Открийте ни и в

СВЯТ

Швеция няма да прави референдум за членството в НАТО

Шведският парламент разглежда политиката по сигурността и се очаква публикуването на доклад в средата на май.

публикувано

на

Премиерът Андершон не подкрепя референдум за НАТО

Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум, ако парламентът реши да одобри подаването на молба за членство в НАТО, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на премиерката Магдалена Андершон.

Руската инвазия на Украйна принуди Швеция и Финландия да преразгледат дългогодишните си позиции, че военният неутралитет е най-добрият начин за подсигуряване на националната сигурност, като се очаква, че и двете страни ще вземат решение в близките няколко седмици. Андершон заяви, че провеждането на референдум би било “лоша идея”.

“Не смятам, че това е въпрос, подходящ за референдум”, каза тя пред репортери. “Има много информация за националната сигурност, която е поверителна, така че има важни въпроси, които не биха могли да бъдат обсъдени в подобен референдум и важни факти, които не могат да бъдат огласени.”

Управляващите в Швеция ще решат за НАТО до 24 май

Шведският парламент разглежда политиката по сигурността и се очаква публикуването на доклад в средата на май. Отделно от това Шведска социалдемократическа работническа партия (ШСРП) на Андершон обмисля дали да оттегли възраженията си за членство в НАТО. Мнозинство депутати в парламента подкрепят членството и се смята, че ШСРП е най-голямата пречка пред това Швеция да подаде молба за членство в алианса.

Лидерът на Умерената коалиционна партия – най-голямата опозиционна партия – също отхвърли призиви за провеждането на референдум.

“Избирателите не са наивни по въпроса за Русия” каза Улф Кристершон пред ежедневника “Афтонбладет” по-рано тази седмица. “Много е ясно, че шведските гласоподаватели разбраха какво се случи на 24 февруари и сами са си извадили заключения.”

В Швеция ще се проведат общи избори през септември. По информация от социологическо проучване на “Демоскоп” за “Афтонбладет”, публикувано на 20 април, 57% от шведите подкрепят присъединяване към НАТО в сравнение с 51% през март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА