, стига да върви безпрепятствено към Европа. Вероятно България, поради описаните по-горе елементи, е по-изгодният за нея вариант. Стига отново да не попречи, каза Путин.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Шефът на НСО за снимките на Борисов: Не проверяваме близките лица

Мисля, че ви казах за кръга от хора, в които, според мен, той е имал много силно доверие и не са проверявани по надлежния ред както трябва. Всъщност – така, според мен, се е случило, допълни шефът на НСО

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БНР

Всяко вето почти се отхвърля винаги. Нашето отношение не беше потърсено по никакъв начин. Не беше потърсено мнението ни за това как ще бъдат структурирани тези служби. Не е здравословен този климат за хората.

Това заяви шефът на НСО ген. Красимир Станчев пред bTV относно отхвърленото президентско вето върху поправките в Закона за МВР, които позволяват във вътрешното министерство да се създаде структура със сходни функции на НСО.

Скандални снимки на Борисов - спи гол и с пачки евро

Нямам идея докъде ще стигнат сблъсъците между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2. Проверката за изтеклите снимки на премиера все още тече. По никакъв начин не се съмнявам в това, че нашите служители са извършили някакво нарушение. Има един определен кръг лица, които се чувстват близки на охраняваното лице. За тях допускът до жилището му или работното място е по-облекчен.

В този случай ние не ги проверяваме за съдържанието на мобилни устройства или фотоапарати. Явно от този кръг някого е направил тези снимки. Мое мнение е, че кадрите не са направени с помощта на някого от личната охрана, каза той относно изтеклите кадри от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Мисля, че ви казах за кръга от хора, в които, според мен, той е имал много силно доверие и не са проверявани по надлежния ред както трябва. Всъщност – така, според мен, се е случило, допълни шефът на НСО.

Проверяват служители на НСО заради снимките на Борисов

За закриване на службата няма как да се говори. Да, могат да я закрият, но тя ще бъде сложена в някое друго звено, обясни Станчев.

От думите му стана ясно, че ще предложи промени в закона за Службата, които допълнително да гарантират лоялността на гардовете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Последните думи на починалия д-р Стамов: Колеги отказаха да ми пратят линейка

„Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика. Предложих им и 20 лева“, казва д-р Стамов, който почина, заразен от пациент с COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус повдига много въпроси. Негови колеги отказали да го закарат до болница. Той дори предложил 20 лева, отказали му. Така д-р Стамов издъхнал.

Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа в „120 минути“, че д-р Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. „Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс.

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в „Пирогов“ предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса. „Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа“, каза Михов.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“.

„Помолил е колегите да го закарат да бъде тестван. на следващия ден тестът излиза положителен. Беше сам, нямаше кой да го закара, затова е помолил колегите да го тестват. И доколкото знам е отказано. 1450 Негови колеги са се изказвали, че това е обикновена настинка. Не знам защо така са отказали“, каза д-р Михов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Влизането в Гърция ще е само през „Кулата“ още от днес

Всички туристи ще се пропускат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Гърция, могат да преминават само през ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщиха от „Гранична полиция“.

От 14 ч. и на ГКПП „Маказа“ ще бъде преустановено пропускането на туристи. През граничния пункт ще преминават собственици на имоти в Гърция с документ за собственост. Първоначално бе съобщено, че пунктът ще остане отворен до понеделник, 6 юли.

Всички туристи ще се пропускат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.

На ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ не се пропускат пътници с туристическа цел към Гърция.

На ГКПП „Илинден“ и ГКПП „Капитан Петко войвода“ към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград“ – само сезонни работници.

Не се извършва преминаване през ГКПП „Златоград“ и в двете посоки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено