Открийте ни и в

Коронавирусът

Швеция ще спре ваксинациите на тийнейджъри срещу COVID-19

Мярката влиза в сила от 31 октомври

публикувано

на

Здравните власти на Швеция обявиха, че вече не препоръчват ваксинация срещу COVID-19 за здрави тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години поради „много малкия риск“ от развитие на тежки форми на болестта на тази възраст.

Мярката влиза в сила от 31 октомври, уточняват в съобщение на РЗИ.

„Решението означава, че от 1 ноември препоръката – и следователно предложението за ваксинация – ще се прилага само за непълнолетни във високорискови групи за COVID-19“, се казва в него.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

В началото на септември Обединеното кралство от своя страна отмени препоръката си за ваксиниране на деца под 11 години без здравословни проблеми.

„Като цяло откриваме, че необходимостта от лечение, свързано с COVID-19, е била ниска при деца и млади хора по време на пандемията и че също е намаляла след появата на варианта Omicron“, подчертава шведската здравна служба.

За тези над 18 години шведската препоръка е за три дози ваксина.

В скандинавската страна четвъртата доза се препоръчва за над 65 години.

Швеция, която приложи стратегия, която като цяло беше по-малко строга от други страни в Европа срещу COVID-19, отбеляза леко увеличение на смъртните случаи през лятото, но сега намаляваТ.

След като беше над средното ниво в началото на пандемията, сега скандинавската държава регистрира по-малко смъртни случаи на 100 000 жители от средното за Европа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено