Открийте ни и в

България

Чумата в България отнесе над 200 000 прасета. Компенсациите – 47 млн. лева

публикувано

на

Снимка: БТА

Общо почти 50 милиона лева са изплатени на ферми и стопанства тип заден двор заради чумата по свинете, която и до ден днешен върлува из България.

Това сочат данните на Българската агенция за безопасност на храните, предоставени на „Телеграф”.

Към момента са изплатени над 11,5 млн.лв. на над 38 хил. стопанства в цялата страна, доброволно предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно умъртвяване на прасета за угояване за лични нужди.

Изплатените обезщетения на свинекомпексите са в размер на 36 154 598,37 лв.

По Решението на ЕК за спешните мерки през 2019 г. на България са изплатени над 13 млн. евро до момента, очаква се да бъдат изплатени още близо 10 млн. евро.

Общият брой на хуманно умъртвените прасета заради заразяване с вируса на АЧС в страната е 203 817 в 49 огнища, доказани с лабораторни проби.

Мерки

За справяне със сложната епизоотична обстановка България предприе редица мерки за овладяване на заболяването. От изключителна важност е внедряването и спазването на мерките за биосигурност във всички типове животновъдни обекти – лични стопанства, малки, големи и индустриални стопанства, както и задълженията на собствениците им. От по-миналата седмица има забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Тя е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Почистване

Взе се и решение в месодобивните предприятия да се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на проби ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС, посочват от БАБХ. Щателна дезинфекция се извършва и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

План

Миналата седмица на заседание Централният епизоотичен съвет се утвърди Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. Той следва да бъде гласуван на Министерски съвет, а неговата цел е да разпредели дейностите за борба с болестта между различни държавни структури. Стратегията за борбата с АЧС включва пет основни стълба: засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения.

Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при превенцията. Предмет са и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.

Предпазване

За да предпазят своите стопанства от АЧС фермерите трябва да спазват стриктно всички въведени мерки за превенция за разпространение на заболяването Африканска чума по свинете. Въведените у нас мерки са идентични с разписаните в Стратегията на Европейския съюз за борба със заболяването. Същите се прилагат още от възникването на първото огнище през 2018 г.

На първо място това е спазването на всички мерки за биосигурност, разписани в националното законодателство. Задължителна е регистрацията на свиневъдните стопанства, като процедурата беше значително облекчена за стопаните. Задължително е недопускане на външни лица до отглежданите животни. Необходимо е да бъде сключен договор с регистриран ветеринарен лекар и незабавното му уведомяване, както и областен ветеринарен лекар, при промяна в здравословното състояние на отглежданите от тях животни. Забранено е хранене на животни с кухненски отпадъци, фуражни суровини, съдържащи кухненски отпадъци или получени от такива. Забраната е въведена още през 2006 г. и се отнасят за всички лица, които отглеждат животни, включително и тези в „личното стопанство”.

Всички мерки са публични, а също така се провеждат и регулярни срещи със заинтересованите страни. Във връзка с усложнената епизоотична обстановка е важно мерките да се спазват стриктно, включително и в стопанствата тип „заден двор”.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Близо 200 болни от COVID-19 преброиха в България за ден

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за лечебните заведения; сн.: БТА

Новите случаи накоронавирус за петък в България са 189.

Направените PCR тестове общо дотук от март месец насам са 488 865. За последното денонощие са прибавени 6 042 теста.

Потвърдените случаи за целия период на пандемията са 18 733. Активните случаи на коронавирус са 4 470.

Хоспитализирани с коронавирус са 728 души. В интензивно отделение заради усложнения се намират 34 пациенти.

Излекуваните общо от месец март досега са 13 510, като за последното денонощие са добавени 119 души.

Починалите общо станаха 753. За последното денонощие са умрели 4 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Съдът остави в ареста изверга, подпалил жена си

Още на този етап се отчита фактът, че запалването е било умишлено и е извършено по особено мъчителен за убитата начин

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Врачанският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 52-годишния мъж от врачанското село Три кладенци, който заля с бензин и запали 42-годишната си жена, докато спи. След малко повече от денонощие жената почина в „Пирогов”.

Още на този етап се отчита фактът, че запалването е било умишлено и е извършено по особено мъчителен за убитата начин. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда едно от най-тежките наказания – „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, категорични са магистратите.

Жена бере душа: мъжът й я подпали жива, докато спи

След като анализира събраните до момента доказателства, Врачанският окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано предположение, че той е извършителят на престъплението и го остави за постоянно в ареста. Налице са и други две опасности, които налагат определянето на тази най-строга мярка – обвиняемият да извърши престъпление и да се укрие.

Почина жената, подпалена от мъжа си във врачанско

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд в София.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Търси се собственикът на голяма сума пари, забравени в метрото

Парите са открити на метростанция „Красно село“, по линия 3 на метрото

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Столичната полиция търси собственика на намерена в метрото сума пари. Те са открити по-рано в петък на метростанция „Красно село“, по линия 3 на метрото, в близост до касата от касиерка, работеща в „Метрополитен“.

До момента в полицията не е постъпил сигнал за изгубена сума, казаха от СДВР, откъдето търсят съдействие за откриване на собственика.

За доказване на собственост е необходимо той да предостави съответните подробности – сумата, купюри и други детайли.

Към момента парите са на съхранение в сградата на сектор „Метрополитен“ – СДВР.

Намериха собственика на плика с пари, надписан с трогателно послание

Това е вторият подобен случай в рамките на няколко месеца. Преди няколко месеца полицията издирваше собственика на намерена голяма сума пари с трогателно послание върху нея.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в африканска чума, Бизнес, болест, България, компенсации, мерки
Двама руски дипломати със шпионски обвинения в България

Първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София и служител в търговското представителство на Руската федерация са събирали...

Затвори