Швейцария се присъедини към седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, съобщи швейцарското правителство. То обяви замразяване на активи на най-голямата руска банка.

"Новите мерки се отнасят най-вече до забраната за закупуване, внос или транспортиране на злато и златни продукти от Русия. Услугите, свързани с тези стоки, също са забранени", се казва в изявлението. "

"Активите на най-голямата руска банка - "Сбербанк" - са замразени и й е забранено да предоставя средства, икономически ресурси или технически услуги", съобщава правителството.

"Федералният съвет (бел.: правителството) отбелязва, че нито една от мерките срещу Русия не е насочена срещу търговията със селскостопански или хранителни продукти между трети страни и Русия", се казва още в изявлението.

По-рано в интернет страницата на ЕС беше публикувана резолюция, с която ЕС включва в седмия пакет от антируски санкции "Сбербанк", "Россотрудничество", фондация "Руски свят", фондацията за подкрепа на обществената дипломация "Горчаков", първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов, кмета на Москва Сергей Собянин, актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков, Владимир Рогов, няколко служители в сферата на сигурността, депутати и кримски служители.