Открийте ни и в

България

Чумата в България отнесе над 200 000 прасета. Компенсациите – 47 млн. лева

публикувано

на

Снимка: БТА

Общо почти 50 милиона лева са изплатени на ферми и стопанства тип заден двор заради чумата по свинете, която и до ден днешен върлува из България.

Това сочат данните на Българската агенция за безопасност на храните, предоставени на „Телеграф”.

Към момента са изплатени над 11,5 млн.лв. на над 38 хил. стопанства в цялата страна, доброволно предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно умъртвяване на прасета за угояване за лични нужди.

Изплатените обезщетения на свинекомпексите са в размер на 36 154 598,37 лв.

По Решението на ЕК за спешните мерки през 2019 г. на България са изплатени над 13 млн. евро до момента, очаква се да бъдат изплатени още близо 10 млн. евро.

Общият брой на хуманно умъртвените прасета заради заразяване с вируса на АЧС в страната е 203 817 в 49 огнища, доказани с лабораторни проби.

Мерки

За справяне със сложната епизоотична обстановка България предприе редица мерки за овладяване на заболяването. От изключителна важност е внедряването и спазването на мерките за биосигурност във всички типове животновъдни обекти – лични стопанства, малки, големи и индустриални стопанства, както и задълженията на собствениците им. От по-миналата седмица има забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Тя е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Почистване

Взе се и решение в месодобивните предприятия да се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на проби ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС, посочват от БАБХ. Щателна дезинфекция се извършва и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

План

Миналата седмица на заседание Централният епизоотичен съвет се утвърди Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. Той следва да бъде гласуван на Министерски съвет, а неговата цел е да разпредели дейностите за борба с болестта между различни държавни структури. Стратегията за борбата с АЧС включва пет основни стълба: засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения.

Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при превенцията. Предмет са и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.

Предпазване

За да предпазят своите стопанства от АЧС фермерите трябва да спазват стриктно всички въведени мерки за превенция за разпространение на заболяването Африканска чума по свинете. Въведените у нас мерки са идентични с разписаните в Стратегията на Европейския съюз за борба със заболяването. Същите се прилагат още от възникването на първото огнище през 2018 г.

На първо място това е спазването на всички мерки за биосигурност, разписани в националното законодателство. Задължителна е регистрацията на свиневъдните стопанства, като процедурата беше значително облекчена за стопаните. Задължително е недопускане на външни лица до отглежданите животни. Необходимо е да бъде сключен договор с регистриран ветеринарен лекар и незабавното му уведомяване, както и областен ветеринарен лекар, при промяна в здравословното състояние на отглежданите от тях животни. Забранено е хранене на животни с кухненски отпадъци, фуражни суровини, съдържащи кухненски отпадъци или получени от такива. Забраната е въведена още през 2006 г. и се отнасят за всички лица, които отглеждат животни, включително и тези в „личното стопанство”.

Всички мерки са публични, а също така се провеждат и регулярни срещи със заинтересованите страни. Във връзка с усложнената епизоотична обстановка е важно мерките да се спазват стриктно, включително и в стопанствата тип „заден двор”.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ излезе от ареста, върна се на работа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ е освободен от ареста. В четвъртък Емил Христов беше задържан за 24 часа, а в петък вече е на работното си, съобщи БНТ.

В прокуратурата в Дупница се води разследване по образувано досъдебно производство, във връзка с горенето на отпадъци в топлоцентралата.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза по-рано в Бобов дол, че от май месец м. г. експерименталното разрешително за горене на отпадъци на топлоцентралата е изтекло, а комплексното разрешително е издадено при наличието на филтри и други системи за сигурност, които не са поставени в централата.

В Бобов дол от три дни се правят масови проверки на всички институции във връзка с преминаването на тежкотоварни камиони за Бобов дол, за които има сигнали, че са претоварени, извозват нерегламентирано боклуци за горене и рушат местната инфраструктура и къщите на хората, живеещи в района. Местните поставиха въпроса пред главния прокурор Иван Гешев при визитата му в Бобов дол на 13 февруари.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Павел Попандов поведе съседи на протест срещу кръчма

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: bnr.bg

Заведение в 19-етажен жилищен блок в София блокира проект за санирането му. Над 250 обитатели на блока излизат на протест, а недоволството е организирано от техния съсед и голям български актьор – Павел Попандов, пише „24 часа“.

Входът на сградата е неизползваем, защото пред него е изградено кафене. Ако не се разреши този проблем, санирането на блока няма да бъде завършено.

„Свидетели сме на поредното незаконно строителство. Блокът, в който живея, е на 19 етажа. В него има възрастни хра, трудно подвижни, много деца, майки с бебета. Блокът е направен така, че има три входа, които служат и като аварийни изходи. В момента, поради ремонта, два от входовете са затворени“, обясни Попандов. Затова по думите му в случай на авария има риск за хората заради незаконната постройка.

От 18 август има издадена заповед за премахването на заведението, но то продължава да е там.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Снеговете напълниха яз. Студена. Перник има вода за месец

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА/ Архив

Притокът в язовир „Студена” за първи път от лятото надхвърли 1000 л/сек, съобщи offnews.bg. В четвъртък са измерени 1035 литра в секунда, при разход 223 литра в секунда, съобщи ВиК-Перник.

През декември притокът беше спаднал до 30-40 литра в секунда.

В момента в язовира има 3 860 млн. куб. м. вода. Това е с около 1,5 млн. кубически метра над мъртвия обем на язовира, който почти беше достигнат в края на януари. С други думи в момента Перник има запас от вода за около 2 месеца при сегашния режим или са близо месец при разхода преди въвеждането на режима.

Подаваната на перничани вода е с добри показатели, сочат взетите проби в периода от 11 до 17 февруари.

Под нормата е и манганът, който бе леко завишен в края на януари, когато бе достигнат критичния минимум.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada